luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muncitori incompetenți, pe banii arădenilor! Granitul trebuie scos de pe bulevard, pentru că nu a fost montat conform

    de Raluca Medeleanu | 17 noiembrie 2023, 1:34 PM | Știri Arad | Strada | Topic special

    33

    Primăria a dispus refacerea lucrărilor de pe trotuarele Bulevardului Revoluției, întrucât muncitorii nu au respectat procedurile de montare a granitului. Astfel, șantierul și așa întârziat se prelungește mai mult.

    Suma pe care o alocase Primăria pentru întregul proiect de refacere a trotuarelor se ridica la circa 2 milioane de euro, din bugetul local. Lucrările de înlocuire a vechiului pavaj de pe trotuarele centrale au început în iulie, iar tronsonul dintre Podgoria și str. I.C. Brătianu ar fi trebuit finalizat în august. Dar au fost acumulate întârzieri din cauza livrării plăcilor noi de granit, plăci care au fost comandate din străinătate (probabil China), care au ajuns în cele din urmă după patru luni la Arad. Astfel că muncitorii au început montarea granitului în 2 noiembrie.

    De atunci, atât viceprimarul Lazăr Faur, cât și primarul Călin Bibarț au făcut controale pe șantier, pentru a se asigura că rezultatul este conform, dar abia acum avem o poziție fermă: într-o nouă vizită pe șantier, vicele Faur a anunțat că a dispus refacerea de la zero a lucrărilor, întrucât ele nu sunt conforme.

    Amintim că la demararea lucrărilor se anunțase că ele vor include „turnarea unei fundații din beton, cu hidroizolație, pe care vor fi așezate plăcile noi din granit”. 

    Muncitorii însă au înlăturat pavelele vechi, au săpat pământul, au înlocuit vechile cabluri și țevi, după care au turnat un strat subțire de beton, fără plasă de fier, pe care l-au mai spart pe alocuri pentru a mai interveni la unele țevi, apoi l-au cârpit. Peste acest strat, inițial au turnat în porțiunea dintre Podgoria și zona cu strada Alecu Russo un nisip negru zgrunțuros, după care au schimbat strategia și din acel punct au început să folosească nisip simplu, fin, peste care au început să monteze plăcile de granit, de diferite dimensiuni.

    cele doua tipuri de nisip folosit sub granit pe bulevardul revolutiei arad

    Despre decizia de a avea două modele de granit pe același trotuar, o porțiune cu „tablă de șah” și o bandă dintr-o singură culoare mai închisă, către partea carosabilă, vicele Faur a explicat pe pagina sa de Facebook: „Este zona unde avem stâlpi. Fiind în proximitatea carosabilului, se va murdări mai repede și a necesitat o culoare ușor de întreținut, care să reziste astfel bine în timp. Totodată, acolo vor fi montate, în unele locuri, bănci, într-o culoare menită să asigure un anumit contrast”.

    Municipalitatea și-a dat seama ulterior că modul în care a fost montat granitul peste nisip nu este cel recomandat (această procedură se face de regulă la pavaj de tip grădină, cum era cel precedent, plăcile de granit însă se „lipesc” direct pe șapă). Mai mult, plăcile au fost montate cu rosturile inegale între ele, iar în anumite locuri nu erau la același nivel.

    „Am solicitat refacerea completă a pavajului din granit montat până acum pe primul tronson. Se va folosi o altă tehnologie pentru o fixare mai bună, rezistența la apă și intemperii”, a anunțat Lazăr Faur.

    Din informațiile pe care le deținem, lucrările au fost executate până acum de două echipe: una direct de la Sylc Con Trans (firma care are contractul cu Primăria pentru reparațiile din municipiu), iar alta de la o firmă subcontractată.

    Mai mult, aflăm că lucrările nu sunt conforme nici în Piața Catedralei, acolo unde se amenajează un parc / piațetă pietonală. Și acolo a fost dispusă reasamblarea plăcilor (proiectul acela e realizat de Tehnodomus).

