vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post

  de Raluca Medeleanu | 6 septembrie 2022, 4:58 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  3

  Soluția definitivă: Municipiul Arad a pierdut dreptul de proprietate

  Casa Sindicatelor este acel gen de clădire precum multe altele din România, care are potențial enorm, însă este lăsată încet, încet, să se degradeze fără să mai fie practic folosită de nimeni, totul din cauza împotmolirii autorităților în birocrația stufoasă tipic românească.

  Construită în 1980, la cerințele comuniștilor, după planurile arhitectului Viorel Bulgăreanu, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost pentru vremurile acelea o clădire foarte modernă, în care se desfășurau diferite evenimente culturale și conferințe, fiind dotată cu două săli: una mare, cu o capacitate de 750 locuri, iar alta mai mică, cu o capacitate de 200 locuri și multe alte încăperi pentru birouri.  După Revoluție, a continuat să funcționeze ca filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România (pe lângă încă 50 alte astfel de instituții omonime), avându-l ca director tot pe Ioan Cristea (în funcție din 1985, până în prezent) și găzduind numeroase concerte ale unor artiști celebri autohtoni precum Laura Stoica, Mădălina Manole sau chiar grupul de comedie Divertis. Mai mult, era un mediu care încuraja tinerele talente din oraș să se desfășoare, cu înclinații muzicale dar și actoricești (vezi ArtStudio), iar ulterior a devenit un loc popular pentru organizarea Balurilor Bobocilor. La subsol funcționa cunoscuta discotecă „Laser”, în care tinerii continuau apoi petrecerea.

  În aprilie 2003, Consiliul Local a aprobat ca terenul de 30.640 mp (implicit construcția) să intre în „domeniu public de interes local”, după care în decembrie 2003 terenul a fost despărțit în două, o parte fiind denumită în CF „intravilan construcție parc” în suprafața de 26.500 mp, respectiv a doua parte denumită „intravilan Casa de Cultură a Sindicatelor” în suprafața de 4140 mp, ambele intabulate la OCPI Arad ca domeniu public al Municipiului Arad. Asta însemna că vechea conducere, care a rămas în continuare să administreze clădirea, ar fi devenit practic „chiriașul” Primăriei Arad.

  În 2016, Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad, alături de Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor și de Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România „Frăția” au acționat în instanță, pentru a cere să fie recunoscute din nou ca proprietar a terenului și construcției, să aibă drept de folosință gratuită și să fie radiat dreptul de proprietate al Municipiul Arad.

  Trebuie să menționăm, ca o paranteză, că în această perioadă, după incendiul de la clubul Colectiv din Capitală, directorul Casei Sindicatelor a decis să închidă Sala Mare de spectacole, pentru a nu avea probleme cu autorizația ISU (care exista din 1996, însă din cauza modificării cerințelor, risca să nu fie conformă, după cum ne-a explicat Ioan Cristea). Au rămas funcționale însă, plătind chirie Asociației Casei Sindicatelor, doar anumite firme. De asemenea, au continuat toate evenimentele sportive în organizarea Casei Sindicatului. Directorul Cristea ne-a declarat că la ora actuală, în 2022, Casa Sindicatelor mai are 4 angajați și se autofinanțează strict din chiriile pe care le încasează de la cele 3 firme care au mai rămas chiriașe.

  Conducerea Casei de Cultură a încercat în trecut chiar să realizeze un parteneriat cu Primăria Arad, pentru administrarea imobilului și a evenimentelor organizate acolo, o acțiune care s-a dovedit un succes la Satu Mare de exemplu, însă propunerea nu a fost primită, în schimb municipalitatea avea de gând să-i evacueze pe „sindicaliști”.

  Revenind la proces, în 2017, Tribunalul Arad a respins acțiunea în instanță prin care se cerea proprietatea și folosința gratuită, considerând-o ca fiind neîntemeiată, astfel că Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad a făcut apel la Curtea de Apel Timișoara, însă a pierdut și acolo, iar apoi s-a îndreapat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României care a admis recursul și a trimis cazul înapoi tot la Curtea de Apel din Timișoara.

  Primăria a pierdut proprietatea asupra Casei de Cultură a Sindicatelor

  Soluția rejudecării dosarului a venit în 25 noiembrie 2020, cu drept de recurs în 30 de zile: „Constată calitatea de proprietar al reclamantei asupra imobilului construcție Casa de Cultură a Sindicatelor, constană existența în favoarea reclamantei a dreptului de folosință gratuită asupra terenului aferent construcției, dispune către OCPI Arad radierea din CF a dreptului de proprietate al Municipiului Arad asupra construcției”, se arată decizia civilă nr. 208/25.11.2020. Mai mult, municipalitatea a mai fost nevoită și să achite cheltuielile de judecată efectuate în recurs (8.000 lei) precum şi cele de la apel (12.383,65 lei).

  Așa cum avea dreptul, Municipiul Arad a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în 11 martie 2021, însă în cele din urmă a pierdut și acolo. În 13 aprilie 2022, Înalta Curte a dat aceeași hotărâre ca cea a Curții de Apel Timișoara, sentința fiind definitivă. Primăria a fost astfel nevoită să accepte că Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad este proprietar cu drept de folosință gratuită. Ioan Cristea ne-a spus că municipalitatea a și virat deja banii pe care trebuia să-i dea înapoi în urma cheltuielilor de judecată, anume 23 mii de lei.

  Primăria spera să obțină atât acest imobil cât și terenul fostei fabrici Tricoul Roșu și să lege aceste două zone, transformându-le într-un parc și loc de desfășurare a activităților culturale (într-o schiță apare inclusiv un amfiteatru în aer liber). Mai mult, se intenționa și mutarea în imobilul respectiv a Casei de Căsătorii, un alt loc care la ora actuală funcționează într-un spațiu impropriu. Planurile nu au ieșit însă. După ce a pierdut procesele cu proprietarul terenului de la Tricoul Roșu, acum a pierdut și procesul cu Casa Sindicatelor.

  Totuși, chiar dacă nu s-a dorit cedarea în acte a proprietății, directorul Ioan Cristea ne-a subliniat că mereu s-a arătat disponibil pentru o colaborare, un parteneriat cu Primăria, însă că nu a simțit nicio deschidere. După zeci de ani în funcție, actualul director se pregătește însă să se retragă din activitate, ceea ce va însemna că la momentul respectiv, urmează să fie desemnat un nou director, fie interimar, fie printr-o numire ori concurs, direct de la București, așa cum va considera Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor. Rămâne de văzut în ce fel va afecta această schimbare și activitatea din Casa Sindicatelor Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O noua tentativa a politicienilor de a se face stapani pe bunuri particulare (la fel ca si cu Tricoul Rosu). Sunt de acord ca o serie de proprietati ale statului (ale noastre) in ’90 au trecut in propeietatea unor firme/entitati care s-au privatizat sau cvasiprivatizat (sindicatele), vezi cazul gradinitei de la ENEL/azi inchisa si altele. Din pacate, raul a fost facut atunci, iar corectarea prin hotie cu ajutorul votului nu este legala. Consilierii ce au votat atunci si secretarul primariei ar trebui sa plateasca paguba.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.