sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dosarul „Mită la PSD”, trimis de procurori, din nou, la judecată. Cauza în care foștii parlamentari PSD Arad sunt acuzați de luare mită se va judeca la Tribunalul Timiș

    de Ioana Costaș | 28 iunie 2023, 12:44 PM | Știri Arad

    0

    DNA a trimis la judecată, din nou, dosarul în care foștii parlamentari PSD Arad, Dorel Căprar, Florin Tripa, precum și mai mulți  foști șefi din cadrul DRDP Timișoara sunt acuzați de luare de mită.

    Este pentru a doua oară când DNA trimite dosarul spre soluționare.

    Prima dată, procurorii anticorupție au trimis dosarul la judecată în anul 2021. Atunci, Tribunalul Arad, în camera preliminară, a decis – în urma depunerii unor contestații de către apărătorii inculpaților care au invocat neregularitatea rechizitoriului întocmit de procurorul DNA Timișoara, Codrin Gavra – să admită contestațiile și să restituie DNA Timișoara cauza penală, respectiv rechizitoriul, deoarece, potrivit instanței, nu existau probe care să ateste fără echivoc infracțiunile de care au fost acuzați inculpații.

    DNA a contestat decizia Tribunalului Arad la Curtea de Apel Timișoara, însă instanța a menținut hotărârea instanței arădene.

    DNA a avut la dispoziție un termen de 5 zile în care să remedieze neregularitățile, adică să prezinte probe și să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori dacă solicită restituirea cauzei.

    De la momentul trimiterii dosarului către DNA Timișoara a trecut mai bine de un an. Acum, DNA a trimis, din nou, cauza la judecată. Doar că de data aceasta nu Tribunalul Arad va soluționa cauza, ci Tribunalul Timiș. De menționat este faptul că dosarul a fost preluat de la DNA Timișoara în luna decembrie 2022 de Secția de combatere a corupției din cadrul Structurii Centrale a DNA. Procurorii de aici au remediat neregularitățile din rechizitoriu și a dispus trimiterea acestuia către Tribunalul Timiș pentru a fi soluționat.

    În 2019, DNA a făcut percheziții la sediul PSD Arad

    Reamintim cititorilor că în luna decembrie 2019, DNA Timișoara a efectuat percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad „din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice”.

    În dosar, DNA i-a trimis în judecată pe: Cristian Horgea, Miuțescu Elisabeta, Bogdan Munteanu, Cristian Ispravnic. Dorel Căprar, Cristian Dima, Mircea Lucaciu, Florin Zamisla, Florin Tripa, Patriciu Pascu, Ioan Chisăliță, Luminița Jivan, Vasile Băețan.

    Comunicatul DNA din 2020

    În rechizitoriul pe care DNA Timișoara l-a trimis Tribunalul Arad, în 2020, când i-a trimis în judecată prima dată pe cei enumerați mai sus, procurorii anticorupție au reținut în esență următoarea stare de fapt:

    Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:

    1. „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).

    Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.

    În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.

    2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.

    Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.

    De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.

    Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.

    În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.

    De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.

    Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.

    Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.

    În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Miuțescu Elisabeta.

    Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a inculpatului Băețan Vasile Alin pe funcția de inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

    În aceeași manieră au procedat și organizațiile județene Arad și Caraș – Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus.

    Citește și: Dosarul foștilor parlamentari din PSD Arad acuzați de fapte de corupție se întoarce la procurori. Avocatul lui Dorel Căprar: „Este o soluție absolut firească”

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.