luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    De 20 de ani este surpat Aradul, nu de acum. Acum apar și ilegalitățile

    de Valer Mărginean | 20 mai 2024, 7:55 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    18

    La figurat este surpat demult. Cam de când au început să fie puse în practică deciziile arbitrare ale unei administrații insensibile la cerințele, propunerile sau chiar sesizările cetățenilor. Decizii pompieristice, având ca principal scop cheltuirea banilor publici, indiferent dacă lucrările plătite cu acