marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    La Pecica a fost profanat drapelul României, chiar de Ziua Națională, dar nicio autoritate nu a avut reacție

    de Valer Mărginean | 6 decembrie 2022, 8:26 AM | Opinii

    2

    Imaginea profanării Drapelului României la Pecica (foto: Captură facebook Radio Zestrea - Pecica)

    Dintre toate momentele din istorie cu care ne putem mândri, Iliescu a ales una dintre cele mai friguroase pentru a fi zi națională. Probabil, ca orice comunist, s-a temut că Ziua Independenței ar fi fost mult prea regală sau mult prea puțin respectată de comuniștii lui așa încât nu aveau, el și urmașii lui, unde să depună coroane. Că, vedeți dumneavoastră, la noi nu se poate o zi națională fără depuneri de coroane, o zi în care națiunea să se bucure pur și simplu, fără să umble prin cimitire sau să asculte o slujbă de pomenire. Să-i mulțumim, totuși, lui Ilici că nu a decretat 30 decembrie ca zi națională – s-o fi gândit și el că-i cam mult, până și pentru români, să fie sărbătorite două lovituri de stat la diferență de o săptămână.

    Chiar în aceste circumstanțe cam nefavorabile bunei dispoziții, mai ales că, acum, marea masă a populației era cu gândul mai degrabă la facturi decât la spectacole ori parade militare, administrațiile locale au încercat să ofere câte ceva votanților. Așa că, primarii care n-au timp de pierdut cu ronduri și nici condiții să organizeze parade militare, au organizat spectacole locale. Cinste lor. Desigur, alta ar fi fost situația dacă s-ar putea licita paradele. Ehei, ce s-ar mai înghesui primarii cu dare de mână să arunce cu sutele de mii de euro pentru câte-o paradă, cât de mică! Câte una pentru fiecare sat component, cum ar fi, de exemplu, Turnu, Sederhat și Bodrogul Vechi pentru Pecica. Și, dacă primăria ar organiza licitația (cine altcineva?), nici n-ar conta costurile finale.

    Evident, și primăria Pecica, condusă de „cea mai performantă administrație din județul nostru”, dacă ar fi să-l credem pe președintele CJA, Iustin Cionca, a organizat un spectacol, care putea fi decent și onest, dacă n-ar fi fost dus de „super-performantul” Antal Péter într-o zonă vecină cu penalul. Poate și cu prostia, nu știm. Și, oricum, este treaba altora să afle dacă a făcut-o intenționat sau din prostie – pentru un primar cu mai mulți ani de mandat decât de școală, necunoașterea legii privitoare la însemnele naționale echivalează, totuși, cu prostia.
    Iată faptele. Cu ocazia Zilei Naționale a României din acest an, la Pecica a avut loc un spectacol dedicat evenimentului. Frumos, mai ales că au urcat pe scenă mulți copii. Doar că organizatorii au considerat potrivit ca momentele artistice să se desfășoare cu tricolorul țării în fundal.

    Mă rog, chestiune de gusturi, pe care nu le împărtășesc, dar nici nu le comentez acum. În schimb, profanarea unuia dintre simbolurile naționale, drapelul, nu poate fi trecută cu vederea, oricâtă risipă de talent artistic s-ar fi consumat la acel spectacol. Ca să fim bine înțeleși, poate vor pricepe și organizatorii spectacolului, inclusiv cel care decide tot și care se bagă în toate, primarul Antal: conform Constituției României, articolul 12, „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Deci, de la „lance”, nu de la „culisele din stânga scenei” – idee care reduce drastic posibilitatea de improvizație, dar, cum spuneam, trecem peste ideea de fundal tricolor. Nu și peste profanarea tricolorului cu stema orașului Pecica și cu menționarea bilingvă a locului de muncă al primarului.

    Desigur, primarul Antal și cei din jurul său pot hotărî ca Pecica să aibă propriul drapel, pe care pot pune nu doar stema orașului, ci și micii făcuți cu ocazia unor ședințe de partid de fratele primarului sau chiar imaginea secretarei ori orice altă imagine dragă primarului.

