vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Doi ani de război şi sute de prăjituri. Ucrainenii din Arad comemorează sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu, 2 ani de la invazia Rusiei

  de Adriana Barbu | 23 februarie 2024, 12:44 PM | Știri Arad

  3

  E a 730-a zi de la invazia Rusiei în Ucraina. Sunt doi ani de când ucrainenii au început să fugă de acasă din cauza războiului. Potrivit statisticilor oficiale, sunt peste 14 milioane de ucraineni care au fugit de acasă din cauza invaziei rusești. Aproape o treime din populația țării, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), informații publicate cu două zile înainte de împlinirea a doi ani de război.

  Din cei 14 milioane de ucraineni care și-au părăsit locuințele, 3,7 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării, fugind din calea războiului, iar alți aproape 6,5 milioane de ucraineni sunt încă refugiați în străinătate, se precizează în raportul OIM.

  ucraina 15

  (Imagini de la un protest împotriva invaziei, organizat de refugiaţii ucraineni în Arad)

  Comemorare în Piața Avram Iancu la doi ani de la invazia Rusiei

  Câteva sute (undeva între 550 și 600) de ucraineni care și-au părăsit țara, a căror familii sunt pe mai departe separate, care au rămas fără adăpost, care trăiesc printre străini, domiciliază acum în Arad. Cu dor de casă, aşteptând ajutorul promis de la Guvern, care nu mai vine, îngropaţi în datorii, în speranţa că războiul se va sfârşi în curând şi se vor putea întoarce acasă, indiferent cum arată casa aceea.

  Până atunci, până când se va pune punct războiului, ucrainenii din Arad au decis să marcheze dramaticul moment din 24 februarie 2022, când a început invazia Rusiei în țara lor.

  Au solicitat Primăriei Arad aviz pentru organizarea unei comemorări „a începutului invaziei Rusiei în Ucraina”, sâmbătă, pe 24 februarie, în Piața Avram Iancu. Solicitarea a venit din partea cetăţenilor ucraineni din Arad, iar Primăria şi-a dat acordul pentru organizarea manifestării publice în centrul orașului, acolo unde un panou comemorativ stă să le amintească, pe mai departe, locuitorilor orașului că un arădean a murit anul trecut luptând împotriva Rusiei, pe frontul din Ucraina.

  invazia Rusiei Ucraina protest2

  (Locul unde se vor aduna, sâmbătă, ucrainenii pentru comemorare şi unde vor împărţi părjituri)

  Prăjituri pentru trecători în memoria eroilor

  Comemorarea pe care locuitorii ucraineni din Arad o vor organiza mâine în Piața Avram Iancu e programată să aibă loc între orele 12.00-14.00. Deși nu au solicitat niciodată acest lucru, ci și-au organizat protestele de până acum decent, în tăcere aproape, însoţiţi doar de pancarte cu mesaje, cântând imnul naţional şi câteva cântece dragi lor, mai mult ca sigur că ucrainenii ar vrea ca toți cei care sunt împotriva războiului, războaielor să li se alăture.

  Refugiații din Arad au pregătit pentru sâmbătă chiar și prăjituri pe care să le dea arădenilor care vor veni în piață sau celor care vor trece prin zonă în perioada în care aici va avea loc comemorarea a doi ani de la invazia rusească.

  „Ucrainenii vor face prăjituri pe care le vor dona trecătorilor în memoria eroilor care și-au dat viața pentru eliberarea Ucrainei de invazia Rusiei”, ne-a declarat Siegfried Mayer, arădeanul care, alături de Asociaţia Aradul Civic, le-a stat alături ucrainenilor zi de zi, în aceşti doi ani.

  ucraina razboi rusia aderarea Ucrainei la NATO fără regiunile ocupate de ruși

  (O hartă cu teritorii ocupate, care ar trebui să ne dea şi nouă mult de gândit)

  „Să scrieți rusia cu r mic”

  „Să scrieţi rusia cu r mic”, ne-au transmis de fiecare dată când ne propuneam să facem materiale despre invazie, ucraineni, refugiaţi de război şi drame, refugiații de la noi și cei care le sunt alături. Pentru mulți, cerința acesta pare poate ridicolă, puerilă, neînsemnată în ecuația războiului, dar când trăiești printre ucraineni, când le afli poveștile, când afli ororile aduse de război, când începi să înţelegi ce înseamnă un refugiat și cât de greu, aproape imposibil, e să-ți iei viața de la capăt, doar cu jumătate de familie și cu o singură valiză în mână ca avere, îți vine uşor să nu mai scrii Rusia cu R mare.

  Peste 600 de ucraineni domiciliați în Arad au făcut tot ce statul român le-a impus pentru a primi ajutorul promis. De șapte luni, aceștia nu au primit niciun ajutor. Sumele datorate chiriilor pe care Guvernul s-a angajat să le acopere s-au tot adunat, banii și ajutoarele de la ONG-uri și oameni de bine s-au tot împuținat. În timp ce vecinii continuă să le dea o mână de ajutor, din când în când, pe rețelele sociale un val de ură renaște ori de câte ori aceștia își cer drepturile, îşi spun dramele.

  O ţară care își numără eroii

  La Arad, sâmbătă, la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, ucrainenii refugiați aici, la capăt de Europă civilizată, vor veni în Piaţa Avram Iancu pentru a le aminti tuturor celor care au uitat că în ţara lor cad bombe, se pierd teritorii în favoarea invadatorilor, ard case, se rup poduri, se suferă, se moare. În Piaţa Avram Iancu, ucrainenii îţi vor întinde o prăjitură tradițională pentru a-ți îndulci weekendul. Pentru ei, fiecare prăjitură e făcută în memoria unui erou ucrainean. Arădeanul Rudolf Wittman e unul dintre eroii pentru care au fost făcute prăjiturile. Rudolf va fi, pe mai departe, alături de ucraineni în piaţă, acolo unde panoul comemorativ dedicat lui a fost amplasat tot prin grija ucrainenilor din Arad.

