Orgoliul personal al șefului de la Chirurgie Pediatrică, chirurgul Adrian Pavel, distruge cel mai important proiect privat de renovare din Spitalul Județean Arad
Începutul a ceea ce urmează să relatăm în continuare a fost pe 8 noiembrie, anul trecut, atunci când președintele Consiliului Județean Arad a vorbit jurnaliștilor, la finalul unei conferințe de presă, despre chestiuni legate de Spitalul Județean Arad. Printre altele, Iustin Cionca a adus în discuție, nu neapărat ca un subiect prezentat în mod oficial, faptul că la Spitalul Județean se pregătește o investiție. Una importantă de altfel, în care ar fi implicat „un privat care vine cu o sumă de vreo 50.000 de euro”. Banii urmau să fie investiți în modernizarea secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. La acel moment, în public, nu se știa mare lucru despre acest proiect. Ulterior, pe 23 noiembrie, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, a fost lansat cu mult fast proiectul „Cu drag pentru viitor”. „Privatul” despre care vorbea Iustin Cionca era de fapt Asociația Cetatea Voluntarilor, condusă de tânăra Anamaria Nyeki, care urma să colecteze mai multe donații venite din partea unor mari companii, dar și din partea oricăror simpli cetățeni.
Foto: Medicii secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, alături de Anamaria Nyeki, la lansarea proiectului
Era de fapt unul dintre cele mai importante parteneriate la nivel local dintre un ONG, companii și cetățeni, iar rezultatul: renovarea de la A la Z a unei întregi secții din Spitalul Județean.
La o lună după anunțul vag al lui Iustin Cionca și la două săptămâni de la lansarea oficială a proiectului, am fost contactați de un medic, care voia să ne vorbească despre proiect și, mai important, despre cum este pus în pericol acest proiect. Era vorba despre medicul Adrian Pavel, șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, secție care urma să fie renovată în cadrul acestui proiect. Într-o discuție de peste două ore, doctorul Pavel a reușit să ne convingă de faptul că proiectul era pus în pericol de orgoliul unui alt șef de secție. Acesta ne-a explicat că pentru modernizarea secției la cele mai înalte standarde, este nevoie neapărată de extinderea secției pe care o conduce cu încă 70 mp. Ei bine, cei 70 mp nu puteau fi construiți, secția aflându-se la etajul 3 al Spitalului Județean, deci singura soluție era să fie luate două spații de la Secția de Gastro-Enterologie, aflată pe același etaj 3. În același timp, doctorul Adrian Pavel ne spunea că șeful secției Gastro, doctorul Eftimie Miuțescu, se opune cedării celor două spații „ca și când ar fi moșia lui”.
Foto: Planul etajului 3 al clădirii SCJU Arad, cu adăugirile dr. Adrian Pavel
Mărturisim că ni s-a părut extrem de interesant subiectul, fapt pentru care am început să ne interesăm pentru a vedea exact despre ce este vorba în toată această poveste. La câteva zile de la prima discuție avută cu Adrian Pavel, am ajuns să avem discuții cu aproape toți cei implicați în această poveste și care puteau avea un cuvânt de spus. Am stat de vorbă cu doctorii Maria Trăilescu, Mihai Soiu, Henry Osakwe și Constantin Bota de la Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, cu doctorul Eftimie Miuțescu, cu doctorul Mirandolina Prișcă – pe atunci manager al Spitalului, cu doctorul Corina Crișan – directorul medical al SCJU, cu Mihai Șeran – președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean, cu Iustin Cionca – președintele Consiului Județean Arad, cu Constantin Cătană – directorul DSP Arad, dar și cu Anamaria Nyeki – președintele Asociației Cetatea Voluntarilor.
