joi, 10 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Îndrăgiții actori arădeni, soții Ghiniță, au vorbit despre o viață de teatru la „Personalități Arădene”

    de Raluca Medeleanu | 27 ianuarie 2016, 4:44 PM | Cultură

    1

    Seria de evenimente „Personalități Arădene”, organizate de Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, au adus de-a lungul timpului în atenția publicului arădean oamenii valoroși ai orașului nostru, care ne cinstesc prin realizările lor profesionale, de-a lungul vieții. La evenimentul din această zi, pe scena Sălii Concordia au urcat actorii Adriana și Ovidiu Ghiniță și au discutat cu tinerii despre tot ceea ce înseamnă fascinanta lume a teatrului.

    Ovidiu Ghiniță este singurul actor arădean laureat cu premiul UNITER (cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul tatălui din spectacolul „Vis. Toamna” de Jon Fosse, în regia lui Radu Afrim), iar soția acestuia, Adriana Ghiniță, este și ea una dintre actrițele de referință ale Teatrului arădean, cu o carieră de peste două decenii.

    Înainte de începerea discuțiilor, directorul bibliotecii, Florin Didilescu, a dezvăluit motivul pentru care a dorit să îi învite pe cei doi actori, spunând că „este o alegere subiectivă. Părinții mei au fost amândoi actori ai acestui teatru, au ales să vină la Arad și să își încheie cariera tot în Arad. Nu sunt foarte multe familii care au făcut acest lucru, dar totuși în 60 de ani am putea acoperi degetele de la două mâini. Așa că alegerea se justifică nu numai pentru ce înseamnă cei doi în peisajul cultural și în istoria recentă a teatrului arădean. Pentru mine a contat foarte mult că au ales să vină la Arad și au ales să rămână la Arad, chiar dacă acum s-au retras, într-un fel, la câțiva kilometri de oraș, la Sânpaul și fac naveta”.

    Mica introducere a ceor doi invitați a fost apoi continuată de Lucia Bibarț, cea care a vorbit despre farmecul meseriei de actor și a citit două poezii dedicate actoriei.

    „Unii o definesc ca pe o meserie. Dar nu este o meserie obișnuită, pentru că actorul și ceea ce face el pe scenă nu este ceva ce oricine poate să facă. Actorii au în ei acea flamă, energie, sensibilitate prin care reușesc o preschimbare zilnică. Au acea putere și forță prin care trăirile altora devin trăirile lor, sute de persoane se întruchipează într-un singur om, care se multiplică în sute de persoane”, a spus aceasta.

    Pe peretele din spatele scenei s-au proiectat imagini care i-a prezentat pe Adriana și Ovidiu Ghiniță pe scenă, în postura numeroaselor personaje pe care le-au interpretat de-a lungul bogatei lor cariere.

    Finalul evenimentului a fost dedicat încercării de a găsi răspunsuri privind direcția în care se îndreaptă teatrul astăzi și ce ar dori publicul să se întâmple în acest domeniu.

    Pe mine mă interesează publicul. Vă asigur că simt, din cauza meseriei, inclusiv indiferența spectatorului față de o piesă de teatru. Simt dezamăgirile, simt când oamenii pleacă din sală, la fel cum simt și sunt fericit atunci când așteptarea dumneavoastră e satisfăcută. Eu devin una cu publicul. Dar vă întreb de ce mergeți la teatru? E ca și cum aș întreba de ce sunt eu actor. Există ideea că, vai Doamne, doar unii oameni au în adâncul lor disponibilitatea aceasta de a fi actor, de a juca. Eu am intrat în contact cu tot felul de oameni care nu au nicio legătură cu teatrul și am realizat că în interiorul fiecăruia există asta, există un dar, care la unii e mai mic, însă în toți există un dar de a juca. În relațiile dintre oameni, fiecare joacă la un moment dat ceva. Noi spunem că asta nu-i sinceritate, că e un fel de ipocrizie, că își pun o mască, dar simplul fapt că există acest lucru, îi face pe oameni să vină la teatru”, a spus Ovidiu Ghiniță, mărturisind că, în opinia lui, toți oamenii sunt, de fapt, actori.

