sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  După 4 luni de la începerea șantierului, a început și montarea granitului pe Bulevardul Revoluției

  de Raluca Medeleanu | 2 noiembrie 2023, 11:08 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

  3

  În urmă cu 4 luni, muncitorii de la Sylc Con Trans au început să demonteze primele bucăți din vechiul pavaj de pe Bulevardul Revoluției. După o perioadă în care au fost înlocuite conducte și cabluri din subteran, iar apoi o altă perioadă în care s-a așteptat după livrare, iată că în sfârșit a început montarea noilor plăci de granit.

  Lucrările au început în iulie, planul fiind inițial să se realizeze un prim tronson de trotuar, între Podgoria și intersecția bulevardului cu strada I.C. Brătianu. Acest prim tronson ar fi trebuit finalizat în trei săptămâni, însă plăcile de granit s-au lăsat așteptate. Astfel că muncitorii au continuat lucrările de demontare și de intervenție în subteran mai departe, ajungând la ora actuală în dreptul Policlinicii de la Ziridava.

  În tot acest timp, trecătorii au pășit pe betonul turnat pe trotuare, care a fost și el spart în mai multe rânduri, pe măsură ce se mai hotăra ulterior înlocuirea vreunei țevi.

  Cu sosirea și ultimelor pachete de plăci de granit la Arad din portul Constanța (56 euro mp, o variantă găsită ca fiind mai ieftină de Primărie, decât ofertele din țară), muncitorii au început astăzi asamblarea pe porțiunea dinspre Podgoria.

  Momentan, se aplică doar granitul de culoare gri, respectiv „linii” albe, urmând să mai fie asamblat și alte nuanțe (nu am fost informați încă despre ce nuanțe/culori este vorba).

  Testul real va fi când plouă

  pavaj granit bulevardul revolutiei 3

  „Sperăm să iasă bine, dacă nu, ce e de remediat, remediem. Cel mai important e să stea cât mai bine, să se comporte cât mai bine, să nu alunecăm la iarnă”, a spus primarul Călin Bibarț, aflat într-o vizită la fața locului.

  Edilul a făcut și un test, turnând apă dintr-o sticlă și încercând aderența cu piciorul.

  „Depinde ce papuci avem în picioare”, a concluzionat.

  O variantă simplificată, o variantă improvizată de modernizare a Bulevardului Revoluției

  Privind lucrările, putem concluziona că ele sunt o improvizație. Amintindu-ne istoricul demersurilor Primăriei din ultimii ani, ne dăm seama că într-adevăr avem de a face cu o improvizație. Amintim că Primăria Arad a realizat în 2018 o documentație ce viza remodelarea Bulevardului Revoluției, pentru care spera să obțină finanțare europeană. Problema a fost că astfel de finanțări ar fi putut fi obținute doar dacă reducea din traficul rutier, întrucât tendința europeană este ca centrele istorice ale orașelor să fie cât mai lipsite de mașini. Astfel că ar fi fost nevoie de renunțarea la măcar una dintre benzile de circulație de pe Bulevard. Cum acest lucru nu a fost agreat de Primărie, proiectul nu a mai fost eligibil.

  Fiind nevoită să aloce bani doar din bugetul local, Primăria a ales o variantă simplificată: în loc să pornească o licitație publică prin care să desemneze un constructor specializat pe astfel de lucrări, a preferat să realizeze modernizarea trotuarelor din fondul de reparații, lucrările fiind executate direct de Syl Con Trans, cea responsabilă pentru reparațiile din municipiu.

  pavaj granit bulevardul revolutiei 4

  Lucrări până în Piața Avram Iancu

  Cum spuneam, până la ora actuală, șantierul este extins până în dreptul Policlinicii Ziridava, doar pe acea parte de trotuar. Întregul proiect însă vizează trotuarele de pe ambele sensuri, de la Podgoria și până inclusiv în Piața Avram Iancu, astfel că putem să ne așteptăm ca lucrările să se extindă pe o mare parte a anului 2024.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce grosime au? Cred ca in cel mai bun caz 3cm dupa cum arata in poza, hai, poate 4, sa vedeti cum se vor sparge toate, cel putin in locurile de acces pentru masini. Exista optiuni aproape la fel de „elegante”, doar ca nu sunt din granit si sunt undeva la 60% din pretul pe care l-au dat pe fasiile astea, pe langa asta sunt si intre 6 si 15cm ca si grosime (in functie de profilul si locul unde vor fi utilizate) si stii ca te tin o viata, dar noi trebuie sa venim sa cumparam placi de afara, dupa care am asteptat de la inceput luni bune, vin prin portul Constanta si cel mai probabil pe viitor va fi imposibil sa facem rost de placi pentru a le inlocui pe cele distrue in timp sau datorita lurarilor la utilitati. Sunt sigur ca existau in Romania destui producatori care ar fi putut sa ne ofere constant si pe viitor placi pentru intertinere. E amuzant ca Bibart vine si face ca si Boc test cu apa dupa ce deja sunt montate. Daca isi dadea seama acum ca aluneca pe ele ce facea? Le trimitea in portul Constanta inapoi?

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.