sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ordonanța Trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial: Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor

    de - | 17 decembrie 2023, 9:47 AM | Naţional

    0

    Ordonanța Trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că măsurile prevăzute în aceasta se vor aplica. Ordonanța vine cu o serie de noutăți, pe lângă cele anunțate inițial. Iată care vor fi pricipalele măsuri: de la pensia minimă, la 200 lei netaxați la salariul minim, creșterea amenzilor de circulație, schimbări la programul Rabla și multe altele, inclusiv în ceea ce privește educația.

    Punctul de amendă crește de la 145 lei, la 165 lei în 2024. Practic, este stabilit la 5% din salariul minim brut garantat în plată. Cum de la 1 ianuarie nu crește salariul minim, conform informațiilor oferite chiar de reprezentanții Guvernului, acesta va fi de 165 lei. 200 lei nu vor fi taxați la salariul minim în 2024, la fel ca acum.

    Salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.

    Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5%.

    Salariile din învățământ cresc, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe: prima tranșă începând cu data de 1 ianuarie 2024, a doua tranșă începând cu data de 1 iunie 2024

    Nu se menționează ce procente vor primi în prima și a doua tranșă. Totuși, OUG Trenuleț spune că se stabilesc prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

    Sporurile bugetarilor se mențin la nivelul actual în 2024.

    În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.

    Îngheață angajările la stat în 2024, cu o serie de excepții. Bineînțeles, „în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”.

    Tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate neplătite până la data de 31 decembrie 2023, se plătesc eșalonat, începând cu anul 2024.

    Se măresc o serie de indemnizații cu 13,8%, precum pentru invalizi, veterani, văduve de război. E o listă întreagă.

    Începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei.

    Pensiile speciale pentru primari se amână pentru 2025.

    Legea statutului feroviar se amână pentru 2025.

    Personalul bugetar care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

    Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.

    Munca suplimentară a bugetarilor va fi compensată cu timp liber, cu anumite excepții.

    Munca suplimentară a bugetarilor peste programul de lucru se va compensa doar cu timp liber. Excepție fac personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. În zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017.

    O altă excepție este și pentru personalul cu statut special care are atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situații de urgență, în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple, în emiterea și evidența permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum și de către polițiștii de penitenciare. Se plătește cu o majorare de 70% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.

    Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare. Similar se va aplica și personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent.

    O serie întreagă de prevederi din Legea învățământului preuniversitar se amână.

    În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020—2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:

    25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

    13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

    13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

    Se instituie unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024—2027, după cum urmează: tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde (250 lei în 2024 și 125 lei în perioada 2025-2027), pachete cu produse alimentare.

    sursa: Știri pe surse

    Citește și: Profesorii se întorc marți la catedră. Ordonanța de urgență cu majorările salariale pentru profesori a fost publicată în Monitorul Oficial

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.