miercuri, 1 mai, 2024

Special Arad Logo

    Uzat și temător ca niciodată, PNL Arad intră vlăguit în campania electorală din 2024

    de Valer Mărginean | 29 ianuarie 2024, 8:47 AM | Opinii

    25

    Gheorghe Falcă și Iustin Cionca (foto: apuseni.info)

    Nu știu cum se vede și se simte din interior, dar din afară, PNL arată slab, vlăguit, uzat, obosit și, cel mai surprinzător, temător. Or, asta se vede pentru prima oară în existența de 30 de ani a partidului, dacă luăm în considerare doar „viața” partidului redenumit de Petre Roman, în 1993, din Frontul Salvării Naționale, în Partidul Democrat (PD).

    Să fiu iertat, dar, din vechiul PNL, cel „al Brătienilor” nu se mai vede nimic în noua structură născută prin fuziunea din 2014, deși, oficial, noul PNL a moștenit și trecutul.

    Desigur, când vorbim despre imaginea PNL, acum, cu o jumătate de an înaintea primelor alegeri din 2024, avem în vedere PNL Arad, pentru că despre situația de „la centru” știe Klaus Iohannis și, uneori, Nicolae Ciucă. Or, se știe, dumnealor nu prea se lasă „citiți”.

    Pentru prima dată după foarte mulți ani, PNL pornește la lupta electorală ca un partid slab, vulnerabil. Nici măcar când era la începuturi și aspira la câteva locuri în consiliile locale, nicidecum la majoritate, nu a părut un partid atât de vulnerabil ca acum. Atunci nu avea frică de nimic, era clar că nu putea decât crește. Apoi, după ce a ajuns să domine consiliile locale municipal și județean, și avea cei mai mulți primari din județ, pornea în campanie cu o singură întrebare: cât de detașat va câștiga alegerile în Arad?

    Acele „zăpezi de altă dată”, vorba poetului, au cam trecut și nu se-ntrevede vreo șansă de a reveni prea curând. Aproape nimic nu mai este la partidul din Palatul Cenad cum era în urmă cu câțiva ani. Și nu este nimic poetic în această realitate, chiar dacă am făcut trimiterea la celebrul vers al lui François Villon, „Mais où sont les neiges d’antan (Dar unde sunt ninsorile / zăpezile de altădată)?”.

    Chiar așa, unde? Unde este acel partid care „mușca” din adversari și atrăgea atenția și chiar simpatia alegătorilor sătui de comunismul „original” adus de Iliescu în decembrie 1989?

    Unde este acel partid care a primit de la arădeni atâția ani de putere deplină în Arad? Unde sunt acele „ninsori” cu care intra PNL Arad în alegeri de înghețau sub troiene adversarii?

    Poate le văd cei din interior, membrii de vază ai partidului – cei mai mici oricum nu contează în niciun partid, nu doar în PNL – deși greu de crezut. Liberalii arădeni pot fi suspectați că ar fi în fel și chip, dar naivi nu. Ei văd și înțeleg foarte bine în ce situație a ajuns partidul, poate înțeleg și cauzele, dar nu mai pot face nimic pentru a readuce „neaua de mai an” cum a tradus Romulus Vulpescu les neiges d’antan.

    Tineret la fel de temător

    S-au schimbat „gărzile” și în PNL Arad. Oarecum firesc, pentru că aceste organisme vii care sunt partidele au nevoie, periodic, de „sânge proaspăt”. Au rămas câțiva veterani, dar aceștia sunt înconjurați de „lupi tineri”, oricând gata să muște. Din adversari sau din colegi, asta rămâne de văzut. Evident, atitudinea „tinerei gărzi” depinde, în primul rând de flerul celor care i-au selectat – că n-au răzbit ei, tinerii, prin propriile puteri, ci prin voința veteranilor, ca parte a luptei partinice de conservare a puterii dobândite în timpul disputelor pe voturi cu adversarii.

    La fel se întâmplă și la celelalte partide, așa că acest „model” de recrutare nu este specific liberalilor în general sau al celor arădeni în special. Este general valabil și identic celui din administrația publică – ceea ce dovedește că politicul este în tot și-n toate, fiind greu de crezut că imobila administrație ar fi avut voința și curajul de a inventa și generaliza recrutarea personalului exclusiv pe bază de „culoare politică” și obediență.

