vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Harta șpăgilor în Arad. Află unde s-au băgat ilegal bani în buzunare (sau spune chiar tu)

    de Raluca Medeleanu | 1 august 2018, 3:40 PM | Administraţie | Topic special

    11

    Pe net există un site foarte interesant, despre care am aflat recent, numit extrem de sugestiv „piața de șpagă”, pe care poți verifica unde au raportat cetățenii că au fost nevoiți să dea șpagă, dar și unde nu au dat. Din păcate, alături de multe alte orașe din țară, nici orașul nostru nu duce lipsă de oameni care încă trăiesc după principiul „ia de-aici să-mi fie bine” / „dă-mi aici să-ți fie bine”.

    Problema șpăgii este poate una dintre cele mai îngrijoritoare în România, iar asta nu pornește întotdeauna de la cei care o iau, ci direct din mentalitatea oamenilor de rând care nu se pot descotorosi de această deprindere proastă. Pe lângă notoriile cazuri în care cei în diferite funcții cer direct cu nesimțire bani, nu o dată am auzit că vreo mătușă, ori vreo vecină i-a dat medicului sau asistentei o anumită sumă de bani, chiar dacă aceștia nu au cerut, motivând că „așa o să se ocupe mai bine de pacient”. La fel există nenumărate exemple și în cazul altor servicii: la școală, părinții dau, de Crăciun, câte un lănțișor de aur dirigintei ca să „mulțumească pentru răbdarea cu care se ocupă de elevi”, ignorând faptul că acest lucru e în obligația acesteia; la înmormântări, familia îndurerată oferă bani preotului pentru că a ținut slujba, deși aceasta e meseria lui. Exemplele pot continua la infinit și chiar vă îndemnăm să le notați în secțiunea de comentarii de la finalul articolului.

    Ceea ce e remarcabil la site-ul piatadespaga.ro este că pune în lumina reflectoarelor o realitate pe care toți încercăm să o ignorăm. Puteți selecta județul sau localitatea care vă interesează, împreună cu domeniul, iar harta vă va arăta locurile în care oamenii au dat șpagă. Dacă dați click pe steluța roșie, vi se va indica și suma oferită, astfel că puteți compara prețurile, făcându-vă cruce.

    Aici poți afla locurile pe care le-au raportat oamenii: https://www.piatadespaga.ro/map  (bifați județul și municipiul Arad).

    De asemenea, puteți ajuta la completarea datelor din hartă, căci sumele și locurile sunt raportate chiar de cititorii site-ului, astfel fiind cel mai probabil incomplete. Dacă aveți exemple pe care le-ați „pățit pe propria piele”, puteți completa și dumneavoastră harta cu exemple, prin acest link: https://www.piatadespaga.ro/adauga.html (nu vi se cere să completați numele).

    De asemenea, același site ne arată și date statistice interesante, dintre care media șpăgilor pe județe (media șpăgilor din Arad e destul de ridicată, 122 euro/șpagă), valoarea totată a șpăgilor pe fiecare județ (în județul Arad, potrivit datelor de pe site, cele mai multe șpăgi se dau în domeniul sănătății), ori unde nu s-a dat șpagă (pe harta dedicată Aradului, apar două exemple).

    Considerăm inițiativa celor care au creat această platformă online mai mult decât lăudabilă și tocmai de aceea i-am dedicat un articol, în speranța să ajungă la ochii cât mai multor persoane care pot lua atitudine împotriva acestor obiceiuri condamnabile, de care se pare că nu ne mai descotorosim.

    media spagilor pe judete

    media spagilor pe judete 1

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. deci sandramaua e anonima, atunci care e siguranta acelor cifre? intru si eu si bag in arad 100000000 euro si spaga peste tot…mai e real? #jenant p.s. in unele cazuri ce numiti voi „jurnalisti” si „cetateni model” spaga, e recunostinta pentru o treaba buna facuta, cam ca si cu ciubucu, dar acolo nu va vad ca scrieti ca e SPAGA!

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Pornind de la ideea ca site-ul e facut pentru cetateni responsabili, avem speranta ca lumea completeaza corect. Oricum, tocmai de aceea am specificat ca sunt date incomplete, insa asta nu anuleaza faptul ca spaga este o problema reala atat in orasul nostru cat si in tara care merita atentie deosebita. Cat despre „spaga ca o recunostinta pentru o fapta buna” la care faceti referire, tot spaga este, pentru ca acea treaba bina facuta ar trebui sa fie de la sine inteleasa. Treaba facuta prost ar trebui sanctionata, iar cea buna ar trebui sa insemne normalitate, cand ne referim la un angajat care are niste atributii in fisa postului pentru care primeste salar. cam asta e ideea, cel putin asa vad eu lucrurile

        --7 voturi
        +1
        -1
        • Un site anonim cu astfel de statistici care pot fi politizate ulterior nu va fi niciodata „responsabil”, orice alta perceptie inseamna naivitate! Repet, daca eu am chef sa merg sa las o cafea, o ceva la o asistenta sau un doctor STRICT pentru faptul ca asa vreau sa arat recunostinta in plus, nu inseamna ca e spaga sau ceva gresit. Nu pentru ca „altfel ma lasa sa mor”. Ciubucul e in aceeasi situatie si de aia e perceput ca ceva normal. P.s. „salariu”

          +8 voturi
          +1
          -1
      • S-a activat capul tau de destept de facebook! Asta ii problema in tara asta, „destepti” de teapa asta, care mereu vad numai pe altii nemernici! Data viitoare cand ai o problema medicala, du-te la primar sau la mecanic auto sa te rezolve, daca medicii nu iti plac!

        +2 voturi
        +1
        -1
        • Asculta aici, am stat 1 ora in strada langa un om cazut pana cand cineva din orasul asta de cacat s-a deranjat sa vina sa il ajute. Cei de la 112 si salvare erau deranjati pentru ca aveau alte chestii mai bune de facut, zicandu-mi ca sigur e un betiv. Asa ca nu-mi spune mie de respect si nemernicie. Nu mai dau doi bani pe sistemul medical din tara si pe oamenii din Arad, pentru ca toate taraturile cu Mercedesuri si ceasuri scumpe de prost gust sunt mari medici, dar cand vine vorba sa ajute oameni nu fac nimic fara sa le dai spaga.

          0 voturi
          +1
          -1
          • nu trebuie sa imi explici mie, stiu! e PLIN de uscaturi in sistem DAR PLIN! dar, printre ei sunt si oameni valorosi, oameni cu empatie, oameni care au ales o vocatie nu un job/meserie/loc de munca! mult putin cat primesc, ei muncesc la fel de bine! pentru astfel de oameni care iti spun o vorba buna si te trateaza exemplare eu personal daca pot si e cazul le ofer un gest de multumire; ca e vb de bani, produse sau ce o fi! dar aici e diferenta, cand ei cer cu nesimtire e altceva, sanctionati, si zburati! dar cand eu merg sa le OFER PENTRU CA ASA VREAU EU, ce spaga mai e asta?! ASTA E DIFERENTA! si nu vorbim doar de medici, sunt si alte situatii in care e valabila treaba! despre asta era vorba. si nu, nu fac parte din sistemul public!

            0 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.