sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sunete de cutremur și dezastru „electrotactic” la muzeu | Video

    de Tomck@t | 19 februarie 2023, 12:06 PM | Cultură | Muzică | Topic special

    0

    După expoziția „Pixels from a Future Past”, al doilea eveniment care a marcat debutul programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” în orașul nostru a fost un Live_audio_improv_performance marca kinema ikon, cu artiștii d s l x (dyslex), Alex Halka și Selfmademusic (Mihai Sălăjan), la Pinacoteca Complexului Muzeal Arad.

    Prin acest eveniment, kinema ikon continuă seria de „intervenții” în mediul clasic al muzeului prin intermediul tehnologiilor și artelor audio-vizuale din „viitorul prezent”, astfel că sâmbătă seara, printre picturile lui Lotz Károly, Kelety Gusztáv, Telepy Károly sau tripticul lui Feszty Árpád, Pinacoteca a fost „cutremurată” de sunete exuberant-disonante, de un „război” electrico-acustic care a scos tacticos în evidență atât coerența în factorul muzical comun al celor trei artiști, cât și defazajul creativ într-un muzeu în care predomină arta istorică, respectiv într-o lume actuală marcată de dezastre, produse de natură sau chiar de oameni.

    Kinema ikon, alături de Asociația „Doar Mâine”, este partener oficial al programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, astfel că evenimentele organizate la Arad pe tot parcursul anului 2023 sunt finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte. Șirul de evenimente organizate de kinema ikon în această perioadă, sub genericul „kimæra” au început deja anul trecut (vezi aici) și se întinde, în total, pe parcursul a doi ani.

    Proiectul „kimæra”, compus din 10 lucrări realizate de către 10 artiști își propune să devină dintr-un corp hibrid o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare / modul va fi funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. coordonate de un computer central, fiecare din cele 10 module are un input și un output care dau posibilitatea lucrărilor să interacționeze între ele.

    Cu această ocazie, sâmbătă a fost lansat și catalogul kinema ikon „kimæra vol.1/2022”, care cuprinde activitățile kinema ikon și ale autorilor implicați în „kimæra”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.