marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  IPJ Arad și-a prezentat bilanțul și șefii de servicii

  de Ioana Costaș | 19 septembrie 2023, 4:25 PM | Știri Arad | Topic special

  5

  Comisarul șef Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad – alături de sigurul său adjunct, comisarul șef Florin Turnagiu – a prezentat marți, 19 septembrie, bilanțul instituției pe care o conduce de mai bine de un an de zile. Iar cifrele arată bine, cel puțin la prima citire, având în vedere că – per total – acestea sunt în scădere: mai puține infracțiuni sesizate, mai puține accidente rutiere, mai puține furturi, mai puțin de toate, în condițiile în care Poliția Arad se „luptă” (încă) cu un deficit de polițiști de aproximativ 18 la sută.

  Doi șefi de servicii de la IPJ Arad, prezentați

  În cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful IPJArad i-a prezentat pe șefii Serviciilor de Investigații Criminale și Criminalistic: comisarul șef Cătălin Olariu și comisarul șef Claudiu Ciochină, care, săptămâna trecută, au promovat concursurile pentru ocuparea celor două posturi. Despre cei doi noi șefi de servicii, șeful IPJ Arad a spus că sunt oameni de bază, că în momentele grele, la cazurile dificile, cei doi au fost la datorie, la evenimente, la fața locului, și că acest lucru îi obligă, într-o mare măsură, să aducă plusvaloare echipelor pe care ofițerii le conduc în cadrul celor două servicii.

  Comisarul șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului Investigații Criminale, are o vechime de 18 ani în Poliția arădeană. A început munca în poliție la Poliția Orașului Sebiș, unde a lucrat timp de doi ani. Ofițerul își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Investigații Criminale din anul 2007, cu o mică pauză în intervalul 2020-2021, când a coordonat Serviciul Ordine Publică. „Mi-am desfășurat activitatea pe toate liniile, dar în special pe zona de supravegheri, urmăriri. Acolo sunt specializat, ca să spun așa. Bineînțeles, am luat contact și cu grupările infracționale, infracțiuni cu violențe”, s-a prezentat comisarul șef Cătălin Olariu, care a punctat că noua funcție „este o provocare și vine cu o responsabilitate uriașă, unde așteptările sunt pe măsură”.

  comisar sef olariu

  Comisar șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului Investigații Criminale

   

  Comisarul șef Claudiu Ciochină, șeful Serviciul Criminalistic, a absolvit Liceul militar, iar apoi Academia de Poliție (în anul 2007). „Am lucrat doar la IPJ Arad, doar la criminalistică, cu excepția a doi ani când mi-am desfășurat activitatea la Biroul Rutier. Din anul 2012 am fost șeful Biroului Investigare tehnico-științifică a locului faptei”, s-a prezentat comisarul șef Claudiu Ciochină.

  comisar sef ciochina

  comisar șef Claudiu Ciochină, șeful Serviciului Criminalistic

  Cifrele bilanțului IPJ Arad

  Revenind însă la bilanț – cifrele prezentate sunt pentru perioada 1 ianuarie – 31 august – acesta arată ce „au lucratpolițiștii arădeni în perioada antemenționată.

  Primul punct din bilanțul activității IPJ Arad a fost infracționalitatea sesizată, despre care comisarul șef Dan Stoicănescu a precizat că: „Din punct de vedere al infracționalității sesizate în primele opt luni ale anului 2023 au fost înregistrate 4.578 de fapte, dintre acestea 2.775 au fost infracțiuni judiciare, 432 de natură economico-financiară, 1.371 de altă natură. Procentual, față de aceeași perioadă a anului trecut, avem o scădere de 6,9 la sută, adică minus 338 de fapte.

  În mediul urban au fost înregistrate 3.164 de fapte, cu 0.8 la sută mai multe decât anul precedent, iar în mediul rural – 1.414, o scădere de aproximativ 20 la sută. Din numărul total al infracțiunilor sesizate în anul 2023, 2.065 se regăsesc în municipiul Arad, aproximativ 45 la sută”.

