luni, 6 mai, 2024

Special Arad Logo

    Polițiștii din UE nu vor putea folosi camere cu recunoaștere facială. „Ar avea un potențial de abuz mult prea mare”

    de - | 9 ianuarie 2024, 8:25 PM | Internaţional

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    Inteligența Artificială (AI) va fi reglementată în Uniunea Europeană, pentru a împiedica abuzurile autorităților, printre care și poliția, care nu va putea folosi camere cu recunoaștere facială decât în cazuri extreme, foarte clar reglementate, notează stirileprotv.ro.

    Utilizarea în spațiul public a acestei tehnologii va fi interzisă, pentru că „are un potențial de abuz mult prea mare” împotriva cetățenilor, a declarat la Pro TV europarlamentarul Dragoș Tudorache.

    Tudorache este co-raportor al Comisiei de Drepturi Civile (LIBE) din Parlamentul European, poziție din care a coordonat acordul politic fără precedent la nivel global la care au ajuns statele membre UE pentru a reglementa folosirea Inteligenței Artificiale.

    Tudorache a fost invitat la emisiunea EURomania, prezentată din Parlamentul European de la Bruxelles de corespondentul Știrilor PRO TV Camelia Donțu.

    Dragoș Tudorache a explicat că noua lege prevede că algoritmii AI nu vor putea folosiți pentru a lua decizii în domenii considerate “de risc înalt”, cum ar fi băncile, asigurările, sistemul medical și educația. Toate deciziile vor fi luate la nivel uman, a precizat el.

    „Există foarte multe utilizări ale tehnologiei de recunoaștere biometrică care vor putea fi în continuare dezvoltate, folosite pe teritoriul european.

    Ceea ce interzicem însă prin această lege este, într-adevăr, cum spuneați, utilizarea acestei tehnologii în spațiul public, pentru supraveghere 24h din 24, deci pentru supraveghere în timp real.

    De ce? Pentru că noi o considerăm ca fiind o intruziune mult prea mare în drepturile noastre, în viața noastră privată, cu un potențial de abuz mult prea ridicat pentru a ne permite să o avem în spațiul public.

    Am introdus însă și o excepție aici, înțelegând că e posibil ca în anumite situații, autoritățile responsabile cu ordinea publică, poliția, în speță, să aibă nevoie să acceseze și să folosească această tehnologie pentru a prinde un infractor în anumite situații, în anumite investigații foarte importante. Și atunci am creat o excepție în lege pentru a permite această utilizare.

    Dar chiar și acolo a pus niște reguli foarte stricte, tocmai pentru a ne asigura că abuzul nu este posibil. Nu se poate face decât dacă este un risc iminent cu privire la viața unei persoane sau la comiterea unui atentat terorist, de exemplu, pentru a identifica o victimă de trafic (de persoane), o victimă de răpire, copii minori care sunt poate dați în căutare.

    Deci, practic, sunt situații foarte restrânse în care poliția poate folosi această tehnologie. În rest, IA rămâne interzisă la nivelul Uniunii Europene”.

    Sursa: stirileprotv.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.