duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Cinci examinatori auto de la Arad, trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită. Angajații MAI nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 de lei și 200.000 de euro

  de Ioana Costaș | 15 februarie 2024, 2:19 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Procurorii din cadrul DNA Timișoara au trimis în judecată cinci angajați ai MAI, examinatori auto, care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023. În acest dosar – care privește fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad – au mai fost trimiși în judecată și alți patru inculpați – unul dintre ei fiind administrator al unei școli de șoferi, iar un altul instructor auto.

  Reamintim cititorilor că în luna august a anului trecut, DNA a descins la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, iar dosarul vine ca urmare a acestui fapt.

  Ce spune DNA

  „În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații: Mironescu Vasilică Bogdănel, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad; Bezergheanu Daniel, la data faptelor comisar de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad; Gherheș Ioan, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad; Bozgan Marian Ioan, la data faptelor agent – șef principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad; Stoica Ionuț Tiberiu, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată; D.C.I. – la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită; S.P.I. – la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită”, anunță DNA.

  Potrivit procurorilor anticorupție, alți doi inculpați B.V. și H.C. – aflați în stare de libertate – au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.

  În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În contextul menționat mai sus, cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 și 400 de euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere. Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: «Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?», acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată. De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”, a explicat DNA într-un comunicat de presă.

  Procurorii anticorupție au efectuat o investigație financiară care îi privea pe cei cinci angajați ai MAI, constatându-se că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 de lei și 206.515 euro. În acest sens, DNA a anunțat că „în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani/instrumente financiare/bunuri puse sub sechestru.

  Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

  Citește și: (Video) Descinderi ale ofițerilor anticorupție la Serviciul „Permise și Înmatriculări” din Arad. Sunt vizați polițiști examinatori și instructori auto

  Citește și:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.