sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tribunalul Arad: 57.000 de dosare de judecat. Instanțele arădene, supraîncărcate în anul cu cel mai mare deficit de personal

    de Ioana Costaș | 16 februarie 2024, 4:06 PM | Știri Arad

    2

    Un volum record de dosare în anul cu cel mai mare deficit de judecători. Aceasta ideea principală care a reieșit în urma prezentării bilanțului de activitate al Tribunalului Arad, plus instanțele arondate, care a avut loc vineri, 16 februarie, în prezența judecătorului Cristina Maria Dica, președintele Curții de Apel Timișoara și a judecătorului Narcis Erculescu, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

    Judecătorul Flavius Bradin, președintele Tribunalului Arad a precizat în cadrul prezentării bilanțului că volumul de activitate, în 2023, a fost la aproape 57.000 de dosare, un record, care s-a suprapus cu cu cel mai mare deficit de personal din ultimul timp.

    În anul 2023, volumul de activitate al Tribunalului și instanțelor arondate, în ceea ce privește cauzele nou intrate, au fost undeva cu aproximativ 23 la sută mai mare decât în anul 2022, iar ca și volum total cu 22 la sută. Am avut, la nivelul anului trecut, un volum total de activitate undeva la aproape 57.000 de dosare de soluționat pe parcursul întregului an. Acest volum mare de activitate, în creștere față de anii precedenți, s-a propus – din nefericire – cu cel mai mare deficit de personal din ultimul timp. Ca și ordin de mărime, deficitul de personal a fost undeva în jur de 22 la sută. Cu cifre concrete, dacă ținem cont că la nivelul Tribunalului Arad și al instanțelor din raza tribunalului există pe schemă un număr de 82 de judecători, efectiv media judecătorilor care au activat pe parcursul anului 2023 a fost undeva la 64 de judecători, chiar sub 64 de judecători.

    Cu toate astea, Tribunalului Arad a reușit să se situeze în anul 2023, printre instanțele, tribunalele, eficiente în țară, iar per ansamblu – tribunal plus judecătorii – printre instanele foarte eficiente. De asemenea, toate judecătoriile din raza Tribunalului Arad au fost în categoria instanțelor foarte eficiente. E adevărat că anul trecut, cel puțin, la nivelul tribunalului, fără a lua în considerare și instanțele arondate, am obținut indicatori de eficiență mai buni, însă așa cum am spus, dacă avem în vedere creșterea volumului de activitate, faptul că în mod tradițional Tribunalul Arad nu avea un stoc vechi de dosare care să se adauge în fiecare an, este explicabil de ce acest deficit de personal – dublat de creșterea volumului de activitate -au determinat la indicatorul privind rata de soluționare Tribunalul Arad să fie doar satisfăcător și nu eficient cum a fost anul trecut și per ansamblu să ajungă doar la calificativul eficient și nu foarte eficient”, a explicat președintele Tribunalului Arad.

    Judecătoriile Chișineu-Criș și Ineu, volum dublu de activitate

    Flavius Bradin a punctat faptul că există instanțe în raza de competență a Tribunalului Arad, unde, raportat la anul 2021, volumul de activitate a crescut de două ori și jumătate: „Mă refer, de exemplu la Judecătoria Chișineu-Criș care, dacă în 2021 era undeva la un volum de 2.200 de dosare, anul trecut a fost peste 5.000 de dosare. Tot așa, Judecătoria Ineu, față de 2021 și-a dublat volumul de activitate”.

    Președintele Tribunalului Arad a trecut la categoria „recorduri negative” faptul că Judecătoria Gurahonț a funcționat anul trecut, pentru o bună perioadă de timp, cu un singur judecător: „Judecătoria Gurahonț care a funcționat o bună perioadă din anul 2023 cu un singur judecător dintr-o schemă de patru. Pentru funcționarea în parametri cât de cât normali a fost nevoie de delegarea unor judecători de la alte instanțe, în speță de la Tribunalul Arad, iar acum, în 2024, de la Judecătoria Arad”. De altfel, și la Judecătoria Chișineu-Criș s-a înregistrat o situație specială. Instanța de aici, deși a avut anul trecut un volum record de dosare de soluționat, instanța a funcționat aproape tot timpul cu doi judecători din totalul de patru cât este prevăzut în schema de personal.

    Întrebat dacă protestele magistraților de anul trecut a afectat indicatorii de eficiență ai Tribunalului Arad, Flavius Bradn a răspuns: „Nu aș putea să spun cu siguranță da. E clar că au influențat indicatorul cu privire la rata de soluționare sau cumva s-au răsfrânt, dar faptul că pe perioada verii nu am soluționat anumite dosare, că în toamnă a fost o scurtă perioadă protest și spre sfârșitul anului. Nu am posibilitatea să cuantific și să spun că dacă nu ar fi fost protestul indicatorul cu privire la rata de soluționare nu ar mai fi fost doar satisfăcător, ci ar fi fost foarte eficient. Nu pot să fac acest calcul și să spun că sigur din cauza protestului s-a obținut un indicator mai slab.