    Evident, dacă „tânăra gardă” ar fi fost recrutată pe criterii normale, de competență – există așa ceva și în politică – multe s-ar fi schimbat în Arad și nu numai. Și nu în rău. Așa însă, nu putem avea multe așteptări de la ei. Măcar de-ar avea curajul sau puterea  să-și aleagă urmașii altfel decât au fost ei aleși.

    Revenind la PNL Arad, este clar că atitudinea temătoare nu poate fi pusă în cârca nou promovaților în structurile de conducere ale partidului. Singura atitudine pe care aceștia și-ar permite-o ar fi aceea de a opta pentru o tabără sau alta, dar și asta, cu anumite rețineri. Așadar, tot hârșâiții veterani, formați și căliți în trecutele bătălii electorale, unii chiar de pe vremea când PNL era doar PD și „mușca” din PDSR (acel PSD condus de Iliescu, Năstase, Hrebenciuc și alți exponenți ai democrației sociale originale), PNL adevărat, PRM sau PUNR sunt responsabili de noua atitudine din partid.

    Activul liberal este temător, dar vina-i aparține

    Normal, totuși, în primul rând pentru că au suficientă experiență încât să simtă pericolul care se apropie de partid. Apoi, nu trebuie omis faptul că ei, veteranii au adus aici partidul, la un nivel de încredere atât de scăzut cum nu a mai fost, probabil din 2000. Cu deosebirea că atunci, cu cele aproape 8% obținute în județ, partidul era în creștere (PDSR – 22,2%, ApR – 10,1%).

    Nu ne-am propus să facem o analiză a cauzelor care au dus la declinul PNL în Arad. O vom face altădată, cu precizarea că de multe ori am arătat mostre de atitudine politică nepotrivită care, cumulate, au contribuit la starea prezentă a partidului și a liderilor săi. Oricum, teama de înfrângere – pentru că orice rezultat mai slab decât cel obținut la alegerile din 2020 (vedeți AICI) primar de municipiu, cei mai mulți primari din județ, președinția Consiliului județean și, desigur , majoritatea în consiliile locale, ar fi considerată o înfrângere.

    Or, dincolo de sondajele comandate în această perioadă (făcute pe bani grei de tot felul de „institute” de sondare care se discreditează), este destul de ușor de prevăzut că realitatea este alta. Că alegerile din acest an nu vor mai fi o simplă formalitate pentru liberalii arădeni este atât de evident încât, cu siguranță aceasta este una dintre cauzele schimbării de atitudine.

    Este tot mai evident că au cam apus vremurile în care și un sac cu cartofi putea ajunge consilier local dacă era trecut pe listă – oricum, prestația acestora în consiliile locale nu a depășit-o cu mult pe cea a sacului pomenit, dar asta este o altă discuție.

    Gustul unei asemenea înfrângeri – cum spuneam, previzibile – va fi și mai amar când va veni la pachet cu înfrângerea partidului aliat (care nu dă semne de trezire la realiltate). Or, asta înseamnă că noul „lup politic” va avea un cuvânt greu de spus în treburile județului și a multor localități. Și asta, chiar dacă nu va avea prea mulți primari.

    Este greu de crezut că vreun lider liberal arădean va vorbi deschis despre acest subiect. Cel mult, posibil să încerce să plaseze vreo „dovadă” contrară, afișând public un optimism ce se va voi dezarmant. Totuși, nimic nu va înlătura senzația de partid slab, vulnerabilizat de orgolii și lupte interne între grupuri de interese, un partid care nu a avut voința de a se debarasa de persoane cel puțin suspecte de acte de corupție (nedovedite, dar asta și datorită puternicei influențe a partidului asupra celor mai importante instituții ale statului).

    Toate acestea, plus aroganța liderilor și lideruților, au făcut din PNL Arad un partid vulnerabil la atacurile adversarilor politici, dar mai ales la „atacul” votanților. Evident, niciun liberal de rang înalt nu va recunoaște public că teama și neîncrederea au luat locul încrederii cu care, pe vremuri, intra în luptă PNL Arad (desigur, și prin înaintașii săi, pe nume PD, respectiv PD-L).

