sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  SRI revine în zona anchetelor penale. Comisia Juridică a Camerei Deputaților a încercat scoaterea corupției de pe lista infracțiunilor care pot fi interceptate

  de - | 5 aprilie 2023, 3:30 PM | Naţional

  0

  captură video - www.cdep.ro

  Camera Deputaților a adoptat modificarea Codului de Procedură Penală, care va permite utilizarea interceptărilor SRI în mai multe cazuri care privesc anchetele penale, scrie G4Media.ro.

  Modificările la Codul de Procedură Penală care permit ca interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, au trecut astăzi cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 abțineri.

  Modificările la Codul de Procedură Penală nu au fost dezbătute pe articole, astfel că s-ar putea crede că totul a decurs perfect. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa.

  G4Media relata că marți, 4 aprilie, infracțiunile de corupție au fost eliminate de PSD, PNL și UDMR, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, dintre infracțiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal.

  Ministerul Justiției propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție. La dezbaterile din Comisia juridică, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat faptele de corupție.

  Supus la vot, amendamentul susținut de coaliția de guvernare a trecut la un singur vot.

  Imediat după vot, președinta comisiei juridice, Laura Vicol (PSD) a anunțat că are o urgență în birou și că lipsește cinci minute. După ce a revenit, Laura Vicol a declarat, potrivit G4Media.ro: „În urma unor discuții finalizate în acest moment în cadrul coaliției, se vor retrage toate amendamentele depuse atât la Senat, cât și cele discutate până acum și vom merge pe forma venită de la guvern. Amendamentele de la Cameră vor fi retrase, cele de la Senat vor fi eliminate prin vot. Vom vota în grup eliminarea tuturor amendamentelor depuse de coaliție în Senat”.

  În cele din urmă, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

   

  Mai multe AICI

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.