  Numărul furturilor a scăzut, a declarat șeful IPJ Arad, existând însă și o excepție: „Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 114 fapte, respectiv 4 la sută. Principalele infracțiuni sesizate – rămân în acest an – cele contra patrimoniului, pe un trend descrescător și acestea: 1.880 de fapte sesizate în 2023 față de 2.055 în 2022. Dintre infracțiunile contra patrimoniului, 1.034 au fost furturi, înregistrând și acestea o scădere de 9 la sută. Majoritatea categoriilor de infracțiuni de furt prezintă o scădere, excepție fiind furturilor de componente din exteriorul autovehiculelor”.

  Scădere și la infracționalitatea stradală

  Despre infracționalitatea stradală, comisarul șef Stoicănescu a declarat că „a înregistrat o scădere de 15, 1 la sută, respectiv 343 de fapte, față de 404 anul trecut în aceeași perioadă. Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale au fost, și în anul 2023, furturile – 177 de fapte – și distrugerile – 77. Din numărul total, 75 la sută au fost comise pe raza municipiul Arad.

  Faptele sesizate cu autor necunoscut au înregistrat, și acestea, un trend descrescător: 1. 546 față de 1.653 în anul trecut, o scădere de 6,47 la sută. Am încercat să creștem fermitatea față de persoanele cercetate astfel că am avut în primele luni 1.407 persoane cercetate în calitatea de suspecți, de la 1.209 câți au fost anul trecut, plus 198. De asemenea, am insistat să fim mai fermi și în ceea ce privește măsurile preventive și avem 260 de persoane față de care s-au luat măsuri preventive, o creștere de 118, 5 la sută, respectiv 141 de măsuri”.

  Șeful IPJ Arad a declarat, în cadrul conferinței de presă, că infracțiunile de contrabandă au fost o prioritate: „O chestiune care a constituit o prioritate în ceea ce privește infracționalitatea economică-financiară au fost infracțiunile de contrabandă, și dintre ele cele cu țigarete și tutun. Situația care o prezint, sigur, este la șase luni, pentru că este o situația amplă, realizată la nivelul Poliției Române, dar rezultatele sunt foarte bune. Au fost desfășurate 51 de percheziții, au fost organizate 61 de acțiuni, iar la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost indisponibilizate aproximativ 7 milioane de țigarete susceptibile a proveni din cotnrabandă și au fost dispuse 24 de măsuri preventive”.

  În ceea ce privește ordinele de protecție, comisarul șef a spus că, în primele opt luni, au fost emise 149 ordine de protecție provizorii, dintre care 146 confirmate de unitățile de parchet, iar în perioada menționată, polițiștii au intervenit la 577 cazuri de violență domestică, dintre care 324 în mediul urban.

  Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, în scădere

  Șeful IPJ Arad a prezentat și bilanțul Poliției Rutiere, care arată că numărul accidentelor a scăzut, la fel și numărul persoanelor decedate ca urmare a acestor evenimente rutiere.

  „În ceea ce privește siguranța rutieră, a fost o prioritate – și aceasta – a Poliției arădene. fiind organizate periodic acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 908 acțiuni pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu RAR, Consiliul Județean, și aici, în special, cu cântarul mobil, polițiști locali și alte structuri. În cele opt luni ale anului 2023, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat, în principal, cauzele generatoare de accidente rutiere, iar în județul Arad primele trei cauze sunt: viteza excesivă, abaterile bicicliștilor și neacordarea priorității de trecere a pietonilor. Sigur că am avut în vedere consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan. Rezultatul vizibil și care ne bucură cel mai mult este scăderea cu 32 la sută a numărului de decese pe șosele în județul Arad. Am avut în această perioadă 17 decedați, minus 8 față de anul trecut și o scădere cu 48,15 la sută a persoanelor rănite ușor. Avem o ușoară creștere de la 44 la 46 a persoanelor rănite grav. De asemenea, ne bucură faptul că există o scădere a numărului de infracțiuni în domeniul rutier, de la 603 în 2022 la 527. Sigur că aceste rezultate, scăderile infracționalității și a numărului de decedați pe șosele a fost ca urmare a unei activități intense și a unui număr crescut de contravenții aplicate. În ceea ce privește cotravențiile, numărul acestora este de 26.589, o creștere cu 29,6 la sută. De asemenea, au fost reținute 2.349 de permise și 588 de certificate de înmatriculare au fost retrase.

