marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Istoria cazinoului din Arad

    de Special Arad | 5 decembrie 2022, 6:53 PM | Altădată

    1

    Cazinoul din Arad și-a recăpătat farmecul de odinioară după ce a intrat într-un proces de restaurare în 2018. Construit în 1872, cazinoul din Arad a fost pentru mulți ani lăsat în paragină, dar acum este redat comunității, fiind organizate aici și evenimente private.

    Cazinoul din Arad se înscrie pe lista locațiilor de acest gen care au fost sau sunt în proces de restaurare în ultimii ani. Cazinoul din Constanța va fi gata la finalul anului următor, în timp ce lucrările la cel din Vatra Dornei se desfășoară, pentru ca apoi să fie transformat în muzeu. De altfel, niciunul dintre aceste cazinouri nu își va mai păstra scopul inițial pentru care au fost construite – jocurile de noroc, într-o perioadă în care marea majoritate a românilor pasionați se distrează în mediul online. Aici, ei găsesc un mediu mai accesibil, mizele sunt pentru toate buzunarele, iar varietatea este cu adevărat impresionantă, dacă ne uităm în oferta cazinourilor de top unde sunt disponibile peste 2.800 de jocuri de pacanele, zeci de mese de jocuri cu dealeri live si multe mese de poker. 

    Cazinoul din Arad, construit într-o perioadă de dezvoltare economică

    Construcția cazinoului din Arad a coincis cu o dezvoltare accelerată a orașului. Spre exemplu, în perioada 1869-1870, în Arad se aflau 5.074 de antreprenori, 6.839 de funcționari și 11.913 muncitori. Orașul era așadar în plină dezvoltare, iar oamenii căutau și soluții pentru a se relaxa în timpul liber. În acea perioadă a venit ideea de a construi și un cazinou. În anul în care clădirea a fost finalizată, au început lucrările la o altă clădire emblematică a orașului, actualul Teatru (finalizat în 1874), menit să ofere un spațiu mai generos publicului tot mai avid de evenimente culturale.

    Palatul Administrativ (actuala Primărie, 1872-1875), Palatul Hermann (anii 1880), Palatul Andrenyi (actualul Palat al copiilor – 1880-1890), Palatul Neumann (1891-1892), Palatul Cenad (1892-1894), Palatul de Justiție (1892), Palatul Băncii Naționale (1909 – 1910) au fost construite de asemenea în acea perioadă.

    Din echipa de construcție au făcut parte 11 arhitecți locali. Nu se știe însă cine a proiectat cazinoul din Arad, dar el conținea 3 săli principale, o gradină de vară minunată, care avea și o vedere superbă asupra râului Mureș, înainte de construcția digului. Mai mult, iarna era disponibil și un patinoar.

    Pe lângă jocuri de noroc, aici se organizau expoziții, evenimente, iar la un moment dat a fost și club de noapte. Personalitățile marcante ale acelor vremuri îl frecventau, iar în anul 1890 a avut loc primul proces de restaurare.

    Degradarea a început după Al Doilea Război Mondial

    Cazinoul a avut de suferit după Al Doilea Război Mondial, iar în 1990 a intrat în proprietate privată. În 2007 a fost restaurant și club de noapte, iar la un moment dat oamenii străzii își făceau veacul aici.

    Cazinoul a intrat în 2017 în proprietatea Arsat Industrie. Din 2018 au început lucrările de reconstrucție, iar clădirea și-a recăpătat farmecul de altădată în anul 2021. De atunci, în cadrul sălilor acestuia, au loc diferite evenimente private (târguri, prezentări de modă, lansări de carte, nunți, revelioane etc.), dar și anumite evenimente organizate de municipalitate. De asemenea, ocazional, au loc inclusiv cununii civile, printr-un parteneriat public-privat.

    Cazinoul din Arad a devenit deja un loc extrem de popular pentru arădeni și nu numai, iar zona va căpăta un plus de valoare în anii următori, când se vor finaliza și lucrările deja începute de modernizare a celor două clădiri ale fostului Hotel Parc, cea mare urmând să devină o clădire multifuncțională, cu birouri, zonă comercială (retail), un restaurant, o sală de evenimente, o sală de fitness, un Spa și o sală de divertisment, iar cea mică urmând să devină Hotel Marriott.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.