marþi, 7 mai, 2024

Special Arad Logo

    Despre deficitul de polițiști de la ordine publică, despre polițiști prinși sub influența alcoolului și despre „liniuțele” făcute de mașini, la bilanțul de 9 luni a IPJ Arad

    de Ioana Costaș | 13 octombrie 2023, 5:46 PM | Știri Arad

    0

    De la stânga la dreapta: comisarul Ovidiu Nădrăguță, comisarul șef Daniel Borta, comisarul șef Dan Stoicănescu și inspectorul principal Florian Toma(foto: Ioana Costaș)

    Comisarul șef Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad, a prezentat astăzi, 13 octombrie, bilanțul Poliției Arad petru perioada ianuarie – septembrie 2023 și i-a adus în fața presei și pe cei mai noi șefi de servicii, dar și pe șeful Poliției Rutiere Arad, comisarul șef Daniel Borta.

    Așadar, noul șef al Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Arad este inspectorul principal Florian Toma, venit de la Biroul Siguranță Școlară, tot de pe postul de șef birou. Celălalt ofițer prezentat de șeful IPJ Arad este comisarul Ovidiu Nădrăguță, împuternicit șef Birou Siguranță Școlară, în fapt cel care a preluat de la Florian Toma șefia biroului.

    După prezentarea bilanțului IPJ Arad – pe care îl puteți consulta la sfârșitul articolului – șeful Poliției Arad, dar și șeful Poliției Rutiere au răspuns întrebărilor presei, iar una dintre acestea au vizat deficitul de personal în cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliției Municipiului Arad, având în vedere că cetățenii reclamă des faptul că echipajele de poliție nu sunt văzute seara, în oraș, și cum poate fi acoperită această lipsă de personal.

    Comisarul șef Dan Stoicănescu a răspuns la această întrebare, cu precizarea că și-ar dori mai mulți polițiști în stradă și că speră ca deficitul de personal de 23-24 la sută, cu care se confruntă municipiul, să fie acoperit într-o măsură de agenții care urmează să vină din școlile de poliție, însă nu acest aspect îl îngrijorează cel mai mult pe șeful IPJ Arad, cel al deficitului pe municipiu, ci lipsa de personal în cadrul secțiilor rurale.

    „Procentul deficitului, în general, în zona IPJ Arad este de 23-24 la sută. Sunt structuri care, în funcție de dinamica de personal au 75-82 la sută funcții ocupate, dar procentul mediu este în jur de 23-24 la sută. Acum, în noiembrie, așteptăm să vină promoția de agenți din școală. Ca principală prioritate va fi asigurarea serviciului polițienesc pentru că în zona rurală, acolo unde sunt doi polițiști, trei polițiști, fiecare polițist lipsă înseamnă un procent foarte mare din structura respectivă. Vom avea în vedere și situația operativă pe fiecare subunitate în parte și modalitatea sau dinamica colegilor care îndeplinesc condițiile de pensionare. Și acesta este un criteriu pe care trebuie să îl avem în vedere. Sunt structuri unde sunt trei polițiști care s-au pensionat sau urmează să se pensioneze, care îndeplinesc condițiile, și atunci va trebui să îi avem în atenție. Ne-am dori, clar, să avem mai mulți agenți în stradă. Deficitul, la municipiu, este undeva în jur de 23-24 la sută, iar încadrarea este la 77 la sută”, a punctat comisarul șef Dan Stoicănescu.

    Șeful IPJ Arad a explicat însă că sunt și unele avantaje: „Avantajul la Poliția Municipiului Arad este faptul că fiind mai multe structuri prezente în stradă poate să intervină o structură în sprijinul celeilalte, fiind două secții urbane, Biroul de Ordine Publică. La o adică, dacă sunt probleme deosebite, poate ajunge cel mai apropiat echipaj de poliție de la secțiile rurale arondate la municipiu. Mai este echipa de intervenție de la SAS, mai este echipa de intervenție de la IJJ. Adică în municipiu sunt forțe care să intervină. Problema un pic mai stringentă este în zona rurală pentru că pe fiecare secție rurală avem o patrulă și de multe ori trebuie să parcurgă 20-25 km din locul în care se află în momentul respectiv ca să facă intervenția. Am avut situația aceasta în zona Sebișului, am avut la Buteni, unde au fost puși în situația să necesite solicitarea sprijinului de la 20-25 km distanță, unde era cea mai apropiată patrulă”.