  Realizăm că aceste sancțiuni contravenționale poate au nemulțumim cetățenii pentru că mulți dintre ai rămas fără permise, însă rezultatele se văd la un nivel macro și vă reamintesc că am reușit să scădem cu 33 la sută numărul morților pe șosele, ceea ce contează foarte mult.

   

  IPJ Arad, cu ochii și pe transporturi

  O altă chestiune în domeniul rutier a fost respectarea legalității la transporturi. Au fost aplicate 120 de sancțiuni contravenționale pentru depășirea tonajului și/sau refuzul cântăririi, mai mult cu 51 de contravenții față de anul trecut.Acesta este un context pe care l-am avut în atenție atât din punct de vedere al siguranței rutiere – pentru că supraîncărcarea mașinilor de transport prezintă pericol atât pentru șoferii respectivelor autovehicule, dar și pentru ceilalți participanți la trafic, din cauză că intervine o uzură mai mare și mai rapidă a mașinilor respective, cât și a faptului că distanța de frânare crește dacă este supraîncărcată”, a explicat comisarul șef Dan Stoicănescu.

   

  Citește și:

  Criminalitatea arădeană în cifre. Bilanțul IPJ Arad pe anul 2022

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == FALS STOICANESCULE FALS == DAI GOGOSI LA PRESA == RAPORTUL OCHI ALBASTRII SPUNE CA == SCADEREA INFRACTZIONALITATZII SE DATOREAZA IN MARE PARTE IMBATRANIRII POPULATZIEI == INCLUSIV SI A RECIDIVISTILOR CARE SE CUMINTZESC ODATA CU VARSTA IAR AL DOILEA FACTOR ESTE PLECAREA LA MUNCA IN STRAINATATE A HOTZILOR .
   == IAR FAPTUL CA VA FOCUSATZI PE AMENZI ARATA LIPSA DE VIZIUNE A POLITZAILOR – NU FACE DECAT SA CREASCA NIVELUL DE URA IMPOTRIVA POLITZAILOR SI IMPLICIT IMPOTRIVA STATULUI ROMAN CEA CE SE VEDE CU OCHIUL LIBER .
   == STOICANESCU NU SUFLA O VORBA DE NR DOSARE CU AUTOR NECUNOSCUT – DE NR URMARITZILOR GENERALI ,LOCALI SI EURO – CONFISCARI DE DROGURI – DOSARE PE TRAFIC DE DROGURI ETC RESTUL SUNT GOGOSI PT PRESA .
   == CUM E TURCUL ASA E SI PITOLUL == VEDE TAT ARADUL .
   ==FAIN AR FI CA SPECIALARAD SA FACA UN SONDAJ PRIVIND INCREDEREA IN POLITZAI LA ARAD SI IN ORASELE DIN JUDETZ . SA VEZI ATUCI BILANTZ .