    Sau, de ce nu?, poate să-și facă propriul drapel și să-l înalțe pe multele proprietăți ce le deține în Pecica. Iar pe ăla poate să-și pună langoșii cu care se laudă că-i face carnetul de note sau media de la titularizare (1,05, mândria județului și-a țării, mândria PNL Arad!). Dar pe drapelul României nu are voie nici să pună o stemă, oricare ar fi ea, și nici să scrie numele instituției de unde împarte bani pentru lucrări de mântuială, nici în limba română, nici în cea maghiară și nici măcar în chineză (având în vedere cunoscuta prietenie pecicano-chineze promovată pe bani publici de administrația condusă de Peti și Mio). Pentru că pur și simplu așa-i drapelul României, fără stemă, fără poza secretarei, fără inscripționări bilingve.

    Cum ar fi dacă pe eșarfa tricoloră cu care se prezintă primarul la ceremoniile oficiale ar scrie „eu vreau terenuri multe”, cu posibilitatea oricui, de la președintele CJA în jos, de a completa cu „șî eu”? Evident, ar fi adevărat, ar fi chiar un bun temei pentru o cercetare serioasă a unor acte administrative, dar tot profanare de însemn al primarului ar fi.

    1m si P
    Dialog imaginar între Antal P. (mic și în această fotografie) și protectorul său, președintele CJA, Iustin Cionca: „Dom președinte, am…”. „Șî eu”.
    Sursa: Facebook

    Desigur, este destul de greu de crezut că pomenitul Antal P. va înțelege ce-a făcut. Este foarte posibil să fie chiar mândru de isprava sa (ce să-i faci?, intelectual liberal de 1,05). După cum, cunoscându-i capacitatea de a se fofila de orice responsabilitate și de a nu-și respecta cuvântul, este de așteptat să nu-și asume fapta, deși nici prefectul, nici Poliția nu-l va trage la răspundere (apropo: Timișoara – La Pecica a fost profanat drapelul României!). Răspundere doar contravențională, pentru că actualul Cod penal nu mai incriminează profanarea însemnelor naționale. Și sper că nu va intra în erecție vreun organ constatator cu scuza că asta nu-i profanare…

    Am mai scris despre unele „scăpări” greu de înțeles ale actualului Cod penal (AICI), iar acum, iată, o alta, la fel de greu de înțeles, dar cu consecințe, poate, mai grave. Pentru că privește însăși ființa națională, fiind vorba despre fapte sau orice alte manifestări prin care se încalcă obligația constituțională de respect față de însemnele naționale.

    Pentru cei mai puțin familiarizați, se cuvine să precizăm că până la intrarea în vigoare a acestui Nou Cod penal (adică, 1 februarie 2014), o faptă de natura celei comise la Pecica se pedepsea cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani. De ce a fost „uitată” această faptă în Noul Cod penal? Greu de înțeles și de acceptat.

    În aceste condiții, singurele acte normative care reglementează acest domeniu sunt Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor și Hotărârea Guvernului 1.157/2001. Ambele instituie o obligație universală de respect a simbolurilor naționale, mai degrabă ca interpretare oarecum largă a prevederii art. 30 din Constituție (sunt interzise prin lege defăimarea țării și a națiunii), nicidecum ca o reparație a omisiunii din Codul penal.

    Cert este că în prezent, profanarea simbolurilor naționale (drapelul, imnul, stema) sunt considerate contravenții, care pot fi constatate și sancționate de împuterniciții MAI și de prefect sau împuterniciții lui. Prin urmare, primarul Antal P. poate sta liniștit, nu va fi aplicată nici măcar o amendă minimă la Pecica, deci poate face exact ce vrea cu drapelul sau cu orice alt însemn al României, câtă vreme prefectul… (încă mă abțin) iar împuterniciții MAI sunt ocupați cu numirea noului șef al IPJ, printr-un concurs ce va fi, mai mult ca sigur, de poveste și de povestit.

    Nu putem încheia fără să menționăm un alt episod care ilustrează perfect preocuparea aleșilor noștri pentru ceea ce înseamă simboluri naționale. În septembrie 2020, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se propunea re-incriminarea faptei de defăimare a drapelului și imnului. Votul decisiv urma să fie al deputaților care însă, în doi ani (1) nu au reușit să se mobilizeze pentru a dezbate această propunere legislativă. Au program foarte încărcat, sărmanii de ei.

    Totuși, noi așteptăm un final al acestei povești. Nu de alta, dar să știm și noi cum să respectăm atâtea alte simboluri, cum ar fi cele ce reprezintă Prefectura, primăriile, Poliția și altele.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.