luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tribunalul Arad a rămas fără judecători care să soluționeze dosarul de corupție al polițiștilor examinatori

    de Ioana Costaș | 8 aprilie 2024, 8:16 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Tribunalul Timiș

    Tribunalul Arad nu mai are judecători care să judece dosarul de luare de mită al polițiștilor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad. În aceste condiții, Curtea de Apel Timișoara a decis ca dosarul să fie judecat la Tribunalul Timiș, primul termen fiind fixat pentru luni, 8 aprilie.

    De ce cauza care-i privește pe cei cinci polițiști, examinatori în cadrul SPCRPCÎV Arad – acuzați că ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 și 400 de euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere – a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Timiș și de ce s-a stabilit că Tribunalul Arad nu mai este compatibil să soluționeze dosarul?

    Printr-un referat întocmit de președintele secției penale din cadrul Tribunalului Arad s-a adus la cunoștință situația de incompatibilitate apărută în dosar. Este vorba despre faptul că secţia penală a Tribunalului Arad funcţionează cu un număr de 5 judecători, începând cu data de 1 ianuarie 2024, din care, un judecător a soluţionat sesizări şi cereri în calitate de judecător de drepturi şi libertăţi în cauză (conform procesului-verbal aflat la dosar), trei judecători s-au abţinut şi le-a fost admisă declaraţia de abţinere, iar completul prezidat de cel de-al cincilea judecător este exclus de la repartizarea cauzelor având ca obiect infracţiuni de corupţie. Pe scurt, niciun judecător de la Tribunalul Arad nu poate judeca dosarul.

    Mai mult de atât, s-a reținut și faptul că inculpații, dar și martorii, au domiciliile pe raza județului Arad, atunci când s-a discutat despre mutarea cauzei la Tribunalul Caraș-Severin. Însă și în acest caz, faptul că secția penală a Tribunalului Caraș-Severin funcționează doar cu doi judecători, a cântărit foarte greu, astfel că Tribunalul Timiș a fost singura soluție logică.

    În luna august a anului trecut, DNA a descins la sediul SPCRPCÎV, iar potrivit DNA Timișoara „cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 și 400 de euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere. Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică.

    De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: «Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?», acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată. De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”.

    Procurorii anticorupție au efectuat o investigație financiară care îi privea pe cei cinci angajați ai MAI, constatându-se că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 de lei și 206.515 euro. În acest sens, DNA a anunțat că „în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

    În acest dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, următorii:

    • Mironescu Vasilică Bogdănel, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad;
    • Bezergheanu Daniel, la data faptelor comisar de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad;
    • Gherheș Ioan, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad;
    • Bozgan Marian Ioan, la data faptelor agent – șef principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad;
    • Stoica Ionuț Tiberiu, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată;
    • D.C.I. – la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită;
    • S.P.I. – la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

    Potrivit procurorilor anticorupție, alți doi inculpați B.V. și H.C. – aflați în stare de libertate – au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.

    Citește și: Cinci examinatori auto de la Arad, trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită. Angajații MAI nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 de lei și 200.000 de euro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.