vineri, 13 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

    de Tomck@t | 19 august 2022, 12:37 PM | Cultură | Topic special

    0

    Există o parte pozitivă în faptul că dintre toate orașele concurente pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a câștigat Timișoara, chiar dacă acest rezultat a însemnat, automat, lichidarea șansei de câștig a Aradului. Partea pozitivă este tocmai faptul că, prin vecinii noștri, Aradul nu a ieșit complet din „schemă”, de fapt. „Puntea culturală” care se va crea între cele două orașe va fi realizată de Complexul Muzeal Arad prin kinema ikon (grup artistic emblematic pentru Arad, care a sărbătorit recent 50 de ani de activitate pe scena artei vizuale experimentale) și „Doar Mâine”, asociația artistei vizuale și profesoarei Nita Mocanu, în parteneriat cu UNArte București, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, Laboratorul de experiențe estetice și de dezvoltare creativă Minitremu și Spațiul Indecis din Timișoara.

    Șirul de evenimente care va începe foarte curând și se va întinde în anul 2023 este finanțat integral de Primăria Timișoara, ca parte din programul Timișoara 2023 — Capitală Culturală Europeană.

    Pentru demararea acestui proiect complex, atelierul arădean de artă multimedia kinema ikon a primit în folosință temporară un spațiu de desfășurare mult mai mare decât sala existentă din Muzeul de Artă, de data aceasta trei săli pe etajul 2 al muzeului din Palatul Cultural, din vechea secție de istorie, aflată momentan în renovare. De altfel, atât întreaga secție de istorie, cât și cea de arheologie urmează – după demararea acestui proiect amplu – să fie modernizate, după standarde europene, ne-a precizat directorul Sorin Bulboacă.

    Legătura virtuală Arad – Timișoara se va crea prin intermediul a două proiecte care înglobează, pe de o parte, o serie de evenimente expoziționale care se vor suprapune și vor crește etapizat, iar pe de altă parte, câteva ateliere de educație și mediere culturală: „Kimæra” și „Post-educația. Pedagogii ale crizei”, primul însemnând o meta-instalație interactivă cu autori multipli, care combină vechile media cu cele digitale, arta în spațiul public cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunete și imagini generate de AI, aplicații mobile și NFT, iar al doilea fiind o tabără de creație digitală / ateliere de creație digitală DIY cu elevi și studenți din Arad și București, coordonați de Nita Mocanu (profesoară de arte vizuale la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad), Raluca Oancea și Raluca Paraschiv (lectori la Universitatea Națională de Arte / UNArte București).

    Proiectul „Kimæra” va debuta chiar săptămâna viitoare, luni, 22 august, cu expoziția „Meet Kimæra #0”, în muzeul din Palatul Cultural (intrare dinspre Bulevardul General Dragalina). Evenimentul pilot „își propune să construiască un organism electronic, o meta-instalație interactivă cu autori multipli care va conecta digital zece module, combinând noile media cu vechile media și interpretarea fenomenologică a lumii interconectate cu noua filosofie Internet of Things (IoT). Meta-instalația va parcurge faze succesive, acumulând până în 2023 noi lucrări, noi organe, noi lucruri-agenți”, după cum explică în descrierea evenimentului lectorul Raluca Oancea.

    Artiștii „responsabili” de expoziția „Meet Kimæra #0” sunt membrii kinema ikon, reVoltaire, Bogdanator, gH și Alex Halka.

    298669432 10158277015911621 5653989671474564285 n 1

    Al doilea eveniment (respectiv cel cu numărul 1 în seria lungă care urmează) va fi joi, 25 august, în același spațiu de expoziție: „AFFECTIVE SPACE. HYBRID ORGANS. Kimæra #1”, cu un număr mai mare de artiști: Dan Chiș, Marian Codrea, Georgiana Cojocaru, Dragoș Dogioiu, Alexandra Drăgulinescu, Dilmana Yordanova, Mihaela Kavdanska, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Ioana Marșic, Liliana Mercioiu Popa, Ema Motea, Marina Oprea, Selina Yilmaz (curator: Raluca Oancea).

    298656472 10158277081746621 965017999087681875 n

    În 2022, proiectul se va concentra pe producția de lucrări și aici intră în „ecuație” și tabăra de creație digitală DIY „Post-Educația”, demarată de asociația Doar Mâine.

    În concordanță cu inițiativa europeană „2022 – European Year of Youth”, proiectul „Post-Educația” asigură participarea mai multor elevi și studenți din Arad și București, coordonați de Nita Mocanu, Raluca Oancea și Raluca Paraschiv, rezultatul lucrărilor de artă fiind integrat în expoziția „Kimæra”.

    „Proiectul Post-Educația este de fapt mult mai mare și laborioasă. Noi facem proiecte în paralel cu Kimæra, pe același program numit «Knowledge Fields» din proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană, în care suntem patru organizații: Asociația Doar Mâine și kinema ikon din Arad, Minitremu și Spațiul Indecis din Timișoara”, a declarat pentru Special Arad profesoara Nita Mocanu.

