Special Arad, în numele miilor de cititori, îi solicită doamnei Anamaria Nyeki să facă publice informațiile asupra modului în care a cheltuit fiecare bănuț din sutele de mii de euro donate de arădeni pentru Secția Boli Infecțioase Copii
Să știți că abordăm acest subiect cu maximă seriozitate, responsabilitate și sinceritate. Ne-a fost greu să scriem rândurile de mai jos mai ales pentru că, din capul locului o spunem, știm că unii dintre cititorii noștri o să găsească diferite căi să ne acuze. Însă ne asumăm asta ca de fiecare dată, pentru că știm că adevărul uneori doare, dar trebuie spus. În continuare o să înțelegeți de ce am făcut această mică introducere, dar absolut necesară.
Nu ne-a trecut o clipă prin minte, până în urmă cu câteva zile, că vom ajunge să scriem altceva decât să ridicăm în „slăvi” proiectul „Cu drag pentru viitor” al doamnei Anamariei Nyeki – acesta vizând renovarea din temelii a Compartimentului Clinic Boli Infecțioase Copii Arad. Proiectul este unul unic în imensitatea sa, de amploare foarte mare și foarte necesar pentru Arad și pentru sănătatea copiilor noștri. Special Arad l-a susținut de la început, fiind la un moment dat singura publicație care îi dădeam credit total doamnei Nyeki, aceasta, nu o singură dată, venind la redacția noastra pentru a ne cere sprijin, susținere și sfaturi. De fiecare dată le-a avut. Necondiționat. Chiar cu bucurie.
Astfel am aflat că unii dintre mai-marii liberali se opun proiectului pentru că le prejudiciază imaginea (oamenii făcând comparație între realizările lor cu ale unui om simplu care realizează un proiect atat de frumos și mare)- și nu a fost așa, ba dimpotrivă, nu o dată autoarea proiectului fiind ajutată de conducerea administrativă a județului și municipiului să obțină autorizațiile necesare mai ușor (probabil și sub presiunea opiniei publice). Am scris despre proiect ori de câte ori a fost nevoie pentru a putea face atenți oamenii potenți financiar – și nu o dată Ana ne-a sunat să ne mulțumească pentru că au venit sponsori după ce au citit despre proiect pe Special Arad.
Toate bune și frumoase până la începutul lunii decembrie când, ca urmare a unor zvonuri care ne-au ajuns la urechi, am sunat-o pe Anamaria și am rugat-o să organizeze o conferință de presă prin intermediul căreia să facă publice toate costurile proiectului, în amănunt, prețurile practicate, achiziițiile, sponsorizările, cu cât a licitat proiectul (am aflat ulterior că nu a fost licitație, ci doar a fost chemată o firmă de construcții – Light & Build Art SRL – să execute lucrările). Anamaria ne-a promis că în 22 decembrie o să facă aceste anunțuri. Surpriză, însă: nimic! A chemat niște copii și niște sponsori să vadă cum se lucrează și… basta!
Surprinși, nu am spus nimic atunci. După o săptămână am sunat-o din nou să o întrebăm de ce nu și-a respectat promisiunea. A dat-o din colț în colț și ne-am lăsat păgubași… ce-i drept cu o oarecare nervozitate verbală. Însă, începând cu luna ianuarie 2018 am încercat pe toate căile să aflăm detalii pe care considerăm că fiecare cetățean sau companie care a contribuit la acest proiect trebuie și are dreptul moral să le cunoască. Fiecare are dreptul să știe cum s-a cheltuit și un leuț din banii strânși sub acoperirea proiectului.
Ne-am simțit obligați din punct de vedere moral, dar și ca jurnaliști, să facem publică această inițiativă, mai ales că am fost poate cel mai important ziar care a susținut de la bun început proiectul și care și-a îndemnat cititorii să doneze bani.
Revenind la demersul nostru de a afla ce se întâmplă cu banii și cum au fost cheltuiți, trebuie să vă spunem că în urma refuzurilor repetate ale inițiatoarei proiectului am trimis adrese oficiale către cele trei entități implicate oficial în proiectul „Cu drag pentru viitor”: Spitalul Județean Arad – în calitate de beneficiar al proiectului; Consiliul Județean Arad – în calitate de proprietar al clădirii în care funcționează Compartimentul Clinic Boli Infecțioase Arad și, totodată, de acționar al Spitalului Județean; și, ultima, către Asociația Cetatea Voluntarilor Arad – în calitate de inițiator al proiectului.
Citește și: Din dragoste pentru Arad, o tânără doamnă face minuni și reconstruiește din temelii secția „Boli Infecțioase Copii”
Prin fiecare dintre respectivele adrese oficiale transmise către cele trei instituții am cerut următoarele detalii:
• Suma totală colectată în cadrul acestui proiect până la data acestei adrese;
• Lista tuturor donațiilor de natură fizică și/sau materială (mobilier, aparatură medicală, aparatură electronică/electrocasnică etc.) făcute până la data acestei adrese;
• Numele firmelor care s-au prezentat la licitațiile pentru implementarea proiectului;
• Devizele și situațiile de lucrări din cadrul acestui proiect;
• Bilanțul de venituri și cheltuieli din cadrul acestui proiect până la data acestei adrese.
