marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Lucrezi de 1 Mai? Ce compensații ar trebui să primești

  de - | 1 mai 2023, 10:54 AM | Naţional

  0

  La început de mai, așa cum stabilește legislația în vigoare, salariații beneficiază, cu ocazia Zilei Muncii, de o zi liberă. Astfel, ținând cont de faptul că, în acest an, 1 mai urmează zilelor de weekend, salariații din țara noastră se bucură de o minivacanță de trei zile. În cazul în care salariații sunt nevoiți să lucreze în liberele legale, angajatorii trebuie să-i recompenseze.

  Codul muncii stabilește că, în data de 1 mai, salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. Pentru că Ziua Muncii cade, în 2023, într-o zi de luni, salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) au o minivacanță de trei zile (cele două zile ale weekend-ului și ziua de luni).

  Salariații trebuie să primească timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar sunt și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.

  Este vorba, mai precis, despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

  Potrivit Codului muncii, în aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

  Conform calendarului liberelor legale din acest an, următoarea sărbătoare legală va fi în prima zi din iunie (Ziua Copilului), care cade într-o zi de joi. În ziua imediat următoare, respectiv în 2 iunie (vineri), bugetarii vor beneficia de o zi liberă suplimentară, astfel încât, la începutul acelei luni se vor bucura de o minivacanță de patru zile.

  Angajatorii care nu dau liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.

  sursa: avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.