    Nici măcar Gheorghe Falcă, singurul capabil de un astfel de gest șocant – ce-ar putea fi mai șocant decât un politician de rang înalt din România, care să spună adevărul?  Pentru că ar considera riscant să spună acest adevăr. Deși, în foarte multe situații s-a dovedit că adevărul și asumarea sunt cele care atrag încrederea populației. Nu minciuna, nu tăcerea, nu fuga de răspundere.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • De acord că-i foarte posibil să câștige alegerile. Contează însă cum va câștiga. Să ai în „coastă” (consilii locale, consiliul județean) un grup mare de adversari, nu este tocmai comod, pentru că nu mai poți adopta chiar orice hotărâre vrei. Or, puterea și banii de aici vin, din hotărârile consiliilor locale referitoare la investiții, urmate de licitațiu, contracte, verificări de mântuială a calității lucrărilor…

        +14 voturi
        +1
        -1
    1. Să ști să pierzi este un atribut al învingătorilor dar PNL Arad demonstrează că nu au fost niciodată învingători cu adevărat.
      Struțo-camila pdl-ista a avut și apogeuri dar și catastrofe pe când vechiul PNL a fost constant un partid mic după revoluție.
      Pasul logic pt Falca după dispariția PDL era să meargă în PMP un partid fondat de Băsescu nașul lui și creatorul marelui PDL. Dar el a ales soluția convenabilă nu cea normală sau morală s-a vopsit instant în moștenitorul Bratienilor.
      Eu cred ca vor atinge performanța din 2000.
      Cand te identifici cu Iohannis, Ciuca, Bode, Rareș Bogdan, Falca,Gorghiu, Turcan, toboganul e abrupt,de asta e uzat pt că pun oamenii în funcții cheie care sunt trecuți de data expirării.

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. nu este vorba despre tineri din PNL care abia asteapta sa profite de bucatica de ciolan aruncata de seniori…Noi, votantii (alegatorii!!!) din Arad suntem vlăgiuți, merităm soarta, neavând alte opțiuni de alegere… un fel de Trump versus Biden loco…păcat de acest oraș, acest județ, că oradea și Timișoara ne a depășit pe toate fronturile posibile…mai putin la averile conducătorilor noștri politici…

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Mereu este și va fi vorba despre tineri, în orice partid. Fără ei nu există viitor.
        Cât despre votanți, depinde cum privim problema. Din perspectiva votanților PNL, așa este cum spuneți. Doar că mai sunt și alții. Sunt, bunăoară, cetățeni nemulțumiți de prestația celor 2 partide aflate la guvernare. Sunt alții care nu mai suportă aroganța politicienilor arădeni cu vechime și ar vrea ceva nou.
        Electoratul poate fi, în situații de criză, foarte surprinător…

        +8 voturi
        +1
        -1
    3. D-l Valer teama este fireascã,de 20 de ani Mint,Promit,Scumpesc,Arogante La Maxim,Stãpâni ai Orasului si Judetului,Inbogãtiti pe seama Functiei primite Politic si nu pe Conpetente(cazul Pistruiata la CAA)Oamenii au ajuns la capãt cu rãbdarea, si ei simt asta..1.pierd privilegii.2.frica de DNA cã pied averile.3. si cã lumea îi va scuipa pe stadã dacã pierd…Ar trebui sã ne trezim sã unplem Tomberonul cu EI..la Retim..PS..Fricã le cã nu poate sã-i mai ajute Pocãiiti dacã iasã arãdenii la Vot.Dar trebuie gãsit Omul potrvit în care sã avem Încredere

      +12 voturi
      +1
      -1
    4. Din pacate,ei vor castiga alegerile in anul acesta,cu toate ca se vorbeste ca magistratul care le-a prilejuit si binecuvantat cateva din alegerile anterioare nu mai are calitatea de a fi ales sa-i cosmetizeze. Vor gasi altul…Alternativa in Arad nu este niciuna; tocmai asta e tragedia,caci penelistii sunt cancerul,cu metastaze pentru orasul acesta,pe care l-au acaparat cu metode aproape demne de o organizatie italiana.