Ne vedem nevoiți să repetăm ideea că fiecare dintre cetățenii sau companiile care au donat măcar un singur leu pentru acest proiect au dreptul să știe cum au fost cheltuiți acești bani. De aici și inițiativa noastră de a face publice toate detaliile. Numai că ne-am „lovit” de ceva la care nu ne-am așteptat, iar răspunsurile pe care le-am primit ne-au lăsat efectiv mască. Practic, Consiliul Județean Arad și Spitalul Județean Arad nu prea au avut ce să ne răspundă, spunându-ne, cu alte cuvinte, că răspunsurile se află la Asociația Cetatea Voluntarilor.
Doar că nici răspunsurile de la Cetatea Voluntarilor nu au fost clare, ci mai degrabă evazive. Și aici trebuie să vă explicăm ceva. Tactic, i-am trimis doamnei Nyeki adresa prin care ceream să ne spună cum a cheltuit banii. Știam că nu se află sub incidența Legii 544 privind Liberul acces la informații, fiind vorba de o asociație non-profit și că nu este obligată să ne răspundă. Însă, am dorit să îi aflăm atitudinea, considerând că dacă invocă faptul că nu se află sub incidența legii are o problemă, chiar ceva de ascuns… Ei bine, exact așa a făcut: ne-a spus (chipurile…) câți bani a strâns, dar nimic altceva pentru că… nu este instituție de stat și nu trebuie să ne dea nouă explicații. A făcut exact ceea ce, din păcate, ne așteptam să facă.
În ceea ce privește suma totală colectată, Asociația Cetatea Voluntarilor spune că, până la momentul adresei noastre, în conturi au intrat 883. 505 lei, adică aproximativ 190.000 de euro. Între timp, știm că alți peste 40.000 de euro au fost donați către acest proiect numai în ultimele zile, nepunând la socoteală alte viitoare donații și cele câteva mii de euro care urmează să revină din campania prin SMS și care vor fi virați în conturile asociației în perioada următoare. De asemenea, Cetatea Voluntarilor precizează că „informații financiare ale proiectului #CuDragPentruViitor au fost făcute publice pe întreaga derulare a proiectului”. Noi spunem că postările pe Facebook, din când în când, cu o parte din donații nu sunt tocmai informații financiare oficiale, dar vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să judecați situația și răspunsurile primite (sau nu) de la cele trei entități.
Reiterăm obsesiv ideea că Special Arad a susținut acest proiect încă dinainte de implementarea propriu zisă a sa și că, ne-am alăturat cu bună credință miilor de arădeni care au susținut această inițiativă, ba mai mult, am îndemnat la rândul nostru cetățenii să se implice în acest proiect. Nici în acest moment, redacția Special Arad nu intenționează să desființeze proiectul sau să denigreze inițiatorii sau beneficiarii proiectului, ci mai degrabă ne dorim să arătăm o stare de fapt. De fapt, dorim ca adevărul, oricare ar fi el, să fie spus.
Citește și: Primul etaj al secției „Boli Infecțioase Copii” a fost finalizat chiar de Sfântul Nicolae (FOTO)
Înainte de a vă lăsa pe dumneavoastră să consultați cele trei adrese, respectiv cele trei răspunsuri de care vorbeam mai sus, mai avem însă un semn de întrebare asupra sumei totale colectate de către Cetatea Voluntarilor pentru acest proiect: având în vedere că estimările costurilor în cadrul acestui proiect au fost de 100.000 euro/etaj, iar în acest moment totalul sumelor este de peste 200.000 de euro și încă se mai donează, ce se întâmplă cu restul banilor care vor rămâne nefolosiți în proiect? La această ultimă întrebare nu reușim să găsim un răspuns nici măcar în protocolul de colaborare dintre aceste instituții.
Și mai spunem ceva: nu ne interesează dacă Anamaria a încasat sau încasează 5000 de euro pe lună ca să trăiască, pentru că îi merită. Însă chiar vrem să știm ce a făcut și ce va face cu banii pe care cititorii noștri (chiar și noi, și avem sms-urile doveditoare) i-au donat.
În concluzie, redacția a luat decizia ca numele inițiatorului proiectului și numele proiectului să nu mai apară, începând de mâine, în Special Arad, până în momentul în care doamna Nyeki nu va face publice, pe orice cale, informațiile exacte și în amănunt despre ce și cum a făcut cu fiecare leuț pe care l-a primit. Considerăm că efectiv am epuizat aproape toate căile prin care să îi cerem doamnei Nyeki să ne dea informațiile pe care le dorim. Dar, o să epuizăm toate căile pentru aflarea adevărului, în sensul că nu o să ne oprim până când toată lumea va ști ce s-a întâmplat cu banii.
P.S. Astăzi, în urmă cu o oră, managerul Spitalului Județean Arad, doamna Carmen Lucuța, înțelegând că sinceritatea și adevărul este calea către dezvoltarea și însănătoșirea societății, ne-a trimis singurele date (puteți citi mai jos) pe care le are la dispoziție, fiind vorba despre partea materială cumpărată sau primită ca donație în cadrul proiectului, până azi. Doamna Lucuța deține aceste informații deoarece întreaga aparatură de la Secția Boli Infecțioase a trebuit să fie preluată de Spitalul Județean.
Adresa Special Arad către Consiliul Județean Arad:
Răspunsul Consiliului Județean Arad:
Adresa Special Arad către Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad:
Răspunsul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad:
Adresa Special Arad către Cetatea Voluntarilor Arad:
Răspunsul Cetății Voluntarilor Arad:
Cel de-al doilea răspuns din partea Spitalului Județean Arad:
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)