vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Picturile unei românce, în colecţia privată a Reginei Angliei şi a Împăratului Japoniei. Cum a ajuns pictoriţa faimoasă în străinătate, deşi este anonimă în ţară

    de - | 5 decembrie 2015, 3:27 PM | Naţional

    0

    Luciana Tămaş (23 de ani), din Satu Mare, pictează cu suflet românesc, dar studiază arta într-o universitate din Germania. Tânăra vorbeşte despre provocările şi beneficiile sistemului de învăţământ german şi despre maniera în care se formează ca artist peste hotare.

    Luciana Tămaş, din Satu Mare, are 23 de ani şi, la această vârstă fragedă, deja se pregăteşte să cucerească lumea. Nu, nu cu o armată, ci prin artă, cu ajutorul picturii. Cunoscută în oraşul natal drept un copil minune, Luciana a avut prima expoziţie personală în anul 2000, în Cluj, la vârsta de opt ani, dar pictează încă de la patru ani. Primul ei desen a fost un portret de copil, iar la opt ani avea deja peste 200 de lucrări. În urma primei expoziţii i s-a prevăzut un viitor strălucit în pictură.

    De atunci au trecut 15 ani şi, între timp, a mai avut 22 de expoziţii personale şi 25 de grup, nu doar în România, ci şi în ţări cum ar fi Olanda, Germania, Franţa, Italia, Bulgaria şi Ungaria.

    În prezent, pictoriţa studiază arta la o universitate din Germania. (…)

    O punte de legătură între România şi restul lumii

    Chiar dacă e plecată din ţară, sătmăreanca îşi doreşte să rămână în strânsă legătură cu România şi cu tot ceea ce înseamnă arta din ţară, nu doar pentru că e româncă, ci şi pentru a promova talentele şi patria ei peste tot pe unde merge.

    „Chiar la primul seminar DAAD, la care am participat în septembrie 2012, în Berlin, ni s-a spus: «Ne-am dori ca voi să fiţi o punte de legătură între ţara de origine şi Germania». Mi-a plăcut mult acest gând: mă străduiesc acum şi voi face tot ceea ce îmi va sta în putere şi în viitor pentru ca să fiu un asemenea element de legătură. Am avut şansa de a întâlni oameni care mi-au fost alături şi pe care nu îi voi uita! Ei mi-au oferit un cadou excepţional: încrederea că sunt pe drumul cel bun. Le mulţumesc şi îi asigur că mă voi strădui să merit acest transfer de entuziasm. Apreciez numeroase persoane şi am grijă să le transmit periodic gândurile mele. Iar pentru cei care nu mai sunt aprind câte o lumânare şi le păstrez vie memoria. Aşa procedăm cu toţii, nu?“, adaugă Luciana Tămaş.

    Sătmăreanca păstrează însă şi o doză de mister asupra vieţii ei. „În afară de faptul că sunt o tânără artistă vizuală europeană, care înaintează prin labirinturile timpului ei, conştientă de faptul că, dacă tot nu există o ieşire din ele, există măcar varianta de a le cartografia, umaniza şi de a transforma aceste structuri întortocheate în spaţii accesibile, nu ar fi chiar atât de multe de spus despre mine“, se descrie Luciana Tămaş.

    627x0 (1)

    Unde putem vedea lucrările Lucianei Tămaş

    Luciana Tămaş este cunoscută în plan internaţional, dar cu toate acestea în România prea puţini oameni au auzit de ea. Lucrările ei pot fi admirate la Muzeul Naţional Cotroceni, la Ambasada României de la Haga, precum şi în colecţiile private ale Majestăţii Sale Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale Majestăţii Sale Imperiale Akihito (Împaratul Japoniei), ale Majestăţii Sale Sofia (Regina Spaniei), ale Majestăţii Sale Rania Al-Abdullah (Regina Iordaniei), ale Prinţesei Margriet a Olandei, ale Barbarei şi Jennei Bush (fiicele gemene ale lui George W. Bush, fostul presedintele ale S.U.A.), dar şi în arhiva fostului preşedinte al României Ion Iliescu. Luciana Tămaş, artista româncă.

    627x0 (2)

    627x0 (3)

    Citiți articolul întreg pe Adevărul.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.