IPJ Arad și-a prezentat bilanțul și șefii de servicii
Comisarul șef Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad – alături de sigurul său adjunct, comisarul șef Florin Turnagiu – a prezentat marți, 19 septembrie, bilanțul instituției pe care o conduce de mai bine de un an de zile. Iar cifrele arată bine, cel puțin la prima citire, având în vedere că – per total – acestea sunt în scădere: mai puține infracțiuni sesizate, mai puține accidente rutiere, mai puține furturi, mai puțin de toate, în condițiile în care Poliția Arad se „luptă” (încă) cu un deficit de polițiști de aproximativ 18 la sută.
Doi șefi de servicii de la IPJ Arad, prezentați
În cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful IPJArad i-a prezentat pe șefii Serviciilor de Investigații Criminale și Criminalistic: comisarul șef Cătălin Olariu și comisarul șef Claudiu Ciochină, care, săptămâna trecută, au promovat concursurile pentru ocuparea celor două posturi. Despre cei doi noi șefi de servicii, șeful IPJ Arad a spus că sunt oameni de bază, că în momentele grele, la cazurile dificile, cei doi au fost la datorie, la evenimente, la fața locului, și că acest lucru îi obligă, într-o mare măsură, să aducă plusvaloare echipelor pe care ofițerii le conduc în cadrul celor două servicii.
Comisarul șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului Investigații Criminale, are o vechime de 18 ani în Poliția arădeană. A început munca în poliție la Poliția Orașului Sebiș, unde a lucrat timp de doi ani. Ofițerul își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Investigații Criminale din anul 2007, cu o mică pauză în intervalul 2020-2021, când a coordonat Serviciul Ordine Publică. „Mi-am desfășurat activitatea pe toate liniile, dar în special pe zona de supravegheri, urmăriri. Acolo sunt specializat, ca să spun așa. Bineînțeles, am luat contact și cu grupările infracționale, infracțiuni cu violențe”, s-a prezentat comisarul șef Cătălin Olariu, care a punctat că noua funcție „este o provocare și vine cu o responsabilitate uriașă, unde așteptările sunt pe măsură”.
Comisar șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului Investigații Criminale
Comisarul șef Claudiu Ciochină, șeful Serviciul Criminalistic, a absolvit Liceul militar, iar apoi Academia de Poliție (în anul 2007). „Am lucrat doar la IPJ Arad, doar la criminalistică, cu excepția a doi ani când mi-am desfășurat activitatea la Biroul Rutier. Din anul 2012 am fost șeful Biroului Investigare tehnico-științifică a locului faptei”, s-a prezentat comisarul șef Claudiu Ciochină.
comisar șef Claudiu Ciochină, șeful Serviciului Criminalistic
Cifrele bilanțului IPJ Arad
Revenind însă la bilanț – cifrele prezentate sunt pentru perioada 1 ianuarie – 31 august – acesta arată ce „au lucrat” polițiștii arădeni în perioada antemenționată.
Primul punct din bilanțul activității IPJ Arad a fost infracționalitatea sesizată, despre care comisarul șef Dan Stoicănescu a precizat că: „Din punct de vedere al infracționalității sesizate în primele opt luni ale anului 2023 au fost înregistrate 4.578 de fapte, dintre acestea 2.775 au fost infracțiuni judiciare, 432 de natură economico-financiară, 1.371 de altă natură. Procentual, față de aceeași perioadă a anului trecut, avem o scădere de 6,9 la sută, adică minus 338 de fapte.
În mediul urban au fost înregistrate 3.164 de fapte, cu 0.8 la sută mai multe decât anul precedent, iar în mediul rural – 1.414, o scădere de aproximativ 20 la sută. Din numărul total al infracțiunilor sesizate în anul 2023, 2.065 se regăsesc în municipiul Arad, aproximativ 45 la sută”.
Numărul furturilor a scăzut, a declarat șeful IPJ Arad, existând însă și o excepție: „Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 114 fapte, respectiv 4 la sută. Principalele infracțiuni sesizate – rămân în acest an – cele contra patrimoniului, pe un trend descrescător și acestea: 1.880 de fapte sesizate în 2023 față de 2.055 în 2022. Dintre infracțiunile contra patrimoniului, 1.034 au fost furturi, înregistrând și acestea o scădere de 9 la sută. Majoritatea categoriilor de infracțiuni de furt prezintă o scădere, excepție fiind furturilor de componente din exteriorul autovehiculelor”.
Scădere și la infracționalitatea stradală
Despre infracționalitatea stradală, comisarul șef Stoicănescu a declarat că „a înregistrat o scădere de 15, 1 la sută, respectiv 343 de fapte, față de 404 anul trecut în aceeași perioadă. Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale au fost, și în anul 2023, furturile – 177 de fapte – și distrugerile – 77. Din numărul total, 75 la sută au fost comise pe raza municipiul Arad.
