marþi, 3 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Kinema ikon prezintă proiectul kimæra în cadrul Festivalului Ars Electronica 2023 din Linz, Austria

  de Special Arad | 5 septembrie 2023, 11:17 AM | Cultură

  0

  În perioada 6 -10 septembrie va avea loc, în orașul Linz, Festivalul ARS ELECTRONICA, unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate artelor contemporane aflate la intersecția cu noile tehnologii și știință. Cu acest prilej, kinema ikon, cel mai longeviv grup de artă multimedia din România, prezintă cu susținerea ICR – Institutului Cultural Român din Viena proiectul „kimæra”.

  Proiectul kimæra, compus din nouă lucrări realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani, își propune să devină un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină mediile vechi cu media digitală (nouă), spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. coordonate de un computer central, fiecare dintre cele 9 module având o intrare și o ieșire care permite lucrărilor să interacționeze între ele.

  Kimæra este expusă în spațiul Muzeului de Artă Arad, iar unitatea centrală care conectează cele nouă module urmând a fi instalată în expoziția din cadrul ARS ELECTRONICA.

  Pe durata festivalului, publicul din Linz va interacționa în timp real cu instalația din Arad.

  Ars Electronica 2023

  Christl Baur, directoarea prestigiosului festival Ars Electronica a fost invitată la Arad anul trecut, la evenimentele conexe Post-Educația (organizat de Asociația Doar Mâine) și Media Art Festival Arad / MAFA (organizat de kinema ikon), ambele făcând parte din programul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, seria de evenimente kinema ikon și ale Asociației Doar Mâine din toamna anului trecut și pe parcursul acestui an fiind finanțate de Primăria orașului vecin.

  Citește și: Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

  Christl Baur - ARS ELECTRONICA - Post-Educatia - MAFA ARAD

  kinema ikon – atelier multimedia – a fost fondat la Arad de George Sabău în 1970. Din 1970 până în 1989 au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de documentare; între 1994 și 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România. În 2003, kinema ikon a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Din 2005, kinema ikon a revenit la producția de lucrări hibride. Grupul are un spațiu dedicat la Muzeul de Artă din Arad. Călin Man este coordonatorul actual al grupului.

  Modulele kimæra sunt create de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / Ioana Marșic / Thea Lazar / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragoș Dogioiu.

  Aplicația AR: DARV.org, Florian Weinrich / programare: Mihai Sava / aplicația green screen: Ilie Ciotir / curator: Călin Man.

  Proiectul este produs de Asociația kinema ikon și face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană finanțat prin Centrul Cultural de Proiecte Timișoara și co-finanțat de Muzeul de Artă din Arad / Complexul Muzeal Arad.

  Prezentarea kimæra în cadrul ARS ELECTRONICA din Linz, Austria, este realizată în parteneriat cu ICR – Institutul Cultural Român din Viena.

  Citește și:

  •  Un haos viu la Muzeu. Himera kinema ikon evoluează într-un spațiu afectiv și în organe hibride

  •  Sfârșit-AI, himeră (?)

  •  Nod în spațiul kimæra-ei. O (cos)mică contracție | Video

  •  Transport virtual până la marginea sfârșitului, cu himera kinema ikon | Foto

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.