duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Să discutăm civilizat despre rahat. Inclusiv la Țebea…

    de E. Nola | 12 septembrie 2023, 8:31 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    7

    Da, despre Sânleani e vorba și despre inaugurarea care a ajuns știre națională, însă nu adăstăm pe aici prea mult, s-au spus destule, în fond problema nu este că domnul Cionca își rupe o bucată de pâine lângă o panglică în hotarul orașului, ci modul absolut caracteristic în care mai marii noștri își fac averea și imaginea.

    Așa cum spunea, undeva pe FB – unde altundeva? – domnul Țolea, fost și domnia sa odată președinte de județ, mai nou candidat la Primăria din Livada ca pesedist, e vorba de afaceri aici, de jocuri cunoscute și vechi de când e lumea. În fond, la Livada-Sânleani s-au mutat oameni importanți, e acolo și un cartier rezidențial, sunt interese de toate felurile, important e să scape și de rahat și să rămână și cu banii.

    Întâmplarea face că am trăit în adolescență-tinerețe vreo cinci ani la Sânleani, printre șvabi, e drept, nu printre afaceriști-politicieni de speță nouă. Cunosc așadar situația, știu și faptul că Aradul dorește să le transforme în cartiere – e vorba aici de creșterea populației în continuă scădere a orașului, importantă când vine vorba de împărțirea banilor de la centru – nu mă miră prea tare luptele de acolo.

    Ceea ce mă preocupă – și asta ar trebui să ne preocupe pe toți, având în vedere viitorul și copiii noștri – este calitatea lucrării, singurul lucru de care acum nimeni nu pare foarte interesat. Nu am nimic împotriva ca Livada și Sânleani-ul să devină cartiere ale Aradului, așa cum acum o sută de ani au devenit Aradul-Nou și Micălaca, mai mult, nu mă deranjează nici dacă se va întâmpla asta și cu Vladimirescu – Glogovăț, pentru arădenii vechi. În fond, dacă există acum un cartier iubit de cei cu bani din Arad, păi, acela este Vladimirescu.

    Și încă ceva și cu asta trec la subiectul număru’ doi al săptămânii trecute. Abia trecute, în fond, a avut loc duminica. Și nu oriunde, ci la Țebea. V-ați prins, desigur, eu îmi permit să leg cele două subiecte, fiindcă am fost și eu la Țebea. Nu acum, ci acum patruzeci de ani. Nu știu dacă atunci a fost și domnul Gheorghe Falcă, elev la Liceul din Brad la care lucram ca profesor de istorie – colegii îmi spuneau, la o bere, că sunt, probabil, singurul ungur care a predat și va preda la Liceul „Avram Iancu” Istoria Românilor – eu am trecut pe acolo, mă și văd într-o fotografie în montajul de la sfârșit, după care ne-am dus cu elevii serioși de a XII-a la o bere.

    Falcă și Ciucă la Țebea

    Desigur, aveți tot dreptul să vă întrebați cum de mi-am permis, eu, profesor de istoria Românilor la Liceul „Avram Iancu”, să plec de la marea manifestare în amintirea lui Iancu patronată de Adrian Păunescu.

    Răspunsul e simplu: printre multe slăbiciuni și defecte, așa cum avem cu toți, am și o calitate, zic eu. Care m-a ajutat mult și atunci și mai nou, inclusiv în presă, să nu mă fac de căcat la tot pasul. Observ așa, pe loc, când cineva, undeva, se umple de rahat, susținând că face ceva nemaipomenit și extraordinar. Altfel spus se pierde în nimicurile oferite de prejudecăți și propaganda dintotdeauna care se bazează pe aceste prejudecăți.

    În fond, omul care nu gândește se sprijină pe prejudecăți și vorbe de când îi lumea. Lumea aceea gata primită de cei care nu își folosesc mintea decât la număratul banilor. Este șansa propagandei și manipulării din cele mai vechi timpuri: n-ai gânduri proprii, hai că îți dăm noi câteva, folosește-le cu încredere!

    Rezultatul e la mintea cocoșului: domnul Falcă pune o postare pe FB în care sunt într-o propoziție trei greșeli de limbaj, Domnul Bibarț spune săltăreț verzi și uscate „jurnaliștilor” pe care el i-a pus acolo, iar domnul Cionca inaugurează cu pâine și cu sare rahatul care încă nici nu există, dar va veni negreșit.

    376806225 852523412911773 6520483456576806485 n

    Țebea, respectiv sărbătorirea lui Avram Iancu acolo, a fost de la început o manifestare a naționaliștilor care nu știu și nici nu sunt interesați de istorie. Crăișorul a murit în cea mai cumplită mizerie, renegat până și de familie, fiind ajutat, atât cât s-a și cum s-a putut, de foștii săi colegi din justiție, indiferent de naționalitate, majoritatea lor nefiind deloc români.

    Iar în loc ca tu să marchezi asta asta cu decență și sensibilitate, transformi tragedia lui Avram Iancu într-o sărbătoare în uniforme și paradă, cu popi și politicieni care vin acolo să facă încă o baie de mulțime. Și nu de azi, de ieri, începând cu legionarii – apropo, liberali!? –, continuând cu național-comunismul lui Ceaușescu – apropo, liberali!? –, ca mai nou să se înghesuie în septembrie la Țebea toți, indiferent de partid si orientare politică.