      +3 voturi
      +1
      -1
    5. Fataliștii ăștia care spun paici ca nu există alternativă, sunt liberali vopsiți în resemnați sau bolovani grămadă una din astea două.
      Cum să nu existe alternativă și dacă votez cu Partida Romilor am conștiința mai împăcată, deorece nu sunt părtaș cu devalizatorii orașului și județului prin legitimarea lor prin vot.

      +15 voturi
      +1
      -1
    6. De ce să fie speriați?,vlăguiti ? doar au făcut numai lucruri bune: au gestionat responsabil Plandemia,au cumpărat fără număr serul minune,ajutăm Slava Ucraina în detrimentul poporului nostru,lucrări faraonice executate cu preturi astronomice,aplică toate dispozițiile sparlamentului european ad literam,au avut timp și de doctorate,literatură abulico-fantastica,zilele Aradului,ziua vecinului,ziua fostului vecin….Problema e diaspora care nu mai poate fi prostata.Dar intervine clicul în programul de scanare a voturilor,pe traseul întortocheat de transmitere.Si ajungem iarăși la vorbele tov. Djukasvili…

      --1 voturi
      +1
      -1
    7. Un material care exprima în multe cuvinte, reluate și învârtite, o idee simpla: ca PNL arad e mai slab datorita uzurii, lipsei de mesaj și idei proaspete (asta putea fi subliniat) și dezbinarii interne care e doar sugerata. Cu tot respectul, materialul e lunguț dar spune puțin. De ce s-a ajuns aici? Care tineri ne plac și care nu din noua garnitura? Ce e nou cu adevărat în PNL în condițiile unei organizații cu aceeași față unde Falca se străduie sa para ca încă deține puterea deși e tot mai uzat și lipsit de orizont? Ce au de oferit ceilalți lideri care oricât se străduiesc nu pot sa doboare o bariera a comunicării greoaie și care ii tine departe de oameni, indiferent câți bani investesc în Facebook și presa locala? Cât timp va trece pana când Cionca va prelua organizația? De ce este menținut Bibart candidat când e clar ca 70% din organizație nu îl susține, iar dintre lideri – niciunul în afara de Falca? Și mai ales de ce Falca accepta orice de la Bibart? Teama? Șantaj? Lipsa de alternativa? Pe cine vedem în loc? E clar ca de la PSD sau usr local nu avem așteptări iar de la Aur chiar dacă aveți unele simpatii e clar ca nu au nimic de oferit decât niște circ, pt ca sunt oameni car nu au realizat nimic notabil pe plan personal. Va provoc la o analiza. Obiectiva dacă se poate

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Posibil să fie prea lung, dar nu uitați că mai citesc și oameni care nu sunt așa de famiarizați cu „jocurile” din PNL Arad. Ceea ce înseamnă că era nevoie de mai multe precizări.
        De alyfel, și dvs. ați scris destul de mult 😊
        Sigur că vor urma și alte analize. Sunt convins că și colegii mei o vor face.
        Oricum, ne dorin să analizăm în așa fel încât să respectăm opțiunile tuturor cetățenilor pentru unul sau altul dintre partide.
        Mulțumesc pentru comentariu (normal, am acceptat provocarea).

        +3 voturi
        +1
        -1
    8. Stiu ca multa lume in Arad este sătula de PNL si nici Special Arad nu prea sfinteste aceasta organizatie. cu toate astea câteva idei pentru reflectie:

