Enola Day: Nuie PSD, nici măcar UE nu e, noi suntem, dragilor!

  de Lajos Notaros | 2 august 2018, 8:36 AM | Opinii

  5

  Nimic suprinzător când o poveste sordidă, cu iz de absurd balcanic vulgar, devine știrea începutului de caniculă în țara în care nimic nu este la locul ei în afara veceului din fundul grădinii.

  Este vorba, desigur, de scandalul devenit internațional al plăcuței de înmatriculare a mașinii unui cetățean român trăitor în Suedia, cel care, bazându-se pe firescul fapt al neștiinței autorităților suedeze în tainele limbii române, s-a introdus în țară, cu un Audi înmatriculat în țara unde toate sunt la locul lor, având pe plăcuța de înmatriculare a mașinii vestita chemare la adresa adversarului de a trece la un act sexual secund, un fel de preambul sau postludiu la ce va urma sau ce se petrece în cele din urmă.

  Scriitorul Nr.1 al țării, cel despre care de ani de zile se zvoneste ca ar putea deveni primul literat român laureat al premiului Nobel, s-a delimitat ferm de acțiune, spunând clar ca să nu se conteze pe el cu această ocazie.

  Mircea Cărtărescu, căci despre el este vorba, marcat probabil de vulgaritatea afacerii, legate direct de țara care acordă cele mai prestigioase și valoroase premii literare, a făcut deci pasul în spate în afacerea plăcuțelor de înmatriculare care exploatează posibilitătile nelimitate ale limbii române, dovedind încă odată, iată, că nu degeaba stă, în cazul său, în expectativă comisia suedeză de acordare a Nobelului pentru literatură.

  În momentul în care scriu aceste rânduri, situația pare mai nebuloasă ca niciodată, poliția română se află în defensivă pe toate planurile chiar dacă suedezii au anulat plăcuțele respective, aflând în cele din urmă că în limba română înșiruirea acea de litere care pentru ei nu spune nimic ar putea însemna ceva ofensator la adresa unui curent politic perfect onorabil și la mare vogă în țările nordice, inclusiv Suedia.

  Pentru că dincolo de bălmăjeala poliției și prevederile europene sau ONU cu privire la plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor, este cât se poate de evident că în orice țară se exclud combinațiile vulgare, licențioase și ofensatoare la adresa unui grup sau populații, fie politice, fie etno-folclorice.

  De altfel, marele slogan care a pus în dificultate geniile de la Poliția Română dovedește din păcate cu vârf  și indesat nivelul la care se află cultura civică și politică a românului mediu, adevărul banal că această cultură nu se construiește în familie și școli, așa cum ar fi firesc, ci pe stadioanele din ce în ce mai goale ale patriei, respectiv pe la chefurile la grădină și iarbă verde sau nunțile de cartier, acolo unde manelele reprezintă oferta absolută a muzicii de petrecere și petrecanie.

  Iar la acest nivel, faptul că „mui” înseamnă în țigănească gură, iar termenul s-a răspândit în țară în acest sens vulgar-licențios doar în ultimii treizeci-patruzeci de ani, pornind din sud-estul Munteniei purtat de valul populismului cultural de expresie manelistă, nu are nicio importanță.

  Cine dintre cei care astăzi se exprimă în public – plăcuța de înmatriculare fiind una dintre căile alternative mai noi și la îndemâna posesorilor de mașini second-hand care vor să mascheze lipsa lor de importanță prin plăcuțe pe care scrie BOS sau FBI, eventual SEX – au citit Cireșarii, un roman clasic pentru adolescenți în care termenul este folosit fără nicio conotație vulgară în sensul de fleancă sau moacă?

  Probabil nici unul. Nici proprietarul plăcuței, nici polițistii prinși în misterele limbii și politicii românești, asta ca să nu mai vorbim de cei care astăzi reprezintă sau, mai precis, se fac că reprezintă spiritul social-democrației în România.

  Am ajuns astfel la singura idee demnă de luat în seamă în acest scandal sordid și care ilustrează marasmul în care ne scăldăm cu toții, dar despre care dau de seamă doar foarte puțini dintre noi, indiferent dacă lucrează în țară sau în străinatate, au plăcuțe personalizate sau nu, ascultă manele sau simfonii, eventual în speranța că cineva îi va băga în seamă odată și pe ei.

  PSD înseamnă partid social-democrat, nici măcar nu indică apartenența românească.

  Prin celebrul slogan ajuns placă de înmatriculare în Suedia se condamnă social-democrația în ansamblu, nu pe cei care, în frunte cu Dragnea și camarila sa semianalfabetă, o parazitează obraznic și gregar, recursul la gesturi de șmecheri de doi bani mărturisind lipsa de implicare și seriozitate, incapacitatea de a înțelege că fără susținere și control din partea societății nu poate exista niciun partid, indiferent de orientare, serios, responsabil, aplecat spre nevoile țării și nu ale clicii din totdeauna cu care se confundă si este confundat.