    Citește și: După 4 luni de la începerea șantierului, a început și montarea granitului pe Bulevardul Revoluției · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poate ar trebui să dați o tură prin Piața Mare să vedeți acolo bătaie de joc.
      Pe latura cu biroul Recons pentru abonamentele de parcare/piața rușilor s-au montat borduri din beton, modelul cel mai mare și mai inestetic pentru delimitarea locurilor de parcare. Că sunt beton mai treacă meargă – dar nici asta nu-i OK câtnd tu ai andezit pentru hectare. Sunt montate prea sus. Vor ieși ca niște ziduri chinezești din marea de andezit. pe latura dinspre Piața Reconcilierii sunt la cca. 30 cm mai sus decât restul pieței. Sunt montaje de Dorel – îmbinările la colțuri s-au făcut de toată jena.
      În mod categoric trebuie refăcute. Ar trebui refăcute înainte să mai cheltuie bani cu asfaltarea.

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. @R. Medeleanu
      Care a fost bugetul? În funcție de valoarea lucrării se stabilește procedura de achiziție. Dacă este fără licitația și ar fi trebuit să fie cu licitație atunci ar trebui anunțate instituțiile abilitate: Curtea de Conturi, ANAF, Parchetul, Poliția economică … alte instituții.

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. Sensul întrebării era altul (am citi și eu că e vorba de 2.000.000Euro). La suma asta se fac atribuiri directe? Chiar și așa trebuie să existe o fundamentare – care trebuie să conțină soluțiile propuse etc.
      Dacă demersul dvs. jurnalistic nu este continuat de o sesizare – așa, pentru a vă asigura măcar posibilitatea de a mai scrie un articol ponind de la răspunsul sau lipsa răspunsului din partea autorităților și pentru că ar reprezenta o manifestare grijei pentru cititori.
      Mă opresc.
      oricum merită vizitate bordurile alea – sunt demențiale! Le-am făcut și poze.

      +8 voturi
      +1
      -1
    4. Stimata doamna, vă rog să nu mai vorbiți prostii! Lucrarea se face in baza unei licitații! Licitația este anunț de participare CN1031754 / 11.06.2021 publicat in SEAP. Ceea ce dvs probabil vreți să spuneți, este că această lucrare se execută în baza unui contract de întreținere si reparații, și nu in baza unui contract de investiții separat cum probabil ar fi fost normal: cu proiect, autorizație de construire etc. Acest lucru ar fi durat probabil mai mult, dar tot acolo am fi fost pentru că majoritatea proiectelor de la noi se fac pe genunchi. Caz concret – piața catedralei care se face după proiect. Si stați liniștită doamnă cu afirmațiile că se fac pe ”banii arădenilor”. Nu se plătește nimic până ce nu e totul ok. Lucrarea se plătește la final când e gata. Așa că vă rog să vă retrageți neadevărurile spuse cum că ”lucrarea se face fără licitație”. In schimb interesul dvs primordial ca ”jurnalist de invetigații” este să aruncați cu mizerie in toată lumea implicată pentru un scop politic: primărie, constructori, proiectanți care toți sunt ”incompetenți”. Sau dorei cum vă place celor din presă. Noroc cu dvs că sunteți… mai ”competenți” așa cum am arătat mai sus și ”căutați doar adevărul obioectiv” nu câștigul politic…

      --10 voturi
      +1
      -1
      • Eu reproduc informațiile care ne-au fost date la momentul în care s-a anunțat că urmează aceste lucrări. În cadrul unei conferințe de presă, asta s-a anunțat, că vor face direct fără licitație, ca să meargă mai repede. De aceea nici nu am mai verificat. Vă mulțumesc pentru aceste observații, mă voi documenta din nou și voi reveni pe subiect cu un alt articol.

        +3 voturi
        +1
        -1
      • @ Gigi – dacă tot sunteți atât de scrupulos în ce privește folosirea anumitor termeni, țin să vă spun că dvs. sunteți cel care vorbește prostii.
        Licitația NU „este anunț de participare” ci o modalitate de achiziție publică. Anunțul de participare este doar o formalitate, cerută de lege, ce trebuie îndeplinită în anumite etape ale procedurii de achiziție publică.
        De altfel, cred că sunteți la curent cu limbajul uzual din autoritățile publice, cum ar fi Primăria Arad, folosit inclusiv de cei care participă la procedurile de achiziție publică. Niciunul nu spune: „merg la ședința din etapa a II-a a achiziției publice…”. Spume simplu: „merg la licitație”, chiar dacă este vorba de o achiziție publică prin atribuire directă.
        La fel se întâmplă și atunci când te adresezi, ca jurnakist, publicului larg pentru care, folosirea unui limbaj strict conform cu formulările din legislație ar reorezenta o adevărată barieră în înțelegerea situației expuse.
        Pe de altă parte, înainte de a ne da nouă lecții, încercați să vă instruiți șefii care susțin conferințe de presă.