      In acest moment nu exista o alternativa reala la PNL in oras sau judet. Clar actul administrativ poate fi
      mai bun, mai ales in municipiu.De bine de rău CJA isi face treaba cu ce e la ei in ograda – drumurile
      judetene, sfertul de centură ramas, drumul expres către Oradea, investitile in sectorul sanitar – care
      sunt multe dar nu mereu bine gandite. La municipiu e problema serioasă. Cionca nu are adversar la
      Judet pentru ca e un candidat puternic oricum si are sustinerea primarilor. Bibart la municipiu e un candidat f slab, dar chiar si asa nu are adversar pentru că organizatile PSD si USR sunt atât de slabe încất nu sunt in stare sa cultive un candidat de primar de ani si ani de zile. nu mai spun de consilieri sau altceva. De asta orasul se scufunda. Este un primar lipsit de performantà pe toate fronturile. Nu are
      minimă tinută deci cum am putea astepta sa dea tinută orasului? Mic la caracter si peste măsură de orgolios
      si încăpătänat, ar face orice pt încä un mandat desi nu prea a stiut ce să facă nici cu primul. Nu şi-a lipit numele de nimic semnificatilv pentru comunitate si în afară de maimutăreli pe fb nu a oferit mai nimic in plan administratilv. Principala lui grija a fost si este să rezolve onoarea nereperată a nevestei care nu a mai fost tinută pe degeaba de partid sefă la Zona Liberă- nu dată afară ci nu a mai fost tinută la final de
      mandat, pentru că i se urcase prea tare la cap si sfidase cam pe toată lumea. Oraşul cu el primar îsi pierde spiritul, energia si ia chipul si asemănarea edilului – de târgovet de fund de provincie, care fsi face un titlu de glorie din mediocritatea la care rezonează vulgul.
      Revenind la resursa umana din partide, PNL nu sunt străluciti dar ceilalti sunt pământ de flori. Nu au nici
      experienta administrativa si nici nu ar sti ce sa facă îintr-o pozitie publica daca ar pune mana pe ea. Stiti
      cuvântul acela – viziune… Si se dovedeste clar – cei din PSD sunt pe blat sau au abandonat din blazare
      lupta. Cert e ca nu misça, mai nimic iar Fifor sau Bilă nu isi pun in mod real problema ca ar castiga in fata
      PNL. Si daca ar face-o ar fi niste demnitari locali slabi. Unul pt ca nu are caracter si sustinere reală din partea echipei, celalalt pt ca e incapabil dincolo de un nivel destul de scazut.

      lar USR sunt praf. dovada ca cel mai vizibil de pe la ei e consilierul Curcanu de care iti vine mai mult.sa
      razi. Sergiu Vlad este incredibil de slab, in rarele ocazii cand e prezent, dar probabil se va activa acum ca
      e an electoral. Wiener face oarece nota discordanta, e civilizat si pare cat de cat capabil dar nu impresionează prin determinare, lasand impresia ca isi doreste maxim confortul a inça 4 ani de parlament. În lipsa de altceva, pe el il vor impinge la candidatura la primărie, pt a face o figura frumoasă
      si a mai lua un mandat de deputat, de consolare. Era sa uit de Botos – apropo, cine a mai auzit ceva de el? Demult a abandonat Aradul si USR local, care 1-au împins in politica mare (daca putem spune ca face asa ceva) si s-a concentrat pe învârtelile de la vârful USR unde face aceleasi mizeri pe care le-a criticat ani de zile la PNL combinati, manipulare, crimă (la figurat doar, sper) pentru functie. Clar politician de tip nou
      Prin urmare cred ca mai bine sa nu vedem ce ar face alternativele in locul celor de la PNL
      Revenind la gasca liberală, poate ca ar fi interesant sa întelegem mai bine ce e prin curtea lor. Cu un
      conflict latent intre Bibart si restul lumi. Mai putin cu Falcă – contrar impresiei generale si preluate si de
      de voi Falcă e la un pas sa intre in confict cu restul datorita sustineril pentru Bibart, sustinere care devine deja suspectă, Singura intrebare e cat mat reziste Falcă nemultumirit celorlalt care abia asteaptă să I execute pe Bibatt chiar si cu riscul pierdert primarel. Nu de alta dar sunt destule bube si la Călin si mai ales la Nevastă. In lipsa sustineri lui Falcă, cei doi ar fi istorie – si una nu prea fericită