După toate aceste discuții, totul începea să devină din ce în ce mai clar. Pe deoparte doctorul Pavel încerca să ne facă să înțelegem că ultimul plan aprobat de conducerea spitalului și avizat inclusiv de Direcția pentru Sănătate Publică nu este ceea ce trebuie, fiindcă circuitul septic nu era separat corespunzător de circuitul aseptic. Deci, în continuare era nevoie ca două spații care însumau 70mp să fie luate de la Secția de Gastro-Enterologie și date Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. În discuția pe care am avut-o cu doctorul Miuțescu, acesta ne spunea că nu este normal să fie „ciuntită” o secție în favoarea altei secții, fiindcă și secția sa avea nevoie de spații, dar că, dacă cei care conduc Spitalul Județean vor să ia acele spații, n-au decât să o facă. Ulterior s-a mai lucrat la acel plan și s-a găsit o soluție prin care urma să fie luat doar un spațiu de la Gastro, găsindu-se și o soluție prin care circuitele septic și aseptic să fie separate corespunzător. Din nou, acest plan a fost avizat favorabil de către DSP, semn că lucrurile o luau pe un făgaș normal și că proiectul are mari șanse să fie dus la bun sfârșit. Cu toate acestea, doctorul Pavel o ținea „pe-a lui”, cum că este neapărată nevoie de cele două spații, nu doar de unul.
Între timp, mai mulți dintre cei cu care am discutat în timpul cercetărilor noastre ne avertizau că de fapt nu este vorba despre o chestiune de natură medicală și că este o chestiune de orgoliu personal. Ni s-a atras atenția că insistențele doctorului Pavel urmăresc de fapt ca acestuia să i se amenajeze un cabinet propriu, până în acel moment el fiind nevoit să împartă cabinetul și cu alți medici de pe secția sa. Totodată, mai multe persoane ne-au povestit că de fapt doctorul Adrian Pavel are o ranchiună mai veche cu doctorul Eftimie Miuțescu și că cei doi nu se înțeleg defel. Așadar, să avem grijă la toate aspectele și să nu ne lăsăm induși în eroare. Cu fiecare zi care trecea și în care noi lucram la documentarea corectă a acestui subiect destul de complex, orgoliul doctorului Pavel ieșea tot mai mult la suprafață. Acesta ne contacta zilnic pentru a ne întreba cum stăm cum investigația și când vom publica materialul, probabil convins fiind că ne-a făcut să vedem situația așa cum vrea el s-o vedem. E drept că și noi l-am lăsat să creadă asta, văzându-ne în continuare de cercetarea tuturor aspectelor și încercând să înțelegem cât mai bine situația.
Ei bine, ajunsesem la momentul în care credeam că avem toate datele și că putem publica articolul fără teamă că greșim. Cu toate acestea, mai aveam câteva dubii legate de interesul doctorului Pavel, dar și despre planul modernizării Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. Am reluat din nou povestea, timp în care doctorul Pavel insista să vadă când publicăm investigația, și am ajuns la câteva concluzii. Starea secției era și este în continuare una deplorabilă. Noul plan de modernizare nu era unul care să aducă secția la 100%, ci undeva pe la 90%, dar asta era maximul care se putea scoate din acest plan fără a afecta grav și a pune în pericol alte secții și ținând cont că vorbim despre o clădire veche de zeci de ani, căreia nu i se puteau construi anexe la un etaj 3. Toți specialiștii cu care am discutat au căzut de acord că planul de modernizare a secției ar duce secția la un nivel mult mai bun decât cel în care se află acum, explicându-ne că mai mult de atât nu se poate… eventual doar după construirea unui nou spital.
Și când credeam că am terminat tot, că putem publica investigația, colegiul redacțional al Special Arad a decis că este mai bine să nu publicăm materialul pentru a nu pune proiectul în pericol. Am decis să nu ne implicăm pentru a lăsa să fie făcut un proiect bun pentru Arad și pentru sănătatea copiilor, mai ales că dorința doctorului Pavel de a avea un cabinet propriu era tot mai evidentă, aceasta primând în fața dorinței de modernizare în sine a secției pe care o conduce. Așadar, cu excepția unui cabinet propriu pentru doctorul Pavel, toate celelalte aspecte păreau a fi îndeplinite.