  PSD-ul nu este Dragnea și Dăncilă, așa cum PNL-ul nu este Orban, Johannis sau Falcă, dimpotrivă, aceste inițiale exprimă cu adevărat spiritul de partid numai în măsura în care societatea are forță destulă să le scape de oportuniștii și escrocii care le parazitează mai mereu.

  Aceste gesturi de șmecherași în Merțane și BMW-uri la mâna a doua care reciclează expresii și înjurături maneliste afișându-le pe mașina proprie sau pe facebook nu fac altceva decât să ascundă în derizoriu nevoia stringentă și dramatică a acestei societăți și țări ca în cele din urmă formele să fie umplute cu acele fonduri și conținuturi pentru care au fost inventate, ca locul miștoului la un pahar de bere să fie luat, până când mai există această posibilitate, de atitudini responsabile și implicare autentică.

  Nici PSD-ul, nici PNL-ul, nici UE nu sunt de vină pentru spiritul nostru fragil sau incapacitatea noastră de a vedea bârna din proprii ochi, respectiv de a distinge dintre valoare și nonvaloare, de a nu realiza deosebirea dintre hoțul neprins și cetățeanul cinstit.

  P.S. (Greșeala din titlu este, desigur având în vedere tema, căutată și asumată)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu riscul de a-mi atrage critici dure de la persoane mai culte ca si mine…….
   Nu sunt ziarist de profesie, nu sunt scriitor de profesie, deci sper sa se inteleaga ce vreau sa precizez mai jos.

   Sunt de acord cu orice forma de protest, inclusiv cu numerele Mu13 P5D. Chiar daca ele sunt injurioase. Asa a stiut omul sa isi exprime protestul fata de clica asta care se afla acum episodic , la conducerea tarii? foarte bine!

   In America critica politicului, in emisiuni de satira la televizor este mult mai dura. Urmariti si emisiunea Last Week Tonight, de ex, in care se spune “f..k you Trump” deschis, pe fata.Nu ca ar fi modelul spre care ar trebui sa tindem.

   Eu zic ca problemele noastre sunt mai multe. Asa cum ati subliniat, una din ele este si lipsa de cultura crasa, cronica.
   Insa alta este si dezbaterea continua si lipsa acordului intre oamenii inteligenti si mai putin inteligenti ai nacestei tari cu privire la modul in care trebuie sa luam atitudine cand cineva de sus isi bate joc de noi, deschis, nici macar fatis.Sau cum ar trebui combatuti. Sau daca ar trebui sa le oferim flori, sau palme? Nu sunt palmele prea dure?

   Hotii, mizerabilii, teparii, gunoaiele societatii, tupeistii, in definitiv toti pradatorii sociali nu au nici o problema si nici o dezbatere morala despre ” e bine daca facem asa sau nu?”. Atentie la acest aspect. Ei nu participa la dezbateri si schimburi de opinie moralizatoare.

   Votul este una din modalitatile de sanctionare a clasei politice.
   In schimb, vis a vis de protest, de luare de atitudine, de sanctionare. orice forma de manifestare e binevenita.
   Nu poti sta de vorba cu hotii intr-un mod civilizat, si cu citate din clasicii literaturii.

   Cu cineva care iti baga mana in buzunar pana la cot, nu ai cum sa vorbesti cu “sarut mana, shefu, nu va suparati, e buzunarul meu rupt si peticit, lasati leutii lor in pace acolo”, si sa ii oferi un buchet de flori.

   Argumente logice, discutii civilizate etc sunt de preferat, evident!!!!

   Insa istoria recenta ne-a aratat cu varf si indesat ca , din pacate, clasa politica de la noi e formata din amibe(amoebe)-sau cum D-zeu se scrie – care nu reactioneaza la asemenea lucruri. Din indivizi care sunt analfabeti sau semianalfabeti.Din personaje care nu au lucrat un minut in viata lor.Din hoti fara cea mai mica urma de bun simt.

   Avem clasa politica care o meritam.Nimic de zis.

   Este o problema profunda sistemica, care va avea nevoie de decenii de corectie, trecand prin si incepand cu educatia.
   Insa pana atunci…..Mu1E P5D! sau oricine ar fi.

