duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Gai – cartierul nostru” fără blocuri… pentru cât timp?

    de Raluca Medeleanu | 16 ianuarie 2024, 6:23 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    0

    (foto: reprezentantul Asociației „Gai - cartierul nostru” adresându-se consilierilor)

    Printre subiectele supuse atenției consilierilor locali în ședința de marți, 16 ianuarie, a fost un proiect de hotărâre ce prevede construirea (pentru început) a două blocuri în cartierul Gai, din municipiu. Investiția, care ar urma să fie realizată de o companie privată, pe aproximativ jumătate de hectar, a fost însă contestată de mai mulți locuitori din zonă.

    Cele două blocuri ar urma să fie construite într-un regim de înălțime de 4 etaje, pe un teren aflat la vest de strada Codrului, care momentan nu are acces amenajat pe parcelă, astfel că se propune realizarea a două căi de acces „deoarece aceste căi de circulație vor asigura irigarea terenurilor aflate în proprietatea beneficiarului și pe care se va dezvolta viitorul microcartier. Străzile vor fi proiectate ca străzi categoria a III-a, pentru viteza de proiectare de 40-50 km/h, cu câte două benzi de circulație pe sens, cu lățimea unei benzi de 3,5 m, iar lățimea carosabilului de 7 m”, se arată în PUZ.

    În ceea ce privește canalizarea, se propune extinderea celei existente de pe str. Codrului, „până în capătul noilor străzi propuse, atât la sud cât și la nord de clădiri. Pe capătul rețelelor de canalizare extinse se vor monta cămine de vizitare, de unde se va continua rețeaua în etape viitoare de investiții a zonei”.

    Astfel, potrivit documentului supus la vot de consilieri, al cărui beneficiar este firma Erre Invest Roman SRL, se poate observa că este vorba de construirea a două blocuri inițiale, după care pe viitor se intenționează extinderea unui „microcartier”, lucru care a stârnit dezaprobarea mai multor locuitori din Gai – un cartier cunoscut ca fiind de case cu regim de înălțime redus, lipsit de blocuri.

    „Ne opunem vehement!”

    ilustrare urbanistica 2 blocuri gai str codrului(ilustrarea urbanistică)

    Un reprezentant al Asociației „Gai – cartierul nostru” a luat cuvântul, rugându-i pe consilieri să nu aprobe Planul Urbanistic Zonal.

    „Ne opunem vehement construirii de blocuri în acest cartier, care este predominant de case. La tratarea acestui PUZ a fost luată o parcelă de 5000 mp, în condițiile în care parcela obținută de același proprietar este de 40.000 mp. Toate autorizațiile și toată gândirea de infrastructură și de canalizare și așa mai departe a fost gândită pentru două blocuri. Nu mi se pare corect ca în momentul în care tratăm o zonă, să ne referim doar la două blocuri, ținând cont că ulterior, de la aceste două blocuri, chiar și intenția investitorului este să facă mai multe blocuri. Nu dorim mai multe blocuri într-un cartier de case. Am dori reevaluarea și regândirea acestui PUZ”, a spus reprezentantul asociației menționate.

    La îndemnul președintelui de ședință, arhitectul șef al Municipiului Arad a garantat că toate avizele emise pentru PUZ-ul în cauză sunt legale și că la momentul emiterii viitoarei autorizații de construire se vor analiza din nou toate specificațiile cerute de lege.

    Grupul USR s-a abținut de la vot, însă toți ceilalți consilieri au votat pentru, astfel că proiectul a fost aprobat și a trecut de CLM.

    Mai știe cineva la ce este bun un PUG?

    La final, primarul a ținut să ia cuvântul pentru a reproșa repetarea acestor tipuri de situații care apar adesea în ședințele Consiliului, anume respingerea unor PUZ-uri, pe motivul regimului de înălțime, asta după ce beneficiarii au obținut deja toate avizele necesare.

    Propunerea primarului a fost însă bizară, el sfătuindu-i pe consilieri să adopte pe viitor o Hotărâre prin care să impună în cartierul X interzicerea depășirii unui regim de înălțime anume, astfel încât investitorii să știe de la început dacă merită sau nu să cumpere un teren acolo. Spunem propunere bizară, întrucât exact acest lucru se reglementează prin Planul Urbanistic General (PUG), amplul document a cărui actualizare este acum în lucru, fiind preconizat să fie finalizat la începutul anului 2025.

