duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitare cu jumătăți de măsură la Palatul Cenad. Pentru Primărie, turnurile nu fac parte din acoperiș

    de Raluca Medeleanu | 3 august 2023, 1:52 PM | Administraţie | Știri Arad

    9

    După negocieri care s-au extins pe mai mulți ani, situația de la Palatul Cenad părea a fi clarificată: Primăria (care are proprietăți în imobil) și restul locatarilor căzând la acord cu etapele reabilitării monumentului istoric. Asociația de proprietari urma să facă pe cheltuială proprie fațadele, iar municipalitatea urma să refacă tot ce ține de acoperiș, cu bani din bugetul local.

    Cu acestea stabilite, locatarii au scos banii din buzunar și muncitorii au trecut la treabă. Schelele au fost montate pe palat în luna aprilie a acestui an, iar renovarea laturii de pe partea cu Bulevardul Revoluției a fost dusă la bun sfârșit după trei luni, schelele fiind coborâte la sfârșitul lunii iulie. Vorbim de o investiție de 73.000 euro pentru 730 metri pătrați.

    Doar că partea cu turnul de pe colț a fost lăsată pe dinafară și există motive de îngrijorare ca turnurile monumentului istoric să rămână complet pe dinafara proiectului de reabilitare.

    Locatarii cred că Primăria va face turnurile, Primăria zice că nu

    Palatul Cenad reabilitat jumatate fara turn 6
    (fațada de pe Bulevardul Revoluției, reabilitată, dar fără porțiunea turnului)

    Dat fiind faptul că înțelegerea dintre asociația de proprietari și municipalitate era că partea de acoperiș va fi refăcută din bugetul local, am trimis o solicitare Primăriei Arad să întrebăm când va avea loc această nouă etapă de reabilitare a Palatului Cenad.

    Răspunsul nu ilustrează înțelegerea la care a convenit asociația de proprietari.

    Primăria susține că va contribui financiar și la reabilitarea fațadei (cât îi revine din cota de proprietate), urmând să achite integral și refacerea acoperișului, dar numai după ce va prelua în proprietate podul, iar despre turnuri aflăm că au rămas complet pe dinafara planurilor.

    „Primăria va deconta către asociaţia de proprietari cota parte din valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadei, după execuţia acestora, corespunzător cotei părţi de proprietate deţinute de imobil. În ceea ce priveşte preţul estimativ al lucrărilor de reabilitare a faţadei, Primăria nu deţine această informaţie, întrucât aceste lucrări sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

    Reabilitarea acoperişului nu va include cele două turnuri, întrucât acestea sunt proprietăţi private. La această dată nu putem estima valoarea de reabilitare a acoperişului, întrucât Primăria nu deţine un deviz estimativ al lucrărilor. Suma necesară pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a acoperişului clădirii va fi asigurată din bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad înainte de contractarea acestor lucrări. Acestea vor putea fi demarate după finalizarea procedurilor de donaţie către Primărie a cotelor părţi deţinute de ceilalţi proprietari asupra podului imobilului şi după înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate a Primăriei asupra acelui spaţiu”, se arată în răspuns.

    Primăria nu e legată de actul de proprietate a unui monument istoric dacă ar vrea să asigure finanțarea pentru reabilitare

    În toate cazurile imobilelor istorice din oraș, municipalitatea a declarat că poate interveni cu bani pentru reabilitare doar dacă are proprietăți în clădirea în cauză. În cazul Palatului Cenad, a condiționat și mai mult posibilitatea de intervenție, susținând că trebuie să fie proprietar chiar pe porțiunea pe care se vrea intervenția (turnurile/acoperișul).

    Deși răspunsul Primăriei Arad dă de înțeles că procedurile sunt foarte complicate, ca de fiecare dată când intră în discuție clădirile monument istoric – proprietate privată din municipiu, ignoră din nou complet legea privind protejarea monumentelor istorice.

    Palatul Cenad este înregistrat în Lista Monumentelor Istorice din România, având codul AR-II-m-B-00546.

    Palatul Cenad reabilitat jumatate fara turn 12

    Legea permite statului sau autorităților locale să aloce sprijin financiar parțial sau chiar total pentru lucrările de intervenție asupra monumentelor istorice (Vezi de la art.37,  legea 422/18-08-2001).

    Practic, legea îi dă mai multe variante municipalități, nu îi impune doar una singură. Poate ori să acorde un împrumut proprietarilor, în acest caz constituind o garanție imobiliară pe 10 ani asupra imobilului, ori să acopere 50% din costuri, ori chiar în întregime toate costurile fără să le mai recupereze.