        +15 voturi
        +1
        -1
      • Domnule GIGI. Am primit CONFIRMARE de la Primărie că NU există nicio licitație demarată pentru aceste lucrări, confundați cu vechiul proiect de remodelare a bulevardului care într-adevăr a avut și proiect tehnic pentru intervenție asupra trotuarelor, dar acel proiect nu a primit finanțare. Acum nu se lucrează după acel proiect, ci e o lucrare simplă de reparații, așa cum am mai explicat. Nu are proiect tehnic, nu are caiet de sarcini, ci e abordată ca o simplă reparație! Am mai explicat acest lucru în articolele publicate anterior pe site.

        +1 voturi
        +1
        -1
    5. ,,Muncitori incompetenți”!
      Șeful direct, dirigintele de șantier și reprezentantul beneficiarului aka primăria, unde au fost? Sau sunt tot ăia care au pavat alt’ dezastru, str. Mețianu?
      Nu muncitorul este vinovat când la o ,,clădire publică” conform planului lipsește aproape 0,5 m din înălțime conform planului interior(asta in timp ce au stat afară sau distrus supuse intemperiilor aproape 12 mc de cărămidă) iar în loc de piatră naturală se plachează cu o gresie ieftina!

      +5 voturi
      +1
      -1
    6. Hmmm…n -as spune muncitori incompetenti. Lucrez la un magazin in zona, muncitorii chiar lucreaza super ok, stau mult si ma uit la ei. Am ascultat si ce a zis vicele Faur . solutia data de proiectant a fost gresita. Proiectantul fiind al primariei, ma gandesc. Poate ar trebui corectat titlul sau intrebat viceprimarul cine a gresit

      +4 voturi
      +1
      -1
    7. Oare de ce nu mă mir și mă așteptam…?🤔
      .
      Simplu. Pt că TOT CE SE FACE DE Administrația arădeană (municipală și județeană) ARE UN SINGUR SCOP:
      .
      *** „Sifonarea” de bani! ***
      .
      Spor la „ReAlegeri” dragi arădeni…!
      .
      Să nu cumva să alegeți Independenți Necunoscuți; alegeți din nou, aceeași gașcă de impostori incompetenți !
      … Doar „sunt de-ai noștri și-i cunoastem”; și, în fond, ne-am și obișnuit, deja, cu hoția lor.
      De ce-am risca să alegem niște necunoscuti, unii , poate, chiar cinstiți …? 😉

      +11 voturi
      +1
      -1
    8. Adrian
      17 noiembrie 2023 la ora 13:45
      Răspunde
      Pai asa se intampla cand la licitatiile tunate castiga doar firme de partid. Primaria Arad e specialista in licitatii cu dedicatie.

      Subscriu. Daca va uitati cine evaluează respectivele licitatii si care cum castiga, in functie de comisia de evaluare si ofertant, apoi va uitati in declaratiile de avere ale functionarilor implicati, veti intelege multe.

      +9 voturi
      +1
      -1
    9. Ia te uita cum o mana de smenari si spagari aflati la butoane conduc orasul si jefuiesc fara rusine,iar populimea ii va vota ! Sa nu ne mai miram ca ne meritam soarta,dar tragedia este ca Aradul nu are alternativa,caci jivinele liberale(asa zise),au pus stapanire pe toate parghiile.

      +8 voturi
      +1
      -1
    10. – Consilierul local Dorian Curcanu a atras atenţia la începutul săptămânii!
      Reflexe întârziate…la sfârșitul săptămânii, controale pe șantier de către Lazăr Faur și Călin Bibarț.
      Înseamnă că nu există diriginte de șantier?
      Nici obligaţia afişării a panoului de identificare a investiției?
      Oare panouri șantier în lucru există?

