marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Guvernul va modifica „ordonanța trenuleț”. Se prevede și excluderea unor bugetari de la creșterea salariilor cu 5%

  de - | 26 decembrie 2023, 7:34 PM | Naţional

  0

  Ministerul de Finanțe ar urma să vină cu un nou proiect de ordonanță de urgență, probabil în ultima ședință a executivului din acest an, iar actul normativ prevede printre noi măsuri fiscal-bugetare și excluderea unor categorii de angajați la stat de la creșterea salariilor cu 5% de la începutul lui 2024, potrivit Radio România Actualități.

  Guvernul urmează să modifice săptămâna aceasta ordonanța de urgență care reduce cheltuielile publice de la 1 ianuarie, așa-numita „ordonanță trenuleț” adoptată recent.

  Ministerul de Finanțe ar urma să vină cu un nou proiect de ordonanță de urgență, probabil în ultima ședință a executivului din acest an, iar actul normativ prevede printre noi măsuri fiscal-bugetare și excluderea unor categorii de angajați la stat de la creșterea salariilor cu 5% de la începutul lui 2024.

  Proiectul ordonanței de urgență a fost publicat joia trecută de Ministerul Finanțelor și încă din primele paragrafe prevede că de la majorarea salarială generală pentru sistemul public de 5% vor fi excluși angajații care au beneficiat anul acesta de majorări salariale potrivit unor acte normative speciale.

  Sunt vizați de această măsură salariații de la Ministerul de Finanțe și de la instituțiile subordonate, inclusiv ANAF.

  De asemenea, personalul din justiție care a beneficiat de majorarea salariilor în 2023 nu va primi mărirea de 5%, o situație similară și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde angajații au primit deja salarii mai mari, potrivit unei legi aprobate de Parlament.

  Nici profesorii nu pot primi încă 5% peste majorarea de 20% negociată și inclusă deja în bugetul Ministerului Educației. Toate aceste prevederi ar urma să fie adoptate de guvern până la sfârșitul anului, după cum a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin.

  Anunțul despre intențiile de la Palatul Victoria a provocat deja nemulțumiri.

  Angajații din Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF afiliați la Sindicatul Meridian spun că vor organiza o grevă japoneză miercuri, deoarece susțin că nu au avut parte anul acesta de creșteri salariale, ci doar de un act normativ prin care s-au egalizat veniturile între salariați cu aceeași funcție și care desfășoară aceeași muncă, așa că ei nu vor să fie excluși de la majorarea de 5% prevăzută din ianuarie.

  Sursa: romania-actualitati.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.