joi, 30 noiembrie, 2023

Special Arad Logo

  Nod în spațiul kimæra-ei. O (cos)mică contracție | Video

  de Tomck@t | 1 august 2023, 5:56 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Himera kinema ikon continuă să evolueze chiar dacă a fost mutată din Muzeul de Istorie (Palatul Cultural), spațiul inițial în care electro-dihania – acea struțocămilă viu-virtuală numită kimæra – „s-a născut” și chiar dacă, în loc să crească, s-a micșorat de fapt, odată ce componentele-instalații au ajuns în noua sală kinema ikon din incinta Muzeului de Artă.

  Noua expoziție din cadrul „kimæra” reflectă, într-un fel, tocmai efectul acestei contracții: acel „HĂU” colosal de la debutul expoziției Kimæra, realizat de Alex Halka, s-a diminuat și a căpătat o formă sferică, similară cu o gaură neagră cosmică, devorând simbolic din spațiul himerei și al muzeului, dar prezentând totodată semne de erupție blocată în timp. Proiectul „kimæra” se apropie, de altfel, de finalul premeditat, final care va fuziona însă cu un alt eveniment, festivalul MAFA. Căci nimic în acest mic univers kinema ikon nu se pierde, doar se transformă.

  Rămășițele instalației „HĂU” sunt denumite acum „NOD” și reprezintă penultimul modul din instalația colectivă „kimæra”. Urmează ultimul modul în august, după care totul va fi conectat la computerul central aflat deja în expectativă în sala kinema ikon. Nu în ultimul rând, proiectul kimæra va culmina cu un „monument” de realitate augmentată, care își va face apariția mai întâi la festivalul Ars Electronica din Linz, Austria, după care la Timișoara (întregul proiect, extins pe un an întreg, este finanțat de municipiul vecin, ca parte a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023) și, în cele din urmă, la Arad, în cadrul festivalului Media Art Festival Arad (MAFA).

  Citește și:

   Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

  •  Un haos viu la Muzeu. Himera kinema ikon evoluează într-un spațiu afectiv și în organe hibride

  •  Sfârșit-AI, himeră (?)

  •  Aparat de depănat amintiri la Muzeu, pentru Mileniali: antenă TV, MySpace, Grand Theft Auto & sh*t | Video

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.