sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Palatul Cenad trece, în sfârșit, la reabilitat

  de Raluca Medeleanu | 20 aprilie 2023, 1:13 PM | Știri Arad

  2

  Palatul Cenad, aflat într-o îngrijorătoare stare de deteriorare, a trecut în sfârșit la reabilitat, după aproape 3 ani de pregătiri. În această dimineață, muncitorii au început să ridice schelele pe fațada dinspre Bulevardul Revoluției.

  Din informațiile pe care le-am obținut de la administratorul imobilului, Edmond Hartmann, reabilitarea se va face pe etape, prima fiind fațada de pe partea bulevardului. Costurile pentru această parte se ridică la 73.000 euro și vizează 730 metri pătrați. Banii sunt asigurați momentan din bugetul asociației de locatari, însă Primăria (care deține și ea proprietăți în imobil) ar urma să achite cota ei odată ce se recepționează lucrările.

  Lucrările pe acest segment ar urma să fie finalizate până în iulie, iar etapele următoare: restul fațadelor, cât și acoperișul, ar urma să fie executate în următorul an.

  Constructorul pentru care s-a optat este „Actual Bau Grup”, un grup de firme despre care administratorul spune că a efectuat lucrări chiar și în Viena.

  Vizual, imobilul va fi neschimbat, optându-se tot pentru alb, fiind vorba de un imobil monument istoric.

  Despre Palatul Cenad amintim că a fost ridicat între 1892 – 1894, la comanda Societății Feroviare Arad-Cenad (de aici și numele), după planurile arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, ulterior modificate de arhitectul arădean Lajos Jiraszek. Inițial, a fost sediul acestei Societăți Feroviare (1887), care a fost ulterior preluată de CFR.

  Clădirea este într-un stil eclectic, având numeroase elemente decorative ale Renascentismului italian. În mijlocul clădirii de pe latura străzii Romul Veliciu, pe partea către acoperiș, încă puteți observa simbolul societății de Cale Ferată Arad – Cenad. Ultima reabilitare a imobilului a fost făcută cu mai bine de 20 de ani în urmă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. In sfârșit ce as dorii eu ca aceste clădiri sa fie renovate cu angajati normali la cap si sa fie din Arad cu munca la opt ore si in mod special la zece ore .
   Ma refer sa fie plătiți pentru abonamente si mâncare si o atentie la lucru si dacă e nevoie concediu medical sa fie favorabil adică firma prin angajati sa poată sa ajungă la medic.
   Sa fie foarte clar ………….,…!!!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.