vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Controversatul proiect al Inteco, cu blocuri de peste 5 etaje în Grădiște, pus la transparență

  de Raluca Medeleanu | 17 septembrie 2021, 11:47 AM | Administraţie | Topic special

  1

  În această vară, locuitorii de pe strada Cehov din cartierul Grădiște au redactat o scrisoare deschisă adresată primarului, în care se opuneau categoric unui proiect al Inteco Holding prin care firma intenționează construirea unor blocuri de peste 5 etaje pe strada respectivă. Motivul avea de a face cu afectarea armoniei arhitecturală a zonei, cartierul fiind preponderent alcătuit din case cu parter, sau maxim un etaj.

  Problema a fost expusă și în Consiliul Local Municipal de către consilierii USR PLUS, care și-au exprimat și ei îngrijorarea față de aprobarea unui astfel de proiect care ar aduce daune aspectului general al cartierului arădean, va intensifica traficul și va supraîncărca rețelele edilitare (canalizare, apă, gaz etc). În ședința respectivă a luat cuvântul și arhitectul șef al Municipiului Arad, Sorin Ciurariu, care a explicat că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru acele blocuri din punctul lui de vedere e considerat în legalitate și că a primit avizele necesare. Trebuie menționat că aceeași problemă a fost expusă tot în această vară și în situația unor alte proiecte ce vizau construirea de blocuri în Subcetate (pe strada Cetății – proiect respins în CLM) respectiv în Aradul Nou (pe strada Măcieșului – proiect aprobat în CLM).

  În ceea ce privește proiectul de pe strada Cehov, în vară a fost organizată și o dezbatere publică pe temă, iar acum  Primăria Municipiului Arad a pus la transparență decizională PUZ-ul în cauză. Din documentele făcute publice pe site-ul Primăriei, aflăm că este vorba de un complex care ar urma să se extindă pe 5 parcele, iar imobilele ar urma să aibă înălțimea de patru etaje, plus încă două retrase, așadar vorbim acum propriu-zis de un total de 6 etaje într-o zonă a cartierului în care se află exclusiv case. Accesul în acest complex rezidențial și comercial se va face atât de pe strada Cehov cât și de pe strada Orient, iar dezvoltatorul va asigura și locuri de parcare. Tot din documentul afișat la transparență aflăm că, în urma analizei PUZ-ului, arhitectul șef a semnat avizul de oportunitate în 30 decembrie 2020, în care însă a solicitat să se găsească și o soluție de lărgire a străzii Cehov.

  Proiectantul PUZ-ului este SC Tara Plan SRL, o firmă arădeană de arhitectură înființată în 2006.

  Conform legii, după ce proiectul stă la transparență timp de 45 de zile, va fi pus pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local, iar decizia finală de aprobare sau respingere rămâne în mâinile consilierilor locali.

  Întregul proiect se găsește pe site-ul Primăriei Arad, la secțiunea „Transparență Decizională”. Cei interesați pot depune până în 6 octombrie sugestii sau recomandări, la registratura Primăriei Municipiului Arad.

  Update

  Reprezentanții municipalității aduc următoare precizări:

  „Amplasamentul pe care se propune dezvoltarea unei zone rezidențiale este conform Planului Urbanistic General zonă industrială, limita între zona rezidențială și cea industrială fiind tocmai strada Cehov din cartierul Grădiște. Este și motivul pentru care se impunea reglementarea terenului printr-o documentație de urbanism care se află în prezent la transparență decizională. O situație similară a fost și pe strada Măcieșului din cartierul Aradul Nou, unde documentația de urbanism a fost necesară zona neavând reglemantări prin PUG.
  Realizarea proiectului imobiliar de pe strada Cehov va contribui semnificativ la dezvoltarea armonioasă a zonei. În plus va reprezenta o zonă tampon între casele existente și terenul pe care, în orice moment, se poate solicita autorizare directă pentru producție, fără să fie nevoie de consultare publică. Mai mult decât atât vor fi create funcțiuni complementare de care vor putea beneficia toți locuitorii zonei.
  În ceea ce privește regimul de înălțime al locuințelor colective admis în zonele cu locuințe individuale, acesta este reglementat de HCLM nr. 223/ 2012.
  Referitor la documentația de urbanism elaborată pentru ansamblul de locuințe colective de pe strada Cetății, acesta a fost într-adevăr respins, însă până în prezent nu a mai fost introdus pe nicio ordine de zi a ședinței Consiliului Local Municipal”, se arată in punctul de vedere trimis de Primăria Arad.

  blocuri inteco gradiste strada cehov largire strada cehov arad gradiste

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Propun ca cineva competent sa verifice daca sunt indeplinite conditiile impuse de ORDIN Nr. 3710/1212/99/2017 din 19 iulie 2017
   privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea distanţelor adecvate faţă de sursele potenţiale de risc din cadrul amplasamentelor care se încadrează în prevederile Legii nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase în activităţile de amenajare a teritoriului şi urbanism.
   Pe scurt, depozitul Petrom e cam la doi pasi si in caz de accident major, ……

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.