sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Transport virtual până la marginea sfârșitului, cu himera kinema ikon | Foto

  de Tomck@t | 31 august 2023, 4:30 PM | Cultură

  0

  Ultima serie de expoziții marca kinema ikon, supranumită „kimæra”, constă într-un grup de instalații tehnico-artistice, cu 9 componente / module, care s-au aventurat pe teritoriul bionicii informaționale, cercetând viața în afara virtualului, ca în cele din urmă să găsească refugiul, inevitabil, tot în virtual. Ultimul modul al „himerei” kinema ikon se numește „Sea ​​Of N​o Tomorrow” și, așa cum sugerează și titlul, ne oferă o simulare apocaliptică, o privire spre sfârșitul drumului virtual în această căutăre fără orizont.

  Lucrarea lui Dragoș Dogioiu este o experiență interactivă de realitate virtuală care evidențiază un peisaj distopic, constând într-un țărm parțial uscat al unei zone portuare. Valul de apă contaminată dezvăluie mai multe containere maritime pline cu bunuri de larg consum care au fost degradate de trecerea timpului. Suprafața însângerată a mării este acoperită atât de rămășițe ale faunei marine, cât și de urmele unui conflict armat de amploare.

  Astfel, privitorul, ca ipoteticul ultim supraviețuitor al rasei umane, se confruntă cu consecințele unui dezastru ecologic global, precum și cu bunurile care au contribuit la acesta, atât prin mijloace de producție, cât și prin transport.

  Inspirația din lumea reală, cu privire la conflictul armat, la transporturile maritime și la poluare este evidentă, dar în același timp este o perspectivă filosofică sumbră, chiar lugubră, asupra ideii de viață.

  Ideea este că înțelegem cu adevărat ce înseamnă viața doar atunci când e deja târziu, după eradicare, după dezastru, când nu au mai rămas decât niște componente materiale inutile, niște rămășițe ale unor vietăți.

  Până și o himeră, o instalație tehnico-artistică cu o mentalitate virtuală, cu sau fără inteligență artificială, „înțelege” asta. 

  Diferența e că oamenii nu se refugiază întotdeauna în virtual. Uneori, aleg să contribuie activ la distrugerea propriei rase, la distrugerea habitatului comun și a vieții în general.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.