vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Locuitorii din Gai au lansat o petiție prin care cer oprirea proiectului cu blocurile de până la 10 etaje vizavi de RAR

  de Raluca Medeleanu | 19 februarie 2024, 1:04 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  5

  simularea blocurilor din Gai

  Locuitorii din cartierul arădean Gai, și nu numai, au început să semneze o petiție prin care cer oprirea proiectului imobiliar prin care se intenționează construirea a 9 blocuri cu până la 10 etaje, care ar urma să fie ridicate pe un teren de 2,5 hectre, vizavi de RAR. Petiția a fost lansată de asociația cartierului Gai, care este de părere că astfel de construcții nu își au locul în cartiere de case.

  Dezvoltatorul imobiliar este o firmă din București (Adama Management SRL), proiectul fiind întocmit de firma Pro Arhitectura a soților Falcă, imobilele urmând să găzduiască atât apartamente de locuit cât și spații comerciale (PUZ-ul se intitulează „Zonă cu funcţiuni mixte – locuinţe colective şi funcţiuni complementare, servicii și comerţ, turism, administrativ, spaţii verzi, locuri de parcare”). Blocurile ar urma să aibă unele câte 8 etaje (mai exact, 7 etaje plus „penthouse”), iar altele câte 10 etaje (9 etaje plus „penthouse”).

  Amintim că nu este pentru prima oară când astfel de proiecte cu blocuri în cartiere de case stârnesc dezaprobarea locuitorilor. De exemplu, chiar în ianuarie, un reprezentant al Asociației Gai a luat cuvântul în CLM pentru a ruga consilierii să nu aprobe construirea unor blocuri de 4 etaje pe un teren la vest de strada Codrului. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat.

  Tot recent, locuitorii din Grădiște s-au împotrivit proiectului ce vizează consturirea unui bloc chiar lângă pasajul din Grădiște (pe str. Ardealului, vezi detalii AICI). Tot în Grădiște, în 2021, firma Inteco Holding intenționa să construiască blocuri de 6 etaje pe str. Cehov (după contestații însă, a fost redus regimul de înălțime). Iar în 2022, 59 familii din zona Tabacovici au înaintat și ei o scrisoare deschisă pentru a opri construcția unor blocuri pe strada Măcieșului (ulterior, dezvoltatorul a menționat că va face imobile doar cu un etaj).

  blocuri vizavi RAR in Gai schita
  (schiță din proiectul cu cele 9 blocuri)

  În legătură cu noul proiect contestat, de pe terenul de pe Calea Aurel Vlaicu, vizavi de RAR, iată ce transmite Asociația Gai Cartierul Nostru, inițiatorul petiției:

  „Asociația Gai Cartierul Nostru anunță lansarea unei petiții online pentru a se opune proiectului de construire a unor blocuri de înălțime ridicată în Cartierul Gai din Arad. Această inițiativă vine în contextul preocupărilor comunității locale cu privire la impactul negativ pe care construcțiile propuse l-ar avea asupra caracterului autentic și frumuseții cartierului nostru.

  Propunerea de a construi blocuri cu înălțime de până la 37.5 metri pe Calea Aurel Vlaicu nr 284 a stârnit îngrijorări printre locuitorii din cartierul Gai. Această dezvoltare ar putea duce la supraînghesuirea zonei, deteriorarea calității vieții și distrugerea peisajului urban pe care îl iubim și îl apreciem atât de mult.

  În calitate de reprezentanți ai comunității, Asociația Gai Cartierul Nostru a decis să acționeze și să lanseze această petiție online pentru a atrage atenția autorităților locale și a lua măsuri în vederea protejării caracterului distinctiv al cartierului Gai și a intereselor locuitorilor săi.

  Petiția, intitulată «Spune NU construirii de blocuri în cartiere de case! Azi e despre GAI- Arad, maine poate fi cartierul tau!», este deschisă pentru semnături și sprijin online. Prin intermediul acesteia, dorim să demonstrăm autorităților locale că suntem uniți și hotărâți să ne apărăm comunitatea și să protejăm mediul înconjurător.

  Invităm pe toți cei care împărtășesc aceleași preocupări și valori să semneze petiția și să se alăture eforturilor noastre de a stopa proiectul de construcție a blocurilor în cartierul Gai. Fiecare semnătură contează și poate face diferența în lupta noastră pentru un viitor mai bun pentru comunitatea noastră.

  Pentru a semna petiția și a afla mai multe detalii, vă rugăm să accesați: Spune NU construirii de blocuri in cartiere de case! Azi e despre GAI- Arad, maine poate fi cartierul tau! – Petitieonline.com, transmite asociația.

  Factorii decisivi pentru aprobarea sau nezaprobarea acestui proiect vor fi, în cele din urmă, consilierii locali care vor supune la vot proiectul la momentul în care va fi inclus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de consiliu.

   

  • Citește și: „E prea mult pentru o zonă atât de mică!”. Locuitorii din apropierea pasajului Grădiște s-au opus blocului cu 6 etaje, la dezbaterea publică · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. In centru nu vrem ca ne aglomeram si ca ne deranjeaza, la margine nu vrem că nu vrem… Acum serios, pe principiul acesta nu mai facem nimic niciodata.
   tot acuzam pe cei din administratie ca transforma aradul in sat. dar in primul rand trebuie sa recunoastem ca aradenii sunt cu mentalitate de țărani deranjati de urbanizare. nici asa nu se poate

   --10 voturi
   +1
   -1
  2. Ce inseamna urbanism ? Sa bagi bani in buzunarele dezvoltatorilor imobiliari, a firmelor de arhitectura si constructii in detrimentul linistii si intimitatii celor ce doresc sa locuiasca la casa ? Cum se face ca pe strazile nomenclaturistilor gen Falca , Bibart, etc nu se construieste macar un bloc cu doua etaje, din contra sunt indicatoare de circulatie care te invita sa parasesti strada !

   +19 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.