Faptele sesizate cu autor necunoscut au înregistrat, și acestea, un trend descrescător: 1. 546 față de 1.653 în anul trecut, o scădere de 6,47 la sută. Am încercat să creștem fermitatea față de persoanele cercetate astfel că am avut în primele luni 1.407 persoane cercetate în calitatea de suspecți, de la 1.209 câți au fost anul trecut, plus 198. De asemenea, am insistat să fim mai fermi și în ceea ce privește măsurile preventive și avem 260 de persoane față de care s-au luat măsuri preventive, o creștere de 118, 5 la sută, respectiv 141 de măsuri”.
Șeful IPJ Arad a declarat, în cadrul conferinței de presă, că infracțiunile de contrabandă au fost o prioritate: „O chestiune care a constituit o prioritate în ceea ce privește infracționalitatea economică-financiară au fost infracțiunile de contrabandă, și dintre ele cele cu țigarete și tutun. Situația care o prezint, sigur, este la șase luni, pentru că este o situația amplă, realizată la nivelul Poliției Române, dar rezultatele sunt foarte bune. Au fost desfășurate 51 de percheziții, au fost organizate 61 de acțiuni, iar la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost indisponibilizate aproximativ 7 milioane de țigarete susceptibile a proveni din cotnrabandă și au fost dispuse 24 de măsuri preventive”.
În ceea ce privește ordinele de protecție, comisarul șef a spus că, în primele opt luni, au fost emise 149 ordine de protecție provizorii, dintre care 146 confirmate de unitățile de parchet, iar în perioada menționată, polițiștii au intervenit la 577 cazuri de violență domestică, dintre care 324 în mediul urban.
Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, în scădere
Șeful IPJ Arad a prezentat și bilanțul Poliției Rutiere, care arată că numărul accidentelor a scăzut, la fel și numărul persoanelor decedate ca urmare a acestor evenimente rutiere.
„În ceea ce privește siguranța rutieră, a fost o prioritate – și aceasta – a Poliției arădene. fiind organizate periodic acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 908 acțiuni pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu RAR, Consiliul Județean, și aici, în special, cu cântarul mobil, polițiști locali și alte structuri. În cele opt luni ale anului 2023, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat, în principal, cauzele generatoare de accidente rutiere, iar în județul Arad primele trei cauze sunt: viteza excesivă, abaterile bicicliștilor și neacordarea priorității de trecere a pietonilor. Sigur că am avut în vedere consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan. Rezultatul vizibil și care ne bucură cel mai mult este scăderea cu 32 la sută a numărului de decese pe șosele în județul Arad. Am avut în această perioadă 17 decedați, minus 8 față de anul trecut și o scădere cu 48,15 la sută a persoanelor rănite ușor. Avem o ușoară creștere de la 44 la 46 a persoanelor rănite grav. De asemenea, ne bucură faptul că există o scădere a numărului de infracțiuni în domeniul rutier, de la 603 în 2022 la 527. Sigur că aceste rezultate, scăderile infracționalității și a numărului de decedați pe șosele a fost ca urmare a unei activități intense și a unui număr crescut de contravenții aplicate. În ceea ce privește cotravențiile, numărul acestora este de 26.589, o creștere cu 29,6 la sută. De asemenea, au fost reținute 2.349 de permise și 588 de certificate de înmatriculare au fost retrase.
Realizăm că aceste sancțiuni contravenționale poate au nemulțumim cetățenii pentru că mulți dintre ai rămas fără permise, însă rezultatele se văd la un nivel macro și vă reamintesc că am reușit să scădem cu 33 la sută numărul morților pe șosele, ceea ce contează foarte mult.
IPJ Arad, cu ochii și pe transporturi
O altă chestiune în domeniul rutier a fost respectarea legalității la transporturi. Au fost aplicate 120 de sancțiuni contravenționale pentru depășirea tonajului și/sau refuzul cântăririi, mai mult cu 51 de contravenții față de anul trecut.Acesta este un context pe care l-am avut în atenție atât din punct de vedere al siguranței rutiere – pentru că supraîncărcarea mașinilor de transport prezintă pericol atât pentru șoferii respectivelor autovehicule, dar și pentru ceilalți participanți la trafic, din cauză că intervine o uzură mai mare și mai rapidă a mașinilor respective, cât și a faptului că distanța de frânare crește dacă este supraîncărcată”, a explicat comisarul șef Dan Stoicănescu.
Citește și:
Criminalitatea arădeană în cifre. Bilanțul IPJ Arad pe anul 2022
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)