    Anul acesta, pe lângă fostul premier și general Ciucă s-a cuibărit, în mod deja tradițional, și delegația arădeană condusă de Falcă, dar fără Bibarț. Asta, probabil, ca Soșoacă și cu liderul rămas al AUR-ului să nu intre la idei. Nu de alta, dar, spre deosebire de liberalii de carton, locul lor este acolo.

    PNL Arad la Țebea

    Doar așa, pentru cei care stau mai prost cu istoria: aceste festivități anuale au început să devină naționale în 1972, atunci când Ceaușescu l-a descoperit și el pe Crăișor. Și doar cu o festivitate pionierească.

    Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu, dragul de el, au fost inițiatorii serbărilor de acum, renunțând definitiv la adevărata semnificație a martiriului lui Avram Iancu. Cel părăsit de toți atunci când nu mai aveau nevoie de el și resuscitat în legendă tot așa, ca să îi servească pe puternicii dintotdeauna.

    Și, în final, să vă spun și cine s-ar fi opus cel mai tare ca un simbol ca Avram Iancu să fie schimbat în bani mărunți și să fie folosit astfel de cei puțini și nechemați și care se cred puternici?

    Ați ghicit! Tocmai Crăișorul…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Probabil ca nu i-ar fi placut lui Avram Iancu de unele personaje ce se perinda anual pe la Tebea, dar cu siguranta i-ar fi placut ca in aceste vremuri sa ne vada pe cat mai multi romani acolo. Pentru ca el insusi ne-a chemat:
      “Și când va veni dușmanul,
      Să vă ia pământ și drept,
      Români! Scuturați stejarul!
      Ca din somn să mă deștept!”

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. 🤣 Ce-mi place când „ne înțelegem ca surdul cu mutu’!”
      .
      @Florin: nu, nu cred că mesajul lui @Robert îți era adresat ție ci lui autorului E.N.. 😉
      .
      De fapt, încerc „să vă traduc” la amândoi, cam la ce cred că s-a referit autorul:
      .
      * – Da, Robert, cine transformă MODESTIA și JERTFA lui Avram Iancu, într-un „festivism de Paradă” (fără nici cel mai mic regret, pioșenie sau recunoștință SINCERĂ, pentru A. Iancu) și ÎNTR-UN SPECTACOL de prost-gust, pentru interese strict electorale sau de imagine (aici îi includ și pe muritorii de rând care merg acolo DOAR să se filmeze, să posteze pe FB și să spunș „am fost și eu acolo”, DA, PE TOȚI ACEȘTIA îi putem considera niște „dușmani” , dacă nu a poporului român, cel puțin, A ISTORIEI ACESTUIA.
      Când nu înțelegi nimic, dar transformi niște gesturi mărețe, niște SACRIFICII PT. BINELE TUTUROR, în ceva derizoriu, în niște „show-uri grotești” (raportat la locul și semnificația momentului) poți fi considerat „un dușmani al poporului”.
      .
      * – La fel ca și așa-zișii „turiști” din Tadjikistan care au distrus scrijelind vestigiile de la Sarmisegetusa Regia;
      – adică, la câte pietre, bolovani și stânci erau în zonă, TOCMAI VESTIGIILE ISTORICE trebuiau scrijelite, dar ei „nu și-au dat seama ce fac?” 😠
      Pe bune…?
      Cam la fel și cu organizatorii acestor SPECTACOLE la Țebea…
      .
      * – Da, @Florin, Avram Iancu poate s-ar fi bucurat să se adune atât de mulți români la un loc, dar nu pt. spectacol, ci cu o atitudine sobră, decentă, pioasă, poate chiar și puțină smerenie, csm la fel cum au făcut polonezii la PRIMA vizita a Papei Ioan Paul al II-lea, în Polonia, pe vremea comunismului.
      .
      Cam astea ar fi diferențele dintre „comemorări” și „spectacole”… 🤔

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. Pentru „Dd”:
      Am vazut pe acest site mai multe comentarii de-ale d-voastra si unele dintre ele chiar mi-au placut. De aceasta data insa, eu raman la parerea ca acel comentariu al lui „robert” era legat de postarea mea.
      Si, in plus, cred ca sunteti mult prea dur fata de cei prezenti la Tebea. Chiar daca unii dintre ei poate s-au gandit mai mult la postarile pe FB, la spectacolul oferit sau la alte asemenea nimicuri, simplul fapt ca au simtit ca vor sa faca o poza ACOLO, cand puteau alege alte mii de locuri, asa cum fac altii, arata ca exista in ei macar un sambure de românism care poate incolti si rodi mai tarziu. Cel putin in cazul unora dintre ei.
      Asa incat eu as fi ceva mai bland cu ei, nu i-as plasa asa usor in „tabara inamica”. Deocamdata atata pot, atat fac. Nu cred ca ei sunt dusmanii.
      Si pe de alta parte, imi e putin jena de mine insumi, ca nu fac eu ceva mai mult in aceasta directie.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.