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Statistica – cifre – vorbe. Realitatea este ca Aradul se confrunta cu un vid de autoritate si personal slab calificat/incompetent – la un nivel deosebit de periculos! Ingrijorator si chiar revoltator este ca din aceste declaratii se arata multumiti de felul in care muncesc si coordoneaza activitatea tuturor celor angajati in institutii!
   Calitatea unui angajat intr-o astfel de institutie ar trebui sa fie ireprosabila si tot ceea ce fac sa fie in concordanta cu investitia facuta de cetateni in fiecare dintre ei: salarii, uniforme, indemnizatii, sporuri, mijloace de transport etc.
   Cand ajungi sa apelezi la Politie tu, cetatean onest care-ti platesti taxele, fara referinte de la x sau y – ia un calmant si renunta la demnitate! Daca erai “cineva” nu ajungeai pe-aici pe la usi sau sa suni numere de telefon la care nu raspunde nimeni…

   +11 voturi
   +1
   -1
  3. Cifrele bilanțului sunt mincinoase.
   Nu exista prevenție, nu există autoritate, practic noaptea este anarhie pe străzile orașului, chestiunea mai gravă este ca nici nu ai cui să faci sesizări sau să dai un telefon, stau ca sobolanii la cutie ca sa treaca timpu’ și să vina pensia la 45 de ani.

   +6 voturi
   +1
   -1
  4. Stoicanescu, unde ai 18% deficit de personal??? Birourile cu locuri caldute sunt pline. Serviciile tale preferate (SIC, SICE, structurile suport) sunt pline cu oameni, iar structurile operative din strada le-ai decimat. Sa mergi tu sa asiguri siguranta cetatenilor sau trimite-i pe aia la care le-ai dat salarii de excelenta, si care chiar „au meritat aceste salarii de excelenta”. Trimite structurile suport in strada unde ai dat multe salarii de excelenta (saracii, se expun la pericole, se taie cu hartia), sau trimite-o pe sefa de la resurse umane in strada, ca si ea are salariu de excelenta, ca doar a facut acte de vitejie. Da si tu salariile de excelenta oamenilor care stau in strada, nu celor care stau iarna la caldurica si vara la aer conditionat. Cea mai proasta conducere din ultimii 30 de ani pe care o are ipj arad. Un sef si un lider adevarat vine cu oamenii in strada, nu sta ascuns in birou, mai mult, saracu are si sofer personal, ca deh, e greu sa iti conduci dusteru. Du-te la timisoara de unde ai venit ca nu ai nicio treaba cu managementu si nici cu politia

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Stoicanescu da la presa numa ce vrea el, dar gunoiu de sub pres nu il arata. Cand esti numit politic, fara sa te recomande ceva cu adevarat nu poti avea pretentii la un management bun. Tu te-ai intrebat vreodata cum e sa ai strada cu 3 patrule pe tot orasu??? Tu repede dispui actiuni, controale, dar tu stii cu adevarat cati oameni ai cu adevarst care sa faca acele actiuni si controale??? Ce faci cand oamenii aia vor refuza sa mai vina in weekend din timpul lor liber??? Ajung si ei la epuizare. E usor sa stai in birou si sa dai ordine. Deficit de 18%? Ce gluma buna!!! Ai idee cum sunt locuri unde 1 om face treaba cat pentru 3-4 oameni? Si remuneratie, pauza…dar salarii de excelenta la sefa de la resurse umane, la serviciile logistice, la financiar (unde oamenii nu fac nimic exceptional, decat treaba pentru care sunt angajati si platiti) dar tu ca iti dai salariu de excelenta, pt ce??? Crezi ca meriti????!! Vrei avansare la chestor, fa treaba pe bune, fii cu oamenii, nu calca pe cadavre. Vezi ca pe scara poti si sa cobori, nu doar sa urci. Desi la tine nu se pune problema, ca doar esti numit politic, si politicul conduce. Ar trebui sa iti fie rusine sa dai ochii cu oamenii din strada. Nu meriti nici macar sa te salute politistii adevarati, ca tu pana la urma esti purtator de uniforma, sau mai bine zis, nici macar, ca o porti doar cand vrei sa apari in presa, in rest ti-e rusine sa o porti, dar mai bine asa, ca oricum o faci de rusine. Du-te la bucuresti alaturi de despescu, sa fiti o turma de incompetenti

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.