duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Bilanț în anul de criză 2023, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Instituția a funcționat doar cu 50% din procurorii prevăzuți în schema de personal

  de Ioana Costaș | 13 februarie 2024, 4:40 PM | Știri Arad

  0

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad(foto: Ioana Costaș)

  Anul 2023, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, a fost unul de criză acută de personal, potrivit bilanțului instituției. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a funcționat, anul trecut, cu o schemă de procurori acoperită, în medie, în proporție de 50 la sută. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu situația a fost mult mai gravă în cursul anului 2023, când, la un moment dat, au fost vacante toate cele trei posturi prevăzute în organigramă. Un singur parchet de pe raza județului Arad s-a putut lăuda, anul trecut, cu schema completă de procurori: Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș.

  Chiar și așa, în contextul lipsei de procurori, în 2023, la nivelul județului, potrivit bilanțului Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au fost soluţionate 9.249 de dosare, cu doar 70 soluţii mai puţine decât în anul precedent, iar stocul de dosare rămase nesoluţionate (fără cauzele cu autori necunoscuţi) la finele anului a fost de 4.810, cu 155 dosare mai puţine decât la sfârșitul anului 2022.

  Din cele 9.249 de cauze soluţionate, în 1.286 de cauze au fost emise rechizitorii, iar în 32 de dosare au fost emise acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Au fost trimişi în judecată 1.493 inculpaţi, din care în stare de arest 124. Dintre inculpaţii trimişi în judecată, 69 au fost minori, iar dintre aceştia 11 au fost trimişi în judecată în stare de arest.

  „La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au fost soluţionate 522 de cauze penale, fiind emise 174 de rechizitorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Au fost trimişi în judecată 210 inculpaţi, din care în stare de arest 20. Nu au existat cazuri de minori trimişi în judecată la nivelul acestei unităţi de parchet. Au fost soluţionate 17 cauze având ca obiect infracţiuni contra vieţii, în care au fost dispuse 11 trimiteri în judecată. Soluţiile de trimitere în judecată, în ceea ce priveşte Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, au reprezentat 33,33% din totalul soluţiilor, evidenţiindu-se o creştere semnificativă a numărului de trimiteri în judecată faţă de anul 2022 (când au fost emise 90 soluţii de trimitere în judecată, reprezentând 16,01% din totalul soluţiilor)”, se arată în bilanțul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

  Reprezentanții instituției au transmis că „după criteriul numărului de trimiteri în judecată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad s-a situat pe locul 5 pe ţară între parchetele de acelaşi grad, iar după criteriul mediei de trimiteri în judecată pe procuror s-a situat pe locul 6”.

  În anul 2023, la nivelul întregului judeţ, au fost 10 inculpaţi achitaţi prin hotărâri definitive, indicele general de achitări definitive fiind de 0,66 % faţă de 2,72 % în 2022. La nivelul judeţului, anul trecut, au fost restituite pentru refacerea urmăririi penale 4 cauze, indicele de restituire fiind de 0,31% faţă de 0,28% în anul 2022. De asemenea, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în 2023, nu au fost înregistrate soluţii de achitare sau de restituire a cauzei.

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad mai menționează în bilanț că „în ceea ce priveşte activitatea din sectorul judiciar, în cursul anului 2023, au fost soluţionate 117 căi de atac, din care 76 au fost admise, procentul de admisibilitate fiind de 64,95 % faţă de 69,23 % în anul 2022, în timp ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad procentul de admisibilitate a fost de 100%. În ceea ce priveşte participările procurorilor în cauzele judecate, în materie penală şi civilă, acestea au cunoscut o uşoară creştere, de la 6.628 în anul 2022 la 6.850 în anul 2023 la nivelul întregului judeţ, creşterea numărului de participări înregistrându-se şi în activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad”.

  Ce își propune Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru anul 2024? Instituția va merge, în principal, pe direcţiile de acţiune din programul de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adaptate însă pe specificul infracţional al judeţului Arad.

  Citește și: Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad mai „pierde” un procuror și lucrează pe avarie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.