    Articolul 37: „Pentru protejarea monumentelor istorice aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și autoritățile administrației publice locale, după caz, pot asigura, la cererea proprietarilor, cu titlu gratuit, consultanță de specialitate, în condițiile legii.(2) În cazul în care statul sau autoritățile publice locale acordă sprijin financiar, acesta constă în acoperirea parțială sau totală a costurilor studiilor și documentațiilor tehnice, precum și, după caz, ale lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice”.

    Articolul 38: „Contribuția financiară a consiliilor județene, municipale, orășenești și comunale, după caz, poate să acopere integral sau parțial costul lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum și, individual sau prin cofinanțare, costul lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.”

    Fațada dinspre Romul Veliciu, anul viitor

    Palatul Cenad reabilitat jumatate fara turn 1
    (latura de pe strada Romul Veliciu)

    Cel puțin asociația de proprietari se ține de partea sa din înțelegere. Fără turnuri și fără acoperiș, reabilitarea Palatului Cenad continuă totuși, fațada monumentului istoric dinspre strada Romul Veliciu urmând să fie reabilitată anul viitor. Latura dinspre Bulevardul Vasile Milea va fi lăsată la urmă, pe măsură ce asociația de proprietari reușește să adune sumele necesare lucrărilor de intervenție.

    Întrebarea rămâne dacă Primăria va realiza și partea sa din înțelegere, reparația acoperișului (care este grav avariat și cauzează scurgeri de apă) fiind imperios necesară pentru ca reabilitarea fațadelor să nu fie făcută în zadar.

     

    Citește și:

    Primăria Arad a pierdut definitiv procesul cu Palatul Bohuș • Special Arad

    • Gala Clădirilor Istorice – diplome și felicitări pentru 46 asociații de proprietari, sprijin financiar zero • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La așa sat , așa primărie !La ce vă așteptați de la clona lui Falcă ? Cred că v- ați născut în locul nepotrivit . Și în timpul nepotrivit . Poate strănepoții se vor mândri cu orașul acesta . Dacă vă vine mintea la cap și judecați când băgați buletinul de vot în urnă , s-ar putea să schimbați ceva !

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. M-am săturat să scriu pe subiectul clădirilor in care orimaria deține locuințe si le lasa in paragină, in schimb clor care licuiesc in blocuri le finanțează reabilitarile termice si oe banii celir din ckadirike istorice!
      Asa administrație, asa presă!
      Hai siktir.

      --8 voturi
      +1
      -1
    3. Mda, cam aceeași legătură pe care o are cu Moș Crăciun sau cu Iepurașul de Paște..
      Vorba aia: „hai să vorbim, să n-adormim!”
      .
      Și, revenind la subiectul articolului:
      – și acesta e al nu știu câtălea exemplu (de parcă era nevoie) al CIOCOISMULUI și DEZINTERESULUI TOTAL față de problemele cetățeanului, a unei Administrații Locale, total „impotente”, arogante, dezinteresate de ADMINISTRAȚIE și focusatâ DOAR PE „SIFONĂRI” FINANCIARE. 😣
      .
      Așa că, dacă o anumitâ problemă nu lasă loc de „prăduiala consistentă” și mai și implică COMPETENȚĂ TEHNICO-ADMINISTRATIVĂ și IMPLICARE REALĂ ( nu mimată!), acea problemâ nu mai prezintă interes pt. „gașca prăduitor-distrugătoare” (cu premeditare) a Aradului.
      .
      Se pare că, pe anumite Planuri „din spatele ușilor închise” , Aradul, ca județ și municipiu” TREBUIE SĂ DISPARĂ ca importanță geo-politică și financiarâ și să rămână doar ca o „comună manufacturieră” pt clasa inferioară a populației.
      Iar GAȘCA ÎNDEPLINEȘTE CU SÂRG și fără cea mai mică remușcare, această sarcină…
      De aceea este și lăsată DE ORGANELE STATULUI să-și facă „treaba” (distructivă), indiferent de câte abuzuri și „jonglerii financiare” (vizibile și de pe Lună), ar face. 😡
      .
      Din păcate, concluzia e clară:
      – Aradul a fost ales unul dintre „pionuii de sacrificiu” ai orașelor și județelor din Vestul țării, iar GAȘCA îsi face treaba, puțin-câte-puțin, dar consecvent…
      Iar dovezile sunt peste tot în jurul nostru (pt cine nu are „ochelari de cal”). 😠

      +5 voturi
      +1
      -1
    4. o primarie competenta se apuca de fundatie; pt ca ei acolo stau ; acoperisul e lasat in voia domnului ; cine are ,iar cine nu are se descurca ; un coviltir ceva ;noroc ca aradul este caracalul locului iar obiectivul se incadreaza la cele 7 minuni ; si voi voiati capitala culturala ; poate a minunilor

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.