    „Reiterez o mai veche rugăminte pe care am făcut-o domnilor consilieri, și în special comisiei de urbanism, sau dacă se dorește o comisie mixtă. Am spus cu ceva timp în urmă că ne vom confrunta și în continuare cu aceeași situație: undeva, cândva, se întâlnește zona de case cu zona de blocuri, ca să vorbim așa generic. Și aș fi foarte bucuros, în afară de – mă scuzați – a comenta, a ne abține, a vota împotrivă, să veniți cu un proiect de hotărâre de Consiliu, îl discutăm și cu specialiștii, și cu domnul arhitect șef, cu cine doriți, să știm cum lucrăm pe mai departe.

    Altfel, nu o să se poată da niciodată niciun PUZ acolo unde peste drum sunt casele. Ori dați unul în care «domnule, nu se mai face deloc» și atunci oricine are teren sau vrea să-și cumpere teren, sau știe că este într-o zonă, nu-și mai achiziționează și nu își mai face niciun plan, ori dați în ce condiții și cum: la câți metri distanță, nu sunt acuma să dau indicații. Altfel, vom fi în aceeași situație! Unii își dau cu presupusul, arhitectul șef vine și zice că se respectă toate reglementările în vigoare… că nu suntem de obicei în acea situație în care avem, așa, mare cartier de case și brusc, în mijlocul lui, cineva vrea să facă blocuri de zece etaje (n.red. există și astfel de situații, vezi viitorul bloc din Grădiște). De cele mai multe ori, suntem la o limită la care se întâlnește zonă de case cu un teren pe care poate cândva a fost casă, sau a fost ceva, de obicei teren viran, sau mai mare, pe care cineva vrea să construiască, evident, să maximizeze zona.

    Investitorul va dori întotdeauna să facă cât mai înalt și cât mai mare, vecinul va dori să nu fie deloc, iar dumneavoastră (n.red. consilierii) veți fi într-o situație de fiecare dată de a decide. Și cel mai corect este de a avea un cadru (legal n.red.) cât mai clar. Dar am mai reiterat această rugăminte. În afară să zâmbim și să facem o figură marțială, ne filmăm și votăm împotrivă”, a spus primarul Călin Bibarț.

    Ceea ce a indicat însă edilul chiar urmează să fie reglementat, odată ce va intra în vigoare noul Plan Urbanistic General al municipiului Arad, un amplu document care conține planșe și descrieri amănunțite, respectiv reglementări, cu privire la modul în care trebuie să se dezvolte Aradul. Vorbim inclusiv despre specificații clare cu privire la modul în care se poate construi: atât reglementări cu privire la retrageri pe parcelă, înălțimi maxime, utilizări admise ș.a., cât și direcția/ modul în care se vrea dezvoltarea unui întreg cartier ori zonă: să rămână doar cu case, să fie axat pe servicii, să aibă și blocuri etc.

    Toate acestea au fost o perioadă trecute cu vederea, mergându-se strict pe reglementările din PUZ-uri, dat fiind faptul că vechiul Plan Urbanistic General (întocmit în 1997) a expirat, fiind doar actualizat ca o formalitate, periodic, în CLM.

    Din 2020 însă, departamentul de urbanism din Primăria Arad lucrează împreună cu firma Iceberg SRL la întocmirea unui nou PUG care să reflecte nevoile actuale ale orașului, estimându-se că va fi finalizat și operațional cândva la finalul anului 2024, începutul anului 2025.

    Citește și:

    • Un PUG vechi actualizat versus un PUG nou în lucru · Special Arad

    • Arhitectul Cătălin Hancheș ne-a explicat cum au ajuns obiective în PUG-ul Aradului din 2024 Mureșul navigabil, un nou stadion și mutarea spitalului · Special Arad

    • Arădenii din Micălaca se opun unui nou proiect „blocuri între case”. Zeci de familii au ieșit în „stradă” să ceară Consiliului Local Municipal să nu le facă viața un calvar · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.