duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cristian Măcelaru, noul director muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, SUA

  de - | 7 mai 2024, 11:17 AM | Cultură | Internaţional

  0

  (foto: Radio România Muzical)

  Dirijorul Cristian Măcelaru, originar din Timișoara, a fost desemnat să conducă pentru un mandat de patru ani, ca director muzical, Orchestra Simfonică din Cincinnati, SUA, informează putereaacincea.ro.

  „Orchestra Simfonică din Cincinnati a susținut în mod constant un standard bine dovedit de excelență artistică și inovație, în combinație cu un accent unic pe comunitatea pe care o servește. Invitația de a conduce muzicienii superbi care formează această orchestră, construind împreună o moștenire și mai puternică, este sporită doar de căldura și apropierea comunității pe care le-am experimentat în Cincinnati. Cu profund respect față de predecesorii mei și angajamentul față de viitorul Orchestrei, aștept cu nerăbdare să împărtășesc muzica minunată pe care o facem cu comunitatea din Cincinnati și cu întreaga lume”, a scris Cristian Măcelaru pe Instagram.

  Acesta îl înlocuiește la conducerea Orchestrei Simfonice din Cincinnati pe francezul Louis Langrée, care a condus-o timp de zece ani,

  Cristian Măcelaru, născut în 15 martie 1980, la Timişoara, este, în prezent, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii din Köln, director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Internaționale de Tineret a Centrului Interlochen pentru Arte și director muzical, dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo și director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.

  Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi, de la 17 ani, vioara și dirijatul în SUA, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.

  Cariera de dirijor și-a început-o în 2010, alături de Orchestra din Philadelphia. A colaborat sau colaborează cu orchestre și festivaluri de renume, printtre care: Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra, Orchestra Regală Concertgebouw sau Gothenburg Symphony Orchestra.

  Laureat la premiile Grammy

  În 2020 a câştigat Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.