marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii vor peste 100 de copaci la pământ

    de Adriana Barbu | 21 iunie 2023, 12:21 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Arădenii ar avea nevoie de educație ecologică

    Arădenii şi copacii? Nu ne împăcăm neapărat cu copacii, în acest oraș. Poate ne e frică de ei, că ne pun viața în primejdie. Poate ne e frică că vor cădea peste mașini sau peste garduri, case. Poate, pur și simplu, ne țin prea multă umbră. Dar, cu siguranță, credem că nu ne fac bine. Poate acesta este și motivul retoricii adoptate de primarul Călin Bibarț ori de câte ori, la ordinul Primăriei Arad, se mai taie un copac, bolnav sau sănătos. Și, de fiecare dată, la fiecare copac eliminat de prin Arad, dar nu numai, se adaugă și precizarea că alți zeci îi vor lua locul, vor fi plantaţi aici, deși se știe e nevoie de ani de zile pentru ca un copac tânăr să-i ia locul, din punct de vedere al beneficiilor, al producţiei de oxigen, unuia vârstnic.

    Ceea ce cu siguranță nu avem este educația ecologică, nici noi și pare-se nici Primăria Arad, pentru că altfel e greu de explicat de ce nu înțelegem că e spre binele nostru să avem cât mai mulți arbori în oraș, cât mai mult spațiu verde și că betoanele, bordurile, dalele ne aduc tot mai aproape de momentul decesului.

    Peste 150 de cereri de tăieri de copaci

    Că nu înțelegem cât de important este să protejăm mediul și să creștem suprafața de spațiu verde din oraș, cu sau fără directivele UE (pe care am ajuns din varii motive, mai niciunele întemeiate, să le blamăm), o demonstrează numărul cererilor adresate primăriei pentru tăierea copacilor din oraș.

    Potrivit informaţiilor primite de la Primăria Arad, anul acesta au fost depuse peste 150 de cereri de tăiere de copaci, care se adaugă cererilor de anul trecut încă neonorate de Municipalitate. Ca atare, dacă Primăria Arad va considera că cererile sunt justificate, peste 100 de arbori vor dispărea din peisajul urban. Iar asta în condițiile în care întreg occidentul mizează (și alocă milioane de euro) pe creșterea zonelor verzi din aglomerări urbane și nu numai.

    240 de cereri de toaletare

    La aceste 150 de cereri depuse în 2023 (unii dintre solicitanţii din acest an au depus cereri şi anul trecut, dar acestea nu au fost onorate, încă, de primărie) se mai adaugă alte 240 de cereri de toaletare arbori, care ar putea fi traduse, dacă ar fi puse în aplicare, la modul la care sunt toaletaţi arborii în Arad, dar şi în alte oraşe importante din România, în alte câteva crime al adresa copacilor.

    Cererile au venit, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, atât de la persoane fizice, cât și de asociații de proprietari și de la persoane juridice (câteva).

    Acestea se depun la camera 5 din Primăria Arad, cu indicarea motivului pentru care se doreşte ca acești copaci să fie eliminați. Ulterior, angajații serviciului de specialitate al Primăriei verifică, potrivit informațiilor venite de aici, justificarea din solicitare, merg la fața locului pentru o analiză pe teren și, mai apoi, demarează procedura de obținere a avizelor necesare, în cazul în care copacul e sănătos. Dacă copacul e bolnav, spun cei din primărie, nu e nevoie de niciun alt aviz, ci strict de decizia Comisia de stabilire a stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere din cadrul Primăriei Municipiului Arad. Așa cum am precizat și în materialele trecute, specialiștii în peisagistică susțin că Primăria Arad este departe de a respecta legea când vine vorba de tăierea arborilor din oraș, mai ales atunci când intervin cu tăieri în Parcul Eminescu, dar despre aceste încălcări ale normelor veți putea citi într-un material viitor.

    Nu se ştie (încă) câţi copaci vor cădea

    Câți dintre copaci au fost deja supuși analizei specialiştilor din Primăria Arad şi câţi vor fi puşi la pământ din zecile, poate sutele pe care arădenii nu vor să îi mai vadă în oraș, e greu de spus: Municipalitatea analizează încă cererile. Să sperăm că analiza va fi una serioasă, care va ţine cont nu doar de dorinţele unora dintre arădeni, ci şi de mediu şi de sănătatea noastră, a tuturor.

    Câți copaci valoroși sunt în Arad și cum stă primăria cu registrul verde al orașului, în materialul viitor.

    30 de ani pentru oxigen

    Până atunci, reamintim tuturor celor care înclină spre tăierea copacilor care ar putea pune în pericol oameni, maşini, case, sau care fac prea multă umbră pe stradă, ori sunt prea înclinaţi, ce spunea într-un material de presă arboristul Ştefan Nica: „Există studii care demonstrează că un copac proaspăt plantat are nevoie de vreo 30 de ani ca să înceapă să producă oxigen și să compenseze cât s-a poluat cu îngrijirea lui în tot acest timp (transport, lucrări de îngrijire). Studiile spun că, în Europa, durata de viață a unui copac în mediul urban este de 28 de ani. Practic majoritatea arborilor mor înainte să facă bine prin oxigenul pe care îl produc. Și aceste studii s-au făcut pentru Europa, pentru zone unde pepinierele sunt la maximum 80km, nu cum aducem noi din Olanda și alte țări arbori.”

    Citiţi şi:

    • Au şters urmele „crimei” din Parcul Eminescu

    • A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu

    • La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu

    • Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție”

    • Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

    • Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.