    Biografia celor doi actori:

    OVIDIU GHINIȚĂ: De-a lungul carierei sale a lucrat cu actori ca: Ștefan Iordache, Gerard Depardieu, Dorel Vișan, Gheorghe Visu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Oana Pellea. Numele lui Ovidiu Ghiniță este legat și de câteva producții cinematografice importante, atât românești cât și străine. Printre regizorii de film cu care a colaborat se numără și Alexandru Tatos, Șerban Marinescu ( „Cei care plătesc cu viața” – premiul U.C.I.N pentru debut în rol secundar ) Nicolae Mărgineanu, Dan Pița, Peter Gothar, Radu Mihăilean.

    Câteva producții cinematografice în care actorul a fost distribuit sunt:
    2009 – Plopu în Caravana cinematografică, regia Titus Muntean
    2011 – Narrator în Noica : ce știe ? ce vrea ? ce-i trebuie ?, regia Șerban Marinescu (documentar)
    2013 -Narator în Arad, experiențe naturale, regia Onoriu Felea (documentar)
    Luna Amară – videoclip
    Nazarie în Domnișoara Christina, regia Alexandru Maftei
    2014 – Ana, regia Alexa Visarion – în dezvoltare
    Eye Doctor în Chira Chiralina, regia Dan Pița
    și altele.

    A interpretat, de asemenea, o mulțime de roluri pe scena teatrului arădean.

    ADRIANA GHINIȚĂ: Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale” București (1983).

    Activitate sa profesională cuprinde roluri ca:
    – Mașa – ,,Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Ion Manzatu, 1990
    – Pia – ,, Hai să ne dezbrăcăm” de Dimitros Psathas, regia Radu Dinulescu, 1991
    – Cunigunda – ,,Candid” de Voltaire, regia Radu Dinulescu, 1991
    – Serafina – ,,Fuga” de Mihail Bulgakov, regia Ion Manzatu, 1992
    – Margaret – ,, Woyzeck” de G.Buchner, regia Alexa Visarion, 1995
    – Liubov – ,, Evenimentul” de Vladimir Nabokov, regia Sabin Popescu, 1996
    – Dona Elvira – ,,Don Juan” de J.B. Moliere, regia Laurian Oniga, 1997
    – Hangița – ,,Castelul” de Franz Kafka, regia Radu Dinulescu, 2002
    – Veta – ,,O noapte furtunoasă” de I.L.Cragiale, regia Ion Mircioagă, 2002
    – Anna Morgenstern – ,,Ghiața și orhidee” de Robert MacDonald, regia Alexander Hausvater, 2002
    – Ella – ,,Blestemul muritorilor de foame” de Sam Shepard, regia Alexandru Berceanu, 2003
    – Sostrata – ,,Mătrăguna” de Niccolo Machiavelli, regia Radu Dinulescu, 2003
    – Ragnar – ,,Cheek to cheek” de Jonas Gardel, regia Ana Mărgineanu, 2004
    – Cecilia – ,,Stela” de J.W. Goethe, regia Ștefan Iordănescu, 2006
    – ,,Gara de Vest” de Adrian Horobeț, regia Adrian Horobeț, 2006
    – Mama – ,,Vis.Toamna” de Jon Fosse, regia Radu Afrim, 2007
    – ,,Sala de bal” de Achille Roselletti, regia Achille Roselletti, 2007
    – Scriitoarea – ,,Cercul de persoane 3 : 1” de Lars Noren, regia Zoltan Schapira, 2007
    – Madame Pernelle – ,,Tartuffe” de Moliere, regia Dan Vasile etc.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Doi actori de mare anvergură, pe care foarte puţini îi cunosc. Chiar prezentarea trădează puţina cunoaştere a acestei anverguri. Poate publicitatea a fost deficitară. Cred că şansa este de partea spectatorilor, fiindcă nu de multe ori poţi vedea pe o scenă actori de o atare performanţă.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.