      În rest PNL Arad este singura organizatile cu niste indivizi cu oarecare rodaj la un anumit nivel.
      Piesele grele sunt Geanina care face armată cu talpa partidului, extrem de utilă dar si piatră de moară in
      acelasi timp-pentru că ea generează reactie de respingere pentru orcine cu minimă fibră intelectuală.
      totusi nu e pagubă, cât timp aceia oricum nu ies la vot. Cionca Marin care tine primarii in mână si deja
      stie bine administratie fiind extrem de uman în acelasi timp, Faur care are si el acum o experientă
      administrativă si care e un om echilibrat.
      Mai sunt tinerii: Glad care pendulează intre afaceri si mici invårteli pe la Bucuresti – fără anvergură.
      discurs sau tinută dar util in unele conjuncturi, Bilcea care poate ar face ceva cu viata lui daca nu ar fi
      încă blocat de socul pierderii candidaturi de acum 4 ani, (a fost un vice la CJ destul de OK) – desi total
      lipsit de charismă si priză la oameni în ciuda efortului mediatic. Bulbuc şi Cadar sunt mâini moarte
      simpli executanti lingăi, fără persnectivă si cei care sunt total dependenti de functia dată de partid. Zero cariera si realizari în spate care sa justifice pozitia actuală – si nu au nimic la ce sa se întoarcă dacă o pierd
      Pasca pare capabil pe zona lui dar nu e prea integrat in gască (nu stiu,daca asta e räu sau bine) si cam
      absent din oras. Face presa mai mult cu afacerile imobiliare decất cu activitatea politică. Consilierii locali
      sunt slabi, neimplicați, folositi mai mult de poză, unii, dar nu contează real.
      Si ajungem la Falcă. De departe cu cea mai mare experientă si probabil singurul politician real din Arad
      până mai ieri (de ceva vreme e si Cionca in categoria asta). Trăieste pentru politică dar e sabotat de
      propriul orgoliu si frustrarea de a nu fi ajuns la nivelul pe care consideră el că il merita. Incapabil de a
      purta dialog real si a asculta și alte păreri. Aplică de 20 de ani aceeași politică a îinconjurări cu oameni
      cărora le exploatează limitele mai mult decàt calitătile pentru că așa rămåne în control. lar la Bucureşti
      asta nu tine și acolo e lipsit de atuuri fiind din ce în ce mai ignorat. Se bucură încă de autoritate cât timp
      organizatia are rezultate decente dar nu mai are multe de oferit. E doar o chestiune de timp până va
      pierde organizatia în fața lui Cionca, nu pt.ca cel din urma ar dori asta dar se apropie momentul în care
      nu va exista alternativa. Rezultatul prost din 2024 ar grăbi lucururile Atfel se va mai prelungi actuala stare de lucruri câțiva ani. Cu Aradul băltind.

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Interesant comentariu. Multe dintre idei au fost prezentate și în Special (gândim la fel 😊). În special în ceea ce privește starea actuală a PNL și PSD. Evident, nu până la identificare, dar pe-aproape.
        E drept, nu ne-am aplecat prea mult adupra celirlalte partide. O vom face în perioada următoare. Posibil să aveți dreptate. Vom verifica și noi. Acum vă pot spune că, într-adevăr, din afara partidelor, imaginea pe care o vedem este cea pe care ați descris-o.
        Mulțumesc pentru comentariu și vă mai aștept

        +3 voturi
        +1
        -1
    9. problema cste ca nu avem alternativa reala. nici psd nici usr nici partidele mai mici nu au oameni minimal pregatiți și seriosi care sa isi asume o muncă pentru comunitate. iar la aur se ingramadesc toti traseistii, escrocii si cei care nu au reușit nimic în viața lor si simt ca acum e momentul sa dea lovitura. nimeni nu vine cu soluții reale pentru arad… ar fi bine sa scapam de cei de acum ca suntem pana peste cap de ei, dar nici sa vină niste catastrofe mai mari in loc parca nu e mai bine. alegem intre escroci si prosti… minunat!