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Va înŧeleg până la un punct, sunt convins ca sunteți tânar iar tinerilor le sta bine forma mai atipica de revoltă si rezistență, ceea ce este însă decisiv: astfel de manifestări nu schimba nimic, eventual doar limita de vulgaritate pe care o societate o permite în spațiul public.
    Comparația cu SUA si Trump nu este tocmai potrivită, Trump reprezinta, ca președinte ales, o instituție acolo, pe când PSD-ul este un partid, nu o persoana, oarecum poti susține că a înjura un grup, un partid necesita mai putin curaj decât a face același lucru persoanei.
    Nu de alta, dar PSD nu reacționează, pe când persoana, da. Nici aici nu PSD-ul a dat ordin politistilor sa vada care-i treaba, ci cineva, ghici cine oare, care stia ca PSD-ul este mai nou identificat cu persoana sa.
    N-aș avea nimic impotriva ca acest slogan sa se adreseze indivizilor care au facut din PSD un cuib de mafioți, cu alte cuvinte, nu Mu1e PSD, ci Mu1e Dragnea iar sirul poate continua, inclusiv cu niste personaje care nu reprezinta PSD-ul.
    Pe de alta parte tin să va mai spun că sloganul nu merge cu prim-ministrul actual, trebuie totusi sa fim politicossi si atenți cu Doamnele, chiar daca sunt blonde vopsite sau oxigenate…

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Sunteti echilibrat, ca intotdeauna. Sa stiti ca va citesc articolele.

     Tanar nu mai sunt. adica ma rog depinde de termenele de comparatie. Insa la 42 de ani am ajuns sa resimt o oarecare disperare, insa dublata de mult mai multa furie. Puteti sa ii spuneti criza varstei. Am prieteni la care s-a manifestat altcumva 🙂

     Furie pentru ca am ajuns sa stau si sa vad ca timp de 28 de ani am stat sa vad ca nu inaintam nimic , ca la fiecare pas in fata facem 2 pasi inapoi.
     Partea cu echilibrul mi-am pierdut-o sa zicem acum 5-6 ani, cand am simtit ca mi-a fost de-ajuns. Cand am realizat ca din copilul care eram la Revolutie(aveam 13 ani in 1989), am ajuns la randul meu sa am copil.Si creste ireal de repede. Si sa incep sa ma gandesc ca parca mi-as dori(egosit poate) sa am copilul asta langa mine si pe mai incolo.

     Ca poate as dori sa plece de aici nu din cauza ca este impinsa de la spate pentru ca mizeriile, ologii mintali, gunoaiele, spuma si spuza cocotata pe functii ocupa si otravesc tot, ci sa plece pentru ca asta este optiunea ei. Ceva de genul “Tati, imi place mai mult in Franta pentru ca e mai buna mancarea, si ma simt mai bine acolo” nu din cauza ca “tati, aici nu pot trai cu banii ce ii castig, si plec chiar daca nu as vrea dar nu am ce face”

     Cred ca ma intelegeti.

     Si poate nu m-am facut bine inteles. Nu e vorba numai de Mu13 P5D sau dr4gn3A, ci este vorba de Mu13 la 90 % din clasa politica actuala, si din panamerele care au ajuns sa se numeasca reprezentantii nostri. Mu1E la tot cancerul care e in societatea romaneasca, si la tumorile care au ajuns sa erupa pe scunele din parlament, in administratia locala, in deconcentrate etc.

     Si in definitiv Mu13 si noua, si atitudinii paguboase de “stat in banca lui” , si de lipsa de atitudine. Pot sa va spun ca ce tine de mine, de 5-6 ani incoace, nu mai iert nimic. Orice ma nemultumeste transmit. Pentru ca in definitiv, CINE SA MA APERE????

     Multumesc ca v-ati facut timp sa imi raspundeti.

     Si va urez o zi frumoasa!

     +7 voturi
     +1
     -1
   • “Nu ca ar fi modelul spre care ar trebui sa tindem” BA EXACT ALA E MODELUL SPRE CARE AR TREBUI SA TINDEM! Libera exprimare…din pacate si acolo incepe sa paleasca da’ tot sunt peste noi in toate!

    Asa trebuie sa iti educi pruncii, sa gandeasca liber…sa se exprime liber si daca vrea sa spuna f..k you mr president sa nu fie hartuit de militie ca-n Rromania. Acest scandal ne intoarce iar in ’97 cand , BUG Mafia si La Familia au fost acuzați de „ultraj contra bunelor moravuri” și luați pe sus de militieni dupa un concert susținut la Severin!

    Dupa jandarmerie nu exista institutie mai abjecta ca militia…toti sunt crescuti de securisti/militieni si educati de securisti/militieni…sau ma rog aproape toti! Slugi! Fara cea mai mica legatura cu ceea ce inseamna lege! Daca sefu’ spune atunci gata …restu’ nu mai conteaza! Nici lege nici nimic!

    Noroc ca am trait s-o vedem si p’asta macar ne arata( a catea oara) cat de incompetenti sunt si cine este de fapt responsabil cu siguranta noastra!

    +4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.