Părintele judo-ului românesc, legendarul Mihai Botez, va fi omagiat în sfârșit cu un bust la Arad!

  de [email protected] | 26 septembrie 2017, 11:33 AM | Cultură | Recomandările editorilor | Sport

  3

  Povestea întemeietorului judo şi ju-jitsu în România merge mai departe. La șase ani de la trecerea în neființă a campionului mondial de judo, Clubul Sportiv Seishi Budo Arad se pregătește să-i cinstească numele maestrului Mihai Botez așa cum se cuvine, cu un bust care să rămână pentru o eternitate în inima orașului. A trebuit să treacă, de altfel, patru ani de zile ca autoritățile locale să aprobe proiectul…

  Locul ales pentru amplasarea bustului este Parcul Pădurice, în dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor, iar ceremonia de dezvelire a sculpturii este programată pe data de 8 octombrie, la ora 9:30. Vor veni la Arad invitați de marcă din lumea artelor marțiale, inclusiv din țări îndepărtate precum Nepal, Rusia, Ucraina, SUA, precum și Ungaria și Bosnia și Herțegovina.

  După dezvelirea bustului, ceremonia se va muta în sala de sport a Universității „Aurel Vlaicu” din zona 300, Micălaca, unde se va dezveli și o placă comemorativă a maestrului Mihai Botez. Astfel, sala de sport va purta oficial, de acum, numele „Soke Botez Mihai”.

  Proiectul amplasării bustului nu aparține municipalității și nu este finanțat din bugetul local, așa cum am tinde să credem, ci este inițiat de Shihan Pavel Milovan, liderul Clubului sportiv Seishi Budo Arad. Bustul din bronz a fost realizat de sculptorul arădean Dumitru Paina (un maestru, la rândul său, în arta plastică) și este finalizat încă din anul 2013, însă autoritățile locale abia acum au aprobat proiectul.

  „Amplasarea bustului este o datorie morală a mea, ca urmaș pe linie, ca succesor marțial, iar împlinirea acestui vis a fost inclusiv al maestrului Botez, cât și al meu. Prin acest eveniment, i-am împlinit visul. Bustul va fi donat Primăriei și orașului Arad, astfel că, începând cu data de 8 octombrie, bustul va intra în deplină proprietate a Primăriei municipiului Arad, cu toate că Seishi Budo a finanțat executarea și amplasarea lui”, ne-a declarat Pavel Milovan.

  Pavel Milovan (9 dan ju-jitsu & kobudo) este moştenitorul prin testament marţial al maestrului Mihai Botez, cel care a adus în România cele două sporturi, judo şi ju-jitsu, încă din anul 1946, Mihai Botez fiind şi întemeietorul primului club de arte marţiale din România. Clubul Seishi Budo îşi desfăşoară activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, având peste 80 de membri practicanţi legitimaţi.

  Mihai Botez (născut pe 31 mai 1922 la Oradea / supranumit și „Micael” sau, pentru apropiați, doar Mișa Bacsi) a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, înainte să înceteze din viaţă pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad.

  O legendă numită Mihai Botez

  IMG_2254

  Pariu pe o ladă de ciocolată, în lagăr: salt peste un jeep american

  La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Botez avea 17 ani. A ajuns în cele din urmă prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franţa. Profesorul Alexandru Chirilă, antrenorul lotului masculin de judo, și Sensei Florentin Marinescu, vicepreşedinte al Federației Române de Judo, au povestit pentru Gazeta Sporturilor amintirile maestrului Botez din lagăr: „Îmi povestea că americanii organizau tot felul de cursuri pentru prizoneri, sperând să evite tensiunea din lagăr: croitorie, gătit, arte plastice. Maestrul a vrut să participe la cursurile sportive, dar iniţial, nu ştiu de ce, nu a fost acceptat”, a reconstituit scena Alexandru Chirilă.

  Ca să impresioneze ofiţerii cu pregătirea şi cu calităţile lui, Botez a făcut un pariu inedit, pe o ladă de ciocolată:

  „A vrut să braveze şi, când un camion militar a trecut în viteză, s-a postat lângă el, a efectuat un salt incredibil de greu, o sărituă a tigrului parcă, şi a aterizat dincolo de vehicul, în picioare!”, a completat povestea maestrul Marinescu. Trei ofiţeri, un german, un italian şi un japonez, au înţeles potenţialul lui „Micael” şi l-au luat discipol în artele marţiale. Începea o epopee.

  Campion național la gimnastică, tehnician fotograf la UTA și un pionier al artelor marţiale în România

  După război, îndrăgostit iremediabil de judo, Botez a mai stat un an la Oradea, apoi s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion naţional absolut la gimnastică, iar în 1952 a intrat în primii 10 gimnaşti ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. În suflet, gimnastica era doar o etapă, aproape de final, către desăvârşirea ca judokan.

  „Maestrul s-a angajat ca tehnician fotograf la UTA Arad. Era o mască, lucra câteva ore la cataloagele industriale şi apoi, ore în şir, se antrena!”, povesteau elevii săi publicației GSP. În 1957, printr-o minune, a reuşit să înfiinţeze prima secţie de judo din ţară, Astra Arad. Comuniştii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele şi sporturile considerate „tradiţionale”.

  În anul 1974 a fost primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo printre veterani. A obținut două centuri negre, 8 Dan în judo şi 8 Dan în ju-jitsu.

  „Mihai Botez a lăsat în urmă oraşe de sportivi. Poate jumătate din cluburile de arte marţiale din România sunt create şi formate din elevii lui”, a spus Sensei Alexandru Chirilă.

  „Mişa baci a fost ultimul din cei cinci muschetari care au fundamentat, practic, judo-ul în România. Singurul din provincie, un personaj şi o personalitate”, a mai adăugat Sensei Florentin Marinescu.

  În anul 2006, Mihai Botez a fost numit Cetățean de Onoare al Aradului.

  De șase ani încoace, Ziua Judo-ului Arădean, organizat de Federaţia Română de Judo, Primăria Arad, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Asociaţia Judeţeană de Judo și Clubul Sportiv Municipal Arad, poartă denumirea „Memorialul Mihai Botez”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.