Ei bine, ieri însă, doctorul Pavel a reușit să ajungă în presă. Un ziar a publicat ieri un material în care făcea praf proiectul „Cu drag pentru viitor”, dând crezare DOAR celor spuse de doctorul Adrian Pavel fără nici măcar o minimă investigare a întregii povești. Așadar, deși proiectul de modernizare a secției, un proiect pe care noi l-am văzut cu ochii noștri și un subiect asupra căruia ne-am îndreptat atenția câteva săptămâni la rând, a fost desființat în câteva minute de un doctor orgolios că nu-și primește cabinetul dorit și de către o publicație (de fapt, doar o jurnalistă pentru care „cealaltă parte” nu contează atunci când „subiectul” vine pe o cale „bătută”) care nu a catadicsit să facă minima proprie cercetare. E drept că în acel material apăreau și părerile a altor doi medici de pe secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, dar dincolo de cei care spun că cei doi medici ar fi fost constrânși de șeful lor de secție să declare ceea ce au declarat pentru a evita eventuale represalii asupra lor, nu s-a luat nici măcar o poziție a celorlalte părți implicate în proiect: conducerea Spitalului Județean, conducerea DSP, conducerea Consiliului Județean sau Asociația Cetatea Voluntarilor. Mai mult, ulterior Cetatea Voluntarilor a cerut un drept la replică, postat de președintele asociației pe pagina sa de Facebook, dar care nu a fost publicat, cel puțin până în acest moment, și de către organul media. Dar, ce să facă o asociație în fața unei doamne jurnalist a cărei țintă nu e neapărat informarea publicul la modul cel mai bun posibil, din birou?
Așadar, putem spune fără rețineri că orgoliul unui șef de secție a reușit să pună în pericol cel mai important proiect de renovare a unei secții a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Un proiect care, din informațiile noastre, este pe punctul de a strânge fonduri care ajung la aproape 200.000 de euro. Orice companie se va gândi acum de două ori înainte de a face donația pentru acest proiect, fiindcă nimeni nu-și dorește să își asocieze imaginea cu un scandal media.
Este cel puțin la fel de interesant cum doctorul Adrian Pavel a susținut proiectul respectiv, promovându-l alături de Cetatea Voluntarilor, dar care acum decide să îl facă praf, deși documentele din proiect îi contrazic declarațiile făcute ieri, cum că din punct de vedere medical acesta nu ar face un bine.
Și un ultim aspect, doctorul Adrian Pavel a semnat în prealabil proiectul pe care acum l-a făcut praf.
P.S. O să ni se arunce în „față” că o apărăm pe Anamaria Nyeki. Da! Exact asta facem, pentru că am sunat-o la telefon să o întrebăm ce s-a întâmplat, după ce am citit cele apărute, pentru că o știam prietenă cu doctorul Pavel, că acesta îi susține proiectul. Cu lacrimi în ochi, biata fată ne-a spus că nici nu mai știe ce să ne spună. Că a vrut să dea drept la replică, dar jurnalista i-a spus că atunci când un medic șef de secție (restul sunt subordonații acestuia și par că acționează la comandă și ca o turmă și de aceea nu i-am luat în considerare – nota redacției noastre) spune ceva, atunci „Audiatur et altera pars” e pentru fraieri…
Și-atunci ne-am decis să facem publice toate informațiile pe care le deținem (și mai avem) cu privire la ce s-a întâmplat în ultimele luni. Și să o spunem pe șleau ce credem: văzând că nu am dorit să i-o „tragem” fără motiv doctorului Miuțescu, Adrian Pavel a găsit sprijin în altă publicație. Și i-a tras-o… unui proiect de sute de mii de euro!
Foto: Avizul favorabil dat de Direcția de Sănătate Publică
Foto: Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, așa cum arată acum
Foto: Simulare la cum ar trebui să arate secția după implementarea proiectului
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)