vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Update 4Protest la Arad. După două ore și jumătate, au mai rămas în jur de 100 de oameni pe stradă. Au fost maxim 300 de protestatari arădeni | Foto / Video

    de Tomck@t, Raluca Medeleanu | 20 ianuarie 2018, 6:30 PM | Reportaj | Topic special

    5

    (foto: Raluca Medeleanu)

    Arădenii s-au alăturat mișcării celorlaltor români din țară care au decis că este momentul să iasă în stradă în semn de protest faţă de modificarea Legii Justiției, a Codului Penal și a Codului Fiscal, sâmbătă seară. Protestul a fost intitulat „Toate drumurile duc la București. Revoluția generației noastre”, iar la Arad, principalii coordonatori sunt reprezentanții Asociației „Aradul Civic”, care au împărțit încă de zilele trecute pliante în care sunt explicate principalele modificări propuse de Guvernul PSD-ALDE pentru Codul Penal.

    Modificările planificate au stârnit de-a lungul ultimelor luni reacții mai mult decât negative în rândul românilor. Chiar și magistrații și judecătorii din toate colțurile țării au ieșit în luna decembrie în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile în legătură cu modificările ce ar putea fi aduse legilor justiţiei şi Codurilor penale.

    Modificările vizează, printre altele: eliminarea înregistrărilor video ca probe, împiedicarea în anumite cazuri a arestării preventive, comunicarea publică a informațiilor din dosar (asta însemnând inclusiv faptul că persoana vizată va ști dinainte de arest că este suspectat), audierea martorilor în prezența suspectului etc. În plus, conform noilor modificări, dacă în termen de un an nu se descoperă autorul unei crime, procurorii vor fi nevoiți să claseze cauza.

    Legile justiției au fost votate, ele ajung acum la președintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi.

    Începând cu ora 18:00, în fața Palatului Administrativ din Arad au început să se adune mai mulți oameni.

    Sunt în jur de 100 de arădeni adunați acum pe platoul din fața Primăriei, dar se spune că numărul va crește.

    Nu se scandează nimic, în schimb pe majoritatea pancartelor se poate citi mesajul „Toți pentru justiție”.

    Special Arad a luat mai multe declarații, pentru a afla părerea acestora legată de prevederile amintite mai sus. Vă reproducem câteva dintre răspunsuri:

    Reporter: De ce ați ieșit astăzi la protest?

    Protestatar: Tre’ să iasă cineva. Dacă nimeni nu iese și toată lumea stă la cald, o să profite toți de noi. 

    Un alt arădean ne-a spus că este „frustrat de nepăsarea, de bătaia de joc, de felul în care suntem tratați. Nu le pasă decât de ei! Ești frustrat când vrei să lucrezi, vrei să fii cinstit, și lor chiar nu le pasă deloc”.

    Reporter: Și crezi că va face o diferență ieșitul în stradă?

    Protestatar: Da. E greu să mă motivezi pe mine, e greu să-i motivezi și pe alții. Și eu am întrebări: ce facem cu acest protest, la ce ajută, mai exact?  Cred că ajută, pentru că ne văd.

    Un alt protestatar: Ne-am cam săturat să tot ieșim, să ne spunem punctul de vedere și să nu se țină cont de ceea ce ar trebui să fie corect și drept și să se ia hotărâri pe ascuns, în interese personale. Lumea ar trebui să iasă, să se conștientizeze că avem dreptul acesta să manifestăm, să spunem ce ne doare și să încercăm să facem o țară mai bună, nu una plină de corupție.

    UPDATE – ora 18:50

    Lumea a început să sufle în vuvuzele și se scandează „PSD, ciuma roșie!”

    UPDATE – ora 19:10

    Sunt deja peste 200 de arădeni în fața Primăriei.

    Video de la fața locului – ora 19:30

    UPDATE – ora 20:30

    Conform ultimelor estimări, au mai rămas în jur de 100 de arădeni în fața Primăriei, în grupuri răsfirate, dar numărul e într-o continuă scădere.

    Ca de obicei, la Arad protestul este extrem de slab față de celelalte orașe mari din țară. Lumea a început să plece acasă, din cauza frigului în mare parte.

