Ioan Cristea, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Arad aproape 40 de ani, a trecut la cele veșnice





Ioan Cristea a fost unul dintre cei mai longevivi directori pe care i-a avut Aradul. A fost timp de aproape patru decenii directorul Casei de Cultură a Sindicatelor și până în ultima zi a vieții sale a luptat pentru ca aceasta să rămână un lăcaș de cultură. Nelu Cristea însă, cum era cunoscut de apropiați, s-a stins din viață astăzi, marți, 31 octombrie. Vestea tristă a fost făcută de fiica sa, Laura, pe Facebook.
A fost directorul Casei de Cultură a Sindicatelor timp de 38 de ani, din anul 1985 până cu câțiva ani în urmă. Totodată, Ioan Cristea a fost și vicepreședinte al Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, luptând pentru fiecare în parte pentru a rămâne ceea ce au fost când s-au dat în folosință aceste lăcașuri de cultură.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Arad a fost construită în anul 1980, la cerințele comuniștilor, după planurile arhitectului Viorel Bulgăreanu, Pentru acele vremuri a fost o clădire foarte modernă, în care se desfășurau diferite evenimente culturale și conferințe, fiind dotată cu două săli: sala mare de o capacitate de 750 locuri, și sala mică cu o capacitate de 200 locuri și multe alte încăperi pentru birouri.
După Revoluție, a continuat să funcționeze ca filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România (pe lângă încă 50 alte astfel de instituții omonime), avându-l ca director tot pe Ioan Cristea (în funcție din 1985, până cu câțiva ani în urmă când s-a pensionat) și găzduind numeroase concerte ale unor artiști celebri autohtoni precum Holograf, Cargo, Voltaj sau chiar regretatele Laura Stoica și Mădălina Manole. La Casa Sindicatelor au putut fi văzute trupe de comedie precum Vacanța Mare la finele anilor 90, sau Divertis. Tot acolo s-a pus în scenă o celebră piesă de teatru, „Tache, Yanke și Cadîr”, la începutul anilor 2000, pe scenă fiind adevărați monștri sacri ai teatrului românesc, Radu Beligan, George Dinică, Marin Moraru, sau mai tinerii Mihai Călin și Monica Davidescu. Au mai urcat pe acea scenă marele Dem Rădulescu, Florin Piersic, Maria Dragomiroiu, Doru Octavian Dumitru, și lista este foarte lungă… Directorul Nelu Cristea a fost mereu pentru toți aceștia cea mai primitoare gazdă.
Mai mult, era un mediu care încuraja tinerele talente din oraș să se desfășoare, cu înclinații muzicale dar și actoricești (vezi ArtStudio), iar ulterior a devenit un loc popular pentru organizarea Balurilor Bobocilor. La subsol funcționa cunoscuta discotecă „Laser”, în care tinerii continuau apoi petrecerea.
Un om plin de umor, un om plin de talent, îi plăcea să cânte la chitară, fie piese internaționale, fie piese folk, un povestitor extraordinar, Nelu Cristea lasă un mare gol în viețile tuturor celor care l-au cunoscut.
În primii ani de existență ai site-ului, și redacția Special Arad a funcționat în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, cel care ne-a primit acolo fiind, evident, Ioan Cristea.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Citește și: Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post
Comentariile portalului
Poate ii explica Piticul Pinocchio.
Opinia mea e ca acel text poate fi considerat adevarat poem doar de iubitorii acesti gen de voma literara si acestia cu toate ca nu sunt putini sunt totusi minoritari (...)
Fain!