miercuri, 4 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Aparat de depănat amintiri la Muzeu, pentru Mileniali: antenă TV, MySpace, Grand Theft Auto & sh*t | Video

  de Tomck@t | 3 iunie 2023, 4:29 PM | Cultură

  0

  „Alo, Generația Pro” și „Alo, sunt eu: Picasso” – două extreme mainstr-imbecile care au marcat tinerețea Milenialilor, dar să nu uităm (cum să uităm?!) nici de oribilitatea aia sonoră de dial-up la internet (prin telefon fix), jocurile video cu joystick-uri și filmele pe casete VHS cu Van Damme sau Albă ca Zăpada (random-selecție gender-based, pe vremea când treaba asta era o normalitate, nu un motiv de ofensare), antenele alea cheșpe, urmate de discurile parabolice și cablu’-TV (cu Cartoon Network, MTV și Atomic TV), aproape toate astea, desigur, prin intermediul televizorului cel de toate zilele, sursa de informare și de divertisment la pachet, amabilul violator de prize domiciliare, prietenul electrocasnic al tuturor gospodinelor care au descoperit Acasă TV și al puștilor-viitori ochelariști care au descoperit „Private Blue” pe Intersat, acei Geeks și NERDS „de ieri” care se căutau cu mega-entuziasm pe mIRC, MySpace și/sau Hi5. Anii ’90 / începutul anilor 2000, o mini-eră a prototipurilor semi-funcționale și a stereotipurilor sănătoase, ultimii ani în care un smartphone sau șmecheriile AR, VR și AI de azi încă păreau doar niște fantezii Star Trek. O perioadă a inițierii noastre în secolul vitezei.

  Aproximativ astfel de reminiscențe romantice și fantastico-abstracte a reușit, printre puricii ecranului, să trezească modulul cu numărul 7 al kimæra-ei kinema ikon, la Muzeul de Artă, instalația artiștilor Adrian Ganea, Thea Lazăr și Flaviu Rogojan, „Fragmented Echoes”. Un retro-dispozitiv care sondează trecutul și „încurajează o perspectivă critică asupra narațiunilor media care ne-au modelat conștiința colectivă și subliniază complexitatea interacțiunilor dintre tehnologie, memorie și percepție în era digitală”.

  #staytuned.

  Proiectul „kimæra” face parte din programul Timișoara 2023 — Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte. Urmează, în perioada următoare până în toamnă, alte module din „kimæra”, în sala kinema ikon din incinta Muzeului de Artă Arad.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Special Arad (@specialarad.ro)

  Citește și:

  •  Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

  •  Un haos viu la Muzeu. Himera kinema ikon evoluează într-un spațiu afectiv și în organe hibride

  •  Sfârșit-AI, himeră (?)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.