      Denumirea şi adresa obiectivului
      Beneficiarul investiţiei
      Proiectant general
      Proiectant Structuri
      Proiectant de arhitectura
      Proiectant de instalatii
      Constructor-Antreprenor general
      Constructor pentru structura
      Constructor pentru instalatii
      Numărul autorizaţiei de construire
      Emisa de
      organizare de şantier
      Termenul de execuţie a lucrărilor

      Aradul și notorietatea?… pierdută din cauza „riscului ridicat” de NEREALIZARE!!
      Iar „au fost lumini sumbre la Librăria Cărturești din Arad?..”

      +6 voturi
      +1
      -1
    11. … lucrurile sunt clare, in ideea in care ultimii 20 de ani, pentru cei care au cei sapte ani de acasa si educatie, totul a fost la fel.O incompetenta crasa si o situatie care a adus la conducerea Aradului oameni neconformi.Ce sa mai spui, aradenii au votat si poate vor vota la fel si in anul care vine!

      +3 voturi
      +1
      -1
    12. Să vedeți cum după “metoda Municipalității”, când vor “lipi” plăcile alea de granit, și așa subțiri” direct pe stratul de beton, și nu le vor “lipi” uniform, cum se vor sparge și crăpa toate pe la colțuri în maxim un an. Pe lângă asta, chiar vreau să văd cum se va scurge apa și cum va rezista lucrarea peste timp.

      Gigi vorbește aici ca și cum lucrările făcute de 20 de ani în Arad sunt de cea mai bună calitate, nu niște fusereli de de rad și curcile.

      +2 voturi
      +1
      -1
    13. PUNE-I DOMNULE PRIMAR SĂ PLĂTEASCA DIN BANII LOR TOATĂ LUCRAREA,DA CE-I AICI SAT FĂRĂ CÎINI,ADUCE AUROLACI CÙ 50 DE LEI PE ZI ȘI O BERE SI IA 2 MILIOANE DE EURO,FIRMA LU PEȘTE,ADU DOMNULE FIRMĂ DE SPECIALIȘTI,MESERIAȘI,DACĂ NU AVEM ÎN ȚARĂ,DE AFARĂ DOMNULE PENTRU CĂ ORAȘUL ĂSTA TREBUIE SĂ ARATE CIVILIZAT,SĂ NE MÎNDRIM CU EL CUM ARATĂ SI PESTE 100 DE ANI ȘI DUMNEATA CA PRIMAR SĂ MERGI CU FRUNTEA SUS ȘI PIEPTU SCOS CĂ NU ȚI-AI BĂTUT JOC DE BANII COMUNITĂȚII,GRANIT DIN CHINA,NOI NU AVEM GRANIT ÎN ȚARĂ⁉️,SĂ PUNĂ MARFĂ DE SUPER CALITATEA,AȘA CÎȘTIGAȚI VOTURI ȘI ÎNCREDERE,TOLERANȚĂ ZERO ABATERILOR DE LA SUPER CALITATE A LUCRĂRILOR‼️‼️‼️ (SAU POATE VĂ PLACE SĂ FIȚI ÎNJURAT ȘI BLESTEMAT….),MAI RĂU CA O GROAPĂ DE GUNOI ARATĂ ORAȘU ĂSTA….DA PÎNĂ CÎND⁉️⁉️⁉️⁉️

      +4 voturi
      +1
      -1
    14. Chiar are nevoie municipiul Arad de granit?
      Centru pavat cu granit ,în schimb o mulțime de grajduri între case,miros de „granit”,capre,oi,vaci,gunoi adunat la greu pentru ca platforme de depozitare a gunoiului de grajd nu există…stațiile de pompare a apei menajere ajuta la mirosul suav ,cu vârf și îndesat…sa ,fim serioși nu ma încălzește cu nimic granitul acela doar ca e o bătaie de joc la adresa celor ce plătesc taxe și impozite dar cartierele marginașe…da-le incolo.
      A plouat,străzi inundate,canalizarea refulează etc…
      I-a mama cu granit.

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.