Cazinoul din Arad împlinește 150 de ani în 2022
Una dintre clădirile emblematice din Arad, cea a cazinoului, împlinește vârsta de 150 de ani. Aniversarea prinde cazinoul într-un moment în care și-a recăpătat gloria de altădată, iar lucrările de restaurare sunt aproape finalizate.
De altfel, la Cazinoul din Arad au avut loc deja două evenimente încă din vara anului 2021: o cununie civilă și a patra ediție a Salonului de vinuri „Vicii și delicii”. Iar după ce va fi în totalitate gata aici vor avea constant evenimente importante.
Iar lucrările efectuate aici arată că România știe să își prețuiască și clădirile emblematice. Cazinoul din Sinaia este un exemplu elocvent, iar recent am putut vedea deja cum arată fațada celui din Constanța după ce a fost restaurată. De asemenea, cazinoul din Vatra Dornei va fi, și el, renovat pentru a fi transformat într-un muzeu.
Cazinoul din Arad a fost finalizat în 1872
Cazinoul din Arad a fost finalizat într-un moment în care societatea din Arad era într-un plin proces de dezvoltare. Clădirea se întinde pe o suprafață de aproximativ 2 mii de metri pătrați și a fost realizată într-un stil eclectic, așa cum erau aproape toate clădirile din zonă în acea perioadă. De asemenea, elementele neobaroce și neoclasice ies și ele în evidență.
Încă de la inaugurare, cazinoul a devenit centrul vieții sociale din Arad. Dincolo de activitățile la jocuri de noroc aici erau organizate constant spectacole de teatru, concerte, expoziții și galerii de artă. Iar locul a fost frecventat de personalități ale acelor vremuri precum Vasile Goldiș, Ioan Suciu, scriitorul Ioan Slavici și Ștefan Cicio Pop.
Mai mult, în 1890 și 1891 au fost programate și expoziții agro-industriale. Iar un punct de referință al cazinoului era Grădina de vară, de unde se putea observa excelent lunca Mureșului. Totuși, după construcția digului de protecție acest lucru nu a mai fost posibil.
A avut mai multe întrebuințări
Pe măsură ce anii treceau, cazinoul începea să aibă nevoie de lucrări de restaurare. Primele au avut loc în 1890, iar ulterior în 1910 aici a fost inaugurat și un patinoar în aer liber care a fost privit cu mare interes în acea perioadă. Deși au mai fost și destul întreruperi, cazinoul a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ulterior a început o degradare sistematică, în care cazinoul și-a tot schimbat rolul. Astfel, în 1990 clădirea a intrat în proprietate privată, iar în 2007 aici a funcționat un restaurant și un club. Cum afacerea nu a mai funcționat, cazinoul a fost abandonat și pentru o perioadă a fost refugiu pentru oamenii străzii.
Din 2017 a intrat însă în proprietatea Arsat Industrie, iar în urma unui parteneriat public privat a început un amplu proces de restaurare în 2018. Potrivit înțelegerii existente, comunitatea va beneficia gratuit de acest spațiu în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 08:00 și 13:00, când vor fi organizate cununii civile. Apoi, în restul timpului vor fi organizate diverse evenimente. De asemenea, cazinoul va găzdui și o cofetărie. Primele evenimente au avut deja loc aici, iar din 2023 cu siguranță va reprezenta unul dintre punctele majore de interes ale Aradului, având în vedere arhitectura superbă pe care o are atât la exterior cât și în interior. Caravana de Film TIFF Cluj, Teatrul de stradă Sibiu, vernisaje, lansări de carte, strângeri de fonduri și evenimente corporate cu participare națională și internațională sunt câteva dintre evenimentele ce vor fi organizate aici.
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)