  Rudolf Wittman a fost ucis pe front, în Ucraina, la 22 octombrie 2023. A fost repatriat și înmormântat la Arad, în prezența familiei, vecinilor, prietenilor, a iubitei din Ucraina, a 25 de camarazi de luptă din Ucraina și a reprezentatului militar al Ucrainei în România. La scurt timp, ucrainenii i-au cinstit memoria prin realizarea și amplasarea acestui panou mai întâi în Parcul Eminescu, apoi în Piața Avram Iancu.

  1,1 milioane de copii s-au întors printre bombe

  De-a lungul celor doi ani de război, peste 4,5 milioane de ucraineni s-au întors la casele lor fie revenind din străinătate, fie din alte regiuni ale Ucrainei, se mai arată în Raportul OIM. 1,1 milioane sunt copii.

  Tot aici se precizează faptul că distrugerile sunt generalizate, pierderile de vieți omenești și suferințele continuă, că cei care se întorc acasă se întorc pe un teren minat şi la propriu, şi la figurat şi că pe mai departe nevoile sunt enorme.

  Câțiva dintre ucrainenii veniţi în ultimii doi ani la Arad s-au întors şi ei acasă, fie din pricina faptului că nu şi-au mai putut plăti cheltuielile aici, fie pentru a reîntregi familiile, fie din prea mult dor de casă.

  Sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu vă veţi putea întâlni cu mai toţi ucrainenii din poveştile pe care Special Arad le-a făcut publice de-a lungul anului 2023.

  Citiţi şi:

  •  Nu există țară pentru refugiați. Ucrainenii, în căutarea banilor promiși și a unui avocat care să-i reprezinte în Europa

  •  Un adăpost mai puțin pentru ucraineni. Două ore în stradă cu refugiații de război uitaţi de Guvern

  •  Copiii războiului (2). Speranţe pentru 80 de copii ucraineni „pierduţi” în Arad

  •  La marginea războiului. Aradul, casă pentru 342 de copii ucraineni rămași fără ţară

  •  Ultima noapte în România, întâia noapte (înapoi) la război. Cum arată vacanța de vară a refugiaților ucraineni

  •  Polițist, fotbalist, dansator. Planurile de viață a lui Serhii, copilul unei familii de ucraineni care şi-a abandonat casă după casă din cauza ruşilor

  •  „Mamă, hai, hai, de ce stăm? Hai să ne ascundem!” – Ian, 11 ani, ucrainean refugiat în Arad

  •  Ce vrei pentru tine, Yana? „Să dorm câteva ore”. Din Sumî în Arad, singură, cu șapte copii

  •  Tunsoarea lui Ronaldo, o bicicletă, un câine de pază şi o pisică pe care să o mângâie- dorinţele lui Denis, ucraineanul de 8 ani care a trăit la graniţa cu Rusia*

  •  Ksenia, prinţesa care a fugit de război, se întoarce la Kiev

  •  Copiii de la capătul războiului. Arad, casa celor 342 de copii fără ţară

  •  Copiii războiului (2). Speranţe pentru 80 de copii ucraineni „pierduţi” în Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Blu..sau cum te.o chema. Comentariul tău arata ca nu ai avea empatie nici pentru azile ori orfelinate. Probabil ca bați amărâții ce îți cer un leu pt o pâine. Ucrainienii nu au venit aici de bine ce le.a mers. Multi nu mai au nici unde sa se întoarcă. Tu probabil habar nu ai ce inseamna războiul. Gândește ca ai apartament într.un bloc avariat, fără apa,curent ,ce sta sa cada. Ori unul cu fundația compromisă din cauza unui proiectil de mare putere căzut în preajmă. Dar tu vezi doar mașinile de lux ale unor îmbogățiți. Crede-ma, în caz de ce e la ei,toate gunoaiele ce se pupau de comasare,și ei și familiile lor ar fii bine mersi în tari calde și vor lăsa fraierii sa lupte ori sa plece în bejenie. Încearcă sa fii om și sa înțelegi situația acestor oameni care pe lângă necazul ce îl au mai subt și furați de autorități și se mai face și campanie electorala pe durerea lor.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Cu respect,pt Un simplu om.Nu doresc să fac pe filosoful dar trebuie să gândim puțin. Categoric sint victimele unui conflict provocat dar care a fost previzibil din 2014,după ce exact cei care l-au lichidat pe Ceaușescu și au îngropat pe veci tara noastră, au făcut Revoluția Portocalie în Ucraina,încălcând anumite înțelegeri.Asadar nu prea e datoria noastră să le acordăm anumite drepturi în detrimentul nostru.Eu cu 35 ani contribuție caș,șomaj, pensie sint obligat să-mi plătesc analizele ,investigații,medicamente pentru c nu sint fonduri.Pentru ei sint!Normal si firesc e să le dea aceste ajutoare cei care au fost autorii morali ai acestui conflict!Și tot ca fapt divers Kiev și Nijni Novgorod au fost primele orașe medievale ruse( Manualul de istorie clasa a sasea- anii80).Chestia cu empatia de nu s-a manifestat cind jandarmul mondial a bombardat Belgradul în duminica Pastelui?Chestia care nu o sesizați e că sint folosiți acum ca și capital electoral!Va salut,cu respect.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.