    Prima activitate a proiectului „PostEducația” a fost, în iulie, un atelier de artă digitală critică denumit „Mecanisme de supraviețuire”, la care au participat 15 elevi arădeni pasionați de creație digitală (fotografie, artă video, performance video, ilustrație, net art etc.), artă contemporană, gaming și programare, coordonați de artiști și pedagogi precum Cosmin Moldovan, Nita Mocanu, Marius Stoica și Diana Serghiuță.

    294854294 119849694116265 4202024016825161485 n
    Elevii s-au întâlnit cu Călin Man (reVoltaire) de la kinema ikon la muzeul arădean, în sala în care va fi expoziția „Kimæra”.

    În perioada imediat următoare, duminica aceasta, la Muzeul de Artă / Biblioteca din Arad va începe tabăra de creație în colaborare cu studenți de la UNArte București, elevi de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, plus alți elevi interesați, din alte licee arădene, în care vor fi create lucrări de artă new media (VR, Arduino, net art) pentru expoziția „Kimæra”, după care, pe 27 august, asociația organizează o activitate de mediere culturală tot pentru proiectul „Kimæra”. De asemenea, asociația „Doar Mâine” va avea un atelier interdisciplinar de artă (atelier de stickere, benzi desenate, manga, animație stop motion și storyboard reels) și în cadrul Zilele Aradului. Vezi aici programul activităților derulate de asociația „Doar Mâine” până în toamna acestui an.

    300147392 128021276632440 7333359133408478261 n

    „Scopul seriei de evenimente și activități centrate pe educația artistică (in)formală este de a face vizibile pedagogiile instrumentate de artiști și mediatori culturali pentru abordarea unei lumi și arte contemporane modelate și impregnate de noile tehnologii. Un alt obiectiv al proiectului este inițierea unui proces de mediere între arta contemporană și practica artistică bazată pe noi tehnologii respectiv publicul local din Arad și Timișoara, pornind de la o serie de activități construite în jurul grupului kinema ikon și al colaboratorilor săi”, se arată în prezentarea proiectului „Post-Educația”.

    Intercalare cu Media Art Festival, colaborare cu institutul cultural austriac Ars Electronica și o aplicație de Realitate Augmentată

    Una dintre cele mai importante activități va fi organizarea Media Art Festival Arad (pe scurt: MAFA / curatori: Ileana Selejan și Călin Man), eveniment arădean care ajunge în această toamnă la ediția a IX-a. MAFA va reactiva scena locală de artă și va prilejui o ocazie de interacțiune a acesteia, dar și a publicului din Arad și Timișoara, cu importanți artiști, teoreticieni, profesori și mediatori culturali din țară (Horea Avram, Mara Rațiu, Irina Botea, Delia Popa, Liliana Mercioiu) și cu artiști media și actori ai scenei internaționale precum institutul cultural ARS ELECTRONICA din Linz (Austria), Time’s Up (un grup internațional de artiști fondat în 1996 tot în orașul Linz), Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova etc., alături de artiștii din Arad (membrii kinema ikon) și artiștii cu care grupul colaborează frecvent, precum Radu Pandele (Arad / București), Adrian Ganea, Thea Lazăr, Flaviu Rogojan (Cluj-Napoca) și Sergiu Sas (Timișoara).

    Cea mai importantă colaborare în cadrul MAFA este cea cu institutul cultural ARS ELECTRONICA, deoarece în 2023 se preconizează aducerea expoziției „Kimæra” în orașul Linz, prin intermediul institutului austriac.

    De asemenea, colaborarea cu Ars Electronica este inclusă și în proiectul „Post-Educația”, începând chiar cu 26 august, în cadrul atelierului de la Zilele Aradului, asociația „Doar Mâine” având la dispoziție un pachet de animație de la Ars Electronica. Proiectul „Post-Educația” mai include pe viitor și colaborarea cu Time’s Up, precum și cu invitații speciali Tim Murray și Renate Ferro, de la Cornell University din Ithaca, New York, SUA.

    Cât despre legătura cu Timișoara, dincolo de colaborarea cu artiștii timișoreni, proiectul „Kimæra” include un proiect numit „Monumente virtuale”, o rețea alternativă de monumente în orașul Arad, însemnând o aplicație de realitate augmentată accesibilă în anul 2023 cu ajutorul telefoanelor mobile în Piața Enescu (din fața Muzeului din Arad) și Piața Libertății din Timișoara.

    Aplicația – care va prezenta informații în timp real despre stadiul în care se află proiectul „Kimæra” – va fi dezvoltată de colectivul kinema ikon în colaborare cu artiști digitali coordonati de Mihaela Kavdanska, care dețin experiență la nivel internațional și național în realizarea aplicațiilor de Realitate Augmentată (inclusiv în Arad).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.