    Cât despre polițiștii care s-au pensionat sau care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona anul acesta, comisarul șef Dan Stoicănescu nu a oferit detalii, limitându-se la a spune că „situația este în dinamică. La începutul anului am solicitat o situație: în jur de 100 de polițiști urmau să îndeplinească condițiile de pensionare până la finalul anului 2023. Sigur că opțiunea de a trece în rezervă este o opțiune personală”.

    Șeful IPJ Arad a fost întrebat și despre infracțiunile săvârșite de polițiști, având în vedere cazul polițistului care a provocat un accident rutier în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice și a polițistei care a fost prinsă, la un control, tot sub influența alcoolului, chiar înainte de a intra în serviciu.

    Inspectorul șef al IPJ Arad le-a numit cazuri izolate.

    Activități de prevenire desfășurăm constant, practic la fiecare ședință săptămânală pe care o avem, de analiză a situației operative și de stabilire a activităților la început de săptămână, într-un fel sau altul, transmitem colegilor să respecte legislația, statutul polițistului, codul deontologic. Sigur că sunt și cazuri în care polițiștii încalcă aceste reguli. Am avut săptămâna trecută o colegă care – ați aflat, am comunicat – a fost depistată la intrarea în serviciu sub influența băuturilor alcoolice. Am avut un coleg care a condus sub influența băuturilor alcoolice în urmă cu o lună și jumătate, două, și a fost implicat într-un accident. Acestea sunt cazuri izolate. Ceea ce pot să vă spun este că noi avem controale constante a respectării codului deontologic, cât și a statutului polițistului. Controlul de duminică vine în urma unui șir de controale desfășurate anterior în ceea ce privește activitatea polițiștilor. Ceea ce pot să vă spun este că de fiecare dată când constatăm vreo încălcare noi vom lua măsurile legale clare și de multe ori dure. Nu ne dorim să comunicăm, să venim în fața opiniei publice cu astfel de situații, nicio altă instituție nu dorește chestiunea aceasta cu atât mai puțin Poliția, care are obligația să respecte legea și să urmărească respectarea legii de către cetățeni. Dacă sunt polițiști care încalcă prevederile legale vor fi sancționați fără doar și poate. Dacă e o chestiune ce ține de răspundere disciplinară în interiorul instituției, dacă e o chestiune ce ține de o răspundere de altă natură, penală, vom sesiza – fără doar și poate – imediat organele de cercetare”, a mai explicat comisarul șef Dan Stoicănescu.

    În ceea ce privește zgomotele produse de autoturismele și motocicletele turate noapte de noapte pe arterele principale ale municipiului, șeful Poliției Rutiere spune că „repartizăm patrulele de poliție rutieră în zonele în care avem informații că se produc asemenea aspecte sesizate de către cetățeni. Pot să vă spun că avem și sesizări online pe această linie cu privire la zgomotele pe care le fac autovehiculele sau motocicletele în trafic. La fiecare sesizare în parte am trimis echipaj pentru identificare și luarea măsurilor legale. Ce pot să vă spun e că este greu să acoperim fiecare zonă, fiecare stradă din municipiul Arad. Sunt 748 de străzi pe raza municipiului Arad și Poliția Rutieră nu poate sta la fiecare stradă. Sunt anumite zone pe care le știm, zona centrală, zona Vlaicu, în care asigurăm prezența polițiștilor”.

    Pe de altă parte, șeful IPJ Arad spune că „e destul de dificil să poată fi depistați pentru că în momentul în care sunt auziți că turează foarte mult motoarele o fac în viteză, Poliția Rutieră are timp de reacție câteva minute, iar ei nu mai sunt acolo” și are o propunere care-i vizează pe cei care produc zgomote turând autoturismele și motocicletele: „Trebuie cumva venit invers, cu acțiuni, cu prezență acolo unde sunt și obișnuiesc să facă aceste «liniuțe» și depistați atunci, pe loc. E o chestiune ce ține, părerea mea, mai mult de civilizație decât de orice altceva, dacă-mi permiteți această remarcă un pic răutăcioasă”.

    Citește și: IPJ Arad și-a prezentat bilanțul și șefii de servicii

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.