      --2 voturi
      +1
      -1
      • Este greu, pentru candidați, să vină în campania electorală cu soluții. Oricât de onest ar fi candidatul sau partidul, n-ar putea promite că va face mai știu eu ce minune, pentru că împlinirea promisiunii nu depinde doar de el (candidat sau partid). Iar neîmplinirea promisiunii ar fi taxată. Amintiți-vă de promisiunea hazardată a lui Rares Bogdan privind eliminarea pensiilor speciale.
        Evident, ar putea promite altele, mai generale dar importante. Poate, de exemplu, că va aduce cinstea în Primărie sau că va controla calitatea lucrărilor…
        Altfel, știți că sunt pline cimitirele de oameni de… neînlocuit😊
        Pe de altă parte, ar trebui să alegem oameni capabili și cinstiți, nu experimentați. Nu uitați că nici aleșii care au unul, două sau mai mte mandate au intrat în politică fără a avea „știință”…
        Totdeauna există și o altă opțiune, depinde ce ne dorim: să schimbăm sau nu.

        +3 voturi
        +1
        -1
    10. Falca va pierde rau de tot, nici daca face alianta cu muma padurii nu mai castiga.
      are armata lui de votanti,dar nu este destul, lumea s-a convins, mai mult nu il duce capul in afara de imbogatirea personala,
      in 20 de ani nici un proiect major, doar ciorbe reincalzite cu cetatea, putin f. putin

      +3 voturi
      +1
      -1
      • N-aș spune că-i chiar așa. Nu știu dacă va pierde – deocamdată nu se știe dacă va candida, insă presupun că v-ați referit nu la el, ca persoană, ci la ce reprezintă – dar cu proiectele nu-așa cum spuneți.
        Falcă a avut proiecte mari de infrastructură (canalizarea în Vlaicu, Gai, Sânicolau, linia de tramvai de la Boul Roșu, până la Făt Frumos, strafa Voinicilor, reabilitarea străzilor și trotuarelor din Vlaicu și Alfa, chiar și stadionul UTA, așa cum l-a făcut, sunt doar câteva exemple).
        Că are „bube-n cap” este altceva, dar proiecte a avut. Chiar și podul care se construiește acum, de se laudă Bibarț cu el, e tot proiectul lui Falcă.
        Cum spuneam, altele-i sunt „bubele”…

        0 voturi
        +1
        -1
    11. Cam faceti propaganda electorala prin demoralizare, manipulare, dezbinare!
      Sper ca cei care mai cred in puterea votului vor gasi resursele necesare sa destructureze aceasta trupa de vatafi care a acaparat puterea! Cred ca se va gasi un candidat pentru care Aradul si concetatenii sa insemne, acasa, respect, demnitate, mandrie si comunitate!

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Stimată doamnă, nu cred că orezentarea, mai amănunțit, a stării de fapt dintr-un partid este propagandă, manipulare și nu mai știu ce ați dpus. E drept, fiind un material de opinie, nu este sută la sută obiectiv, dar am încercat să fiu cât de aproape s-a putut de acest nivel – și-apoi, obiectivitatea absolută este greu de atins dacă nu cumva imposibil.
        Posibil să nu fiți de aceeași părere, este dreptul dvs. și v-am mai spus că îl respect. Așa cum, de altfel, o fac și mulți alții.
        Ce ne-am face însă, dacă de fiecare dată când nunsuntem de acord cu o opinie, lansăm „obuzele” teoriilor conspiraționiste? De ce nu putem accepta ideea că pur și simplu avem alte opinii?
        Eu, sincer vă consider un om de bunăcredință, chiar dacă uneori îmi puneți în cârcă, dacă nu răul universal, cel național cu siguranță.
        Stimată doamnă, vă rog să mă credeți că nu am intenții obscure, nu vreau să manipulez oe nimeni. Da, vreau să-mi fie citite (și, dacă se poate, apreciate) articolele, iar pentru a-mi atinge acest, să-i zicem obiectiv, mă străduiesc să-i „manipulez” pe cititori, prin subiect și scriitură. Îmi asum această… vină.
        Vreau să vă mai spun ceva: nu am fost atât de liber, în alegerea subiectului și în modul de abordare a acestuia, nici măcar atunci când am fost redactor șef (Observator arădean, Glasul Aradului).
        Desigur, și eu îmi doresc ca arădenii să voteze în număr cât mai mare la vot și să aleagă cei mai buni conducători pentru municipiu și județ.

        +3 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.