    Este clar că acest indicator a fost influențat în mod semnificativ de creșterea volumului de activitate, pentru că o creștere cu un procent mediu de 20 la sută la nivelul tuturor instanțelor și aproape 17 la sută la nivelul tribunalului este foarte mult. De exemplu Secția Penală a avut o creștere de aproximativ 25 la sută a volumului de activitate în 2023, Secția de Contencios Administrativ și Litigii de Muncă undeva aproape de 24 la sută. Este clar că o creștere așa de însemnată a volumului de activitate a influențat inevitabil indicatorul cu privire la rata de soluționare. Sigur, dacă nu aveam protestul probabil câteva dosare ar fi fost mai mult soluționate. Nu cred că un număr semnificativ mai mare având în vedere că perioada protestului s-a suprapus cu perioada vacanței judecătorești când se soluționează un număr limitat de obiecte. De asemenea, ultima parte a anului, când a venit protestul, iar s-a suprapus cu perioada Crăciunului”.

    Judecătoria Arad, foarte eficientă

    În ceea ce privește Judecătoria Arad, aceasta este printre singurele patru judecătorii, reședințe de județ din țară, care a obținut calificativul foarte eficient per ansamblu, la indicatorii de eficiență. Totul, în condițiile creșterii numărului de dosare de soluționat și a unor semnificative fluctuații de personal.

    Judecătorul George Bogdan, președintele Judecătoriei Arad explică: „Și la Judecătoria Arad a fost înregistrată o creștere a volumului de activitate față de anul precedent cu un număr de 4.175 de dosare, în condițiile unor fluctuații semnificative de personal care au avut loc în cursului anului 2023. Într-adevăr, media judecătorilor care și-au desfășurat activitatea la Judecătoria Arad în cursul anului 2023 a fost de 25, însă au existat numeroase fluctuații care a influențat rata de soluționare a dosarelor, respectiv promovarea unor judecători la instanțele superioare, pensionări, care au determinat măsuri de desființare a unor complete de judecată, înființarea altora, aceste fluctuații neputând fi evidențiate altfel decât printr-un număr mediu de judecători care și-au desfășurat activitatea la Judecătoria Arad.

    Cu toate acestea, apreciem că activitatea Judecătoriei Arad a fost una bună, în sensul că s-a menținut și chiar cred că, un lucru pozitiv, a scăzut indicele de desființare a hotărârilor față de anii precedenți și s-a menținut rata de atacabilitate la un nivel foarte apropiat de cel din anii precedenți, scăzând ușor. Cred că ne-am atins obiectivele de menținere la un nivel ridicat al actului de justiție, în primul rând la Judecătoria Arad. Apreciem că este foarte importantă calitatea hotărârilor și a lucrărilor efectuate chiar dacă poate în detrimentul operativității în condițiile în care a crescut puțin stocul față de anul precedent. Repet, acest lucru cred că are și cauze obiective legate în special de fluctuațiile de personal. La acest moment, Judecătoria Arad funcționează cu un deficit efectiv de 8 judecători, probabil că în viitorul apropiat deficitul va fi mai ridicat”.

    „Cea mai gravă lipsă de persoanl în ultimii 20 de ani”

    În legătură cu lipsa de personal, judecătorul Narcis Erculescu din cadrul CSM a aprecizat că aceasta este „cea mai gravă lipsă de personal înregistrată, fără să exagerez, în ultimii 20 de ani și nu o să insist asupra cauzelor care au condus la această situație”. Membrul CSM are însă speranțe pentru o gură de oxigen în sistemul judiciar dacă cele 250 de locuri de judecători scoase la condus vor fi ocupate. „Avem speranța că cele 250 de locuri de judecători scoase la concurs pentru procedura admiterii directe vor fi ocupat. Și dacă aceste locuri vor fi ocupate și se vor adăuga și cele 168 de locuri de auditori de justiție care vor finaliza cursurile Institutului Național al Magistraturii, în luna aprilie, vom avea o infuzie în sistemul judiciar de 418 judecători, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru judecătoriile asupra cărora s-a mutat sarcina acestei lipse de personal”, a adăugat Narcis Erculescu.

     

    Citește și: S-a încheiat protestul. Tribunalul Arad a reluat activitatea de judecată în condiții normale

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == JUSTITZIA ARAD LA FEL DE COMPENTA CA POLITZIA ARAD == AU FACUT DEGEABA DOI ANI DE MAGISTRATURA == SONDAJUL IRES DIN DEC 2022 ARATA CA DOAR 46/100 MAI AU INCREDERE IN JUSTITZIE == LA ACELASI NIVEL CU INCREDEREA IN POLITZAI –43/100 == SCARBA MI E == CUTUMELE SOCIOLOGICE SPUN CA SUB 80/100 INCREDERE IN JUSTITZIE AVEM FIE UN STAT DICTATORIAL FIE UNUL PUTRED DE CORUPT == SE VEDE CU OCHIUL LIBER . == INCURAJATZI TINERII SA PLECE == SA NU AJUNGA SLUGI LA PENSIILE SPECIALE == JUGUL FANARIOT == 42/100 IMPOZIT PE SALARIU – CEL MAI MARE DIN UE .

      +11 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.