miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Elevii arădeni, lăsați un an întreg fără „lapte și corn” de către Consiliul Județean Arad!

  de Dan Lazăr | 7 mai 2024, 8:40 AM | Educaţie | Știri Arad

  8

  Anul școlar se apropie de final, însă cei 39.404 de elevi arădeni care ar fi trebuit să beneficieze de programul „Laptele și cornul”, unul cu finanțare europeană, nu au primit și nu vor primi deloc produse lactate, produse de panificație sau fructe. Banii sunt europeni, neseriozitatea, ca să nu îi spunem altfel, e „producție” locală.

  Elevii din 16 județe încă nu primesc lapte la școală, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, la solicitarea Edupedu.ro, deși din anul școlar 2023-2004 a mai rămas puțin mai mult de o lună de cursuri. Majoritatea județelor unde nu se distribuie încă lapte și fructe în școli, ar trebui să finalizeze licitațiile la sfârșitul lunii mai, „astfel încât pentru cel mult o lună de zile, copiii să beneficieze de produse”. Din păcate, Aradul se află printre „codași”, alături de Giurgiu, Gorj, Mehedinți și Teleorman, unde nici măcar nu a fost estimată data încheierii acordurilor-cadru, și în consecință, cel mai probabil eleviii din aceste județe nu vor primi deloc anul acesta lapte sau fructe.

  Potrivit Ministerului Agriculturii, județul Arad, în speță Consiliul Județan Arad – care se laudă că „construiește pentru Arad”, uitând se pare de construcția din educație -, „nu a comunicat o dată de începere a distribuției de produse. Procedura de achiziție este în derulare, autoritatea contractantă aflându-se în control ex-ante ANAP”. Halal!

  Potrivit legii, programul se poate desfășura la nivel de Consiliu Județean sau la nivel de UAT. Elevii și copiii trebuie să primească pe parcursul săptămânii 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație, potrivit Hotărârii de Guvern.

  Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii de liceu. Dacă însă așa își exercită atribuțiile onor CJA, totul nu rămâne decât o poveste frumoasă scrisă pe hărtie. Pentru că hârtia, nu-i așa?, suportă orice…

  Citește și: Puși pe tăieri, guvernanții au înjumătățit pachetul de biscuiți oferit copiilor din grădinițele și școlile arădene!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Laptele si cornul ar fi cea mai mica problema.
   In momentul cand scoala primara a inceput pentru mine cu reparat, montat si vopsit bancile iar gradinita cu gletuit si dat cu lavabil.. ceva nu-i in regula.
   Avem fondul clasei, fondul scolii, fond de sport, bani pentru mancarea copiilor zi de zi (toti trebuie sa isi comande catering, nu prea poti sa faci nota discordanta), fond pentru igiena de baza (hartie igienica, servetele uscate, servetele umede), bani pentru toner is hartie al imprimantei, bani, bani si iar bani, asta la doua institutii de stat, nu private. Numai adauga cheltuieleile normale (rechizite scolare, etc).
   Mie-mi pare ca acest minunat stat roman, in afara de a asigura cladirea in care are lor educatia (peretii, si aia scorojiti si vai si amar), nu prea asigura nimic in ceea ce priveste educatia copiilor, nu este nimic gratis! Asta in conditiile in care mi se fura tot de catre stat peste 50% din venituri… si platesc peste tot pe unde ma duc cu copiii (medici, medicamente, activitati extracuriculare).

   Iarasi un aspect dureros pe care il simt, majoritatea cadrelor se muleaza pe sistemul acela nepotist, corupt iar tinerii care vin, dupa o vreme devin si ei aidoma sistemului. Ii vad, zilnic, frecand nesurile si stand la tigara in fata scolii, le aud discutiile, unele la nivel de autobaza, deloc potrivit cu niste oameni care trebui sa fie cel putin teoretic intelectuali, vad in ochii lor „entuziasmul” si ma intreb daca va fi OK?
   Imi doresc ca oameni nemotivati, care fac meseria doar din obligatie (sau alte considerente) sa imi educe copiii? Dar am alternativa? Privatul costa si mai mult iar rezultatele nu le garanteaza nimeni.
   Si uite asa se inchide cercul si viata de cam da sah-mat, cel putin in Ro si esti ghidat usor usor catre alte meleaguri.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. @ovi

   Majoritatea arădenilor au probleme cu memoria și vor vota tot ce ai scris acolo, chiar dacă Aradul bate pasul pe loc și rămâne în urma Timișorii și Oradiei.
   Atât e nivelul. Dacă preferă un pădurar în locul unui medic …

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Mai votați pnl-psd
   Te apuca greata
   Jos mizeriile
   Cred ca o sa ne deșteptat și nu ii mai votam
   Nou muritori de rand mergem cu avionul în spațiul Schengen
   Uitați-vă ce cozi sunt la vămile cu Ungaria.
   Și își mai revendica cu atâta nonșalanță întrarea în Schengen
   Mai da prosti ne țin astia

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. == PAI BINE AU FACUT == MASURI CA IN TELEORMAN == TREBUIESC PLATITE PRIMELE IN CONSILIU JUDETZEAN APOI MARIRILE DE SALARII DE DUPA ALEGERI PLUS DEPLASARILE DE AIUREA DIN IULIE -SEPTEMBRIE LA DIVERSE CONFERINTZE DE KKT PRIN MALDIVE BORA BORA CU AMANTELEA LOR PROASTE PE CARE LE AU FACUT PROFESOARE SA PARA DOAMNE . == SCARBA MI E == TZAI DRK DE FANARIHOTZI ==

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.