luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Profesorii se întorc marți la catedră. Ordonanța de urgență cu majorările salariale pentru profesori a fost publicată în Monitorul Oficial

  de Special Arad | 12 iunie 2023, 4:12 PM | Educaţie | Naţional

  1

  Profesorii suspendă greva, după patru săptămâni de proteste. Decizia a fost luată după consultarea liderilor organizațiilor sindicale FSLI și „Spiru Haret”. Guvernul a aprobat și Ordonanța de urgență cu majorările salariale pentru profesori. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

  Liderii sindicatelor FSLI și „Spiru Haret” au anunțat că greva este suspendată până când cele anunțate azi de Guvern vor fi respectate. „Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat în acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a amenințat liderul Spiru Haret, Marius Nistor, potrivit Digi24.

  Marius Nistor, lider al Federatiei „Spiru Haret”: „În condițiile in care avem actul normativ, în condițiile în care tot ce am avut prin mandat am obținut am ajuns la suspendarea acțiunilor de protest. Vom face tot ce ține de noi ca ceea ce apare în actul normativ să fie respectat. Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei. Câtă vreme acțiunea e suspendată, examenele se pot desfășura mai departe fără niciun fel de probleme.Atâta timp cât greva e suspendată, colegii se vor întoarce la clase. E doar o suspendare. În momentul în care constatăm că proiectul de lege nu conține acea grilă, acțiunea se reia.”

  Ordonanța de Urgență adoptată azi de Guvern prevede că salariul debutantului din învățământ pornind de la salariul mediu brut pe economie, iar creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024.

  Iată ce prevede textul ordonanței de urgență:

  Art. III – (1) În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.

  (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

  (3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

   

  Citește și:

  • Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă. Există însă o condiție • Special Arad 

  • S-a cerut demisia Guvernului și a președintelui României la marșul profesorilor de la Arad | Foto • Video 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. BUNA ZIUA DE CE NU MARITI ALOCAȚIA DE STAT LA COPIII SI CU DIZABILITĂȚI NU SUNT BANI PENTRU MARITI ALOCAȚIA DE STAT LA COPIII DAR PENTRU VOI PARLAMENTUL SUNT BANI SA MAREASCA SALARILE SI SE SE PLIMBA CU MASINI IN ROMANIA NU POTI SA TRĂIEȘTI CU SALAR CU MINM PE ECONOMIE DATI MAI MULTI BANI LA COPII DIN ROMANIA TOATE SUNT SCUMPE HAINE ALINENTE ÎNCĂLȚĂMINTE NU PREA POTI SA CUMPERI DACA ESTE ALOCAȚIA ESTE MICA DAR SA IL PORTI SI LA ȘCOALĂ

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.