    Numărul maxim de protestatari arădeni care au fost prezenți în această seară a fost de aproximativ 300.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Toate bune si frumoase( mobilizarile pt.demonstratii) dar exista ceva comun,ciudat in revendicarile formulate.Nu se emit cereri pentru imbunatatirea situatiei economice a populatiei(se duc la manifestatii doar milionari?) degradarea sistemului sanitar este arhicunuscut.Nu intereseaza acest aspect? Cetatenii se pauperizeaze inexorabil,devin abrutizati din motive de nonsalanta a grupurilor de interese(nu le numesc doar politice,deoarece sunt mai diversificate).Asistam la un regres grosolan in ce priveste demnitetea umana,cultura generala,un cult hipertrofiat pentru imagine(iluzie,amagire,minciuna).Acest cult caracteriza in asa masura doar fostul lieder,Ceausescu.Acum,nepermis de multi avem efectiv pretentia sa fie si ceilalti de acord cu minciunile noastre.In astfel de conjunctura,prefer sa nu observ derapajele justitiei,existenta coruptiei si alte tare ale sistemului social.Daca ce am enumerat la inceput nu are importanta,pt.ce ar deranja pe cei care se confrunta cu lipsa totala de echitate,bun simt si grandomanie a unor personaje care au doar bani(subliniez in special pe cei cu venituri ilicite uriase)si nimic altceva,modalitatea de formulare a legilor? Noi nu avem nimic de acolo.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Am mai spus și cu alte ocazii.
      Când doar „Ciuma Roșie” este vina tuturor relelor … atunci mă întreb: – cine se ascunde în spatele lozincii, urlată din toți bojocii. Ciumații portocalii, albaștrii, verzi, … Galbeni? Hoția, minciuna, abuzurile din administrațiile locale, aroganța și lipsa de respect acordată acelor care mai și muncesc și plătesc impozite, NU ARE CULOARE!
      Nu am spus nici o dată că nu este nevoie de o schimbare.
      Tradiționalismul Corupției este adânc înrădăcinat în moștenirea genetică a românului. De prea multe sute de ani acceptăm că „Hoțul neprins este om cinstit.” Îi transformăm în eroi și dansăm la masa lor, să devenim un „băiat bun” sub aripa lor și poate ne molipsim și noi de bacilul prosperității rapide, mutându-ne curul nespălat în vre-un merțan sau BMW de preferință SUV, din secondul cu care deja ne-am plictisit. În mod sigur Nu manelismul este calea schimbării. Nici un naționalism deșănțat și jegos, ar fi soluția acceptabilă.
      Vedem cum clanurile mafiote se îmbogățesc de la o zi la alta și infectează până și puritatea albului imaculat. Dar ne întoarcem privirea în pământ.
      Nu este vorba de invidie ci de a eradica Șmenul, Țapa, Șpaga și Nepotismul.
      Atâta timp cât considerăm că 5-20 roni „acolo”, nu sunt o șpagă infectă, „hai măi ce naiba, să bea și el/ea o bere”, situația nu se va schimba. „Azi un ou, mâine un bou!”
      Iar dacă nu vedeți legătura dintre ce scriu aici și Modificările Legislative, atunci înseamnă că încă nu a venit momentul adevăratei schimbări, ce ar face milioane de români „Să vină acasă”.
      CIUMA ESTE NEAGRĂ!!! … ca sufletul diavolului de care încercă să se debaraseze intrând în biserică cu „lumina” adusă de la „Sfântul Mormânt”, sau să se spovedească sub sutana altui păcătos, toți mafioții „băieți deștepți”, cu speranța că la noapte conștiința o să îi lase să doarmă liniștiți.
      Schimbarea, într-adevăr, Începe cu Noi!!!

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. Oamenii au iesit in strada sa ceara chestii … La fel ca la Colectiv, oamenii au iesit si au rezolvat NIMIC. Singurii castigatori din civismul asta au fost cativa politicieni din cateva partide.
      Sunt multi care ar vrea sa iasa, dar nu vor sa se asocieze cu miscari fara sens sau cu sens politic. Atunci cand miscarile vor deveni coerente din perspectiva interesului cetateanului si nu a unor politruci sau partide, atunci si prezenta va fi mai mare.
      Pe de alta parte, niste individuti, prin social media, organizeaza actiuni si transmit mesaje. Individutii astia sunt de doua feluri: smecheri care profita politic si naivi care cred in pancardele pe care le cara cu ei.
      Un ziar online, are capacitatea sa organizeze dezbateri si ma refer la dezbateri moderate in online pe teme concrete, clare. Mai trebuie sa si vrea. Mai trebuie sa asigure participarea la dezbateri si a celor care vor sa ramana anonimi (sunt aceia de bun simt care nu vor sa fie asociati cu rezultatele, cel mai probabil proaste si politizate). Mai trebuie ca ziarul sa vrea. Interese ar avea: cresterea numarului de cititori. Mai trebuie si putina inteligenta si nu in ultimul rand mai trebuie si putina inima (nu prea mai este loc de inima in presa unde saracia este mare si foamea transforma deontologia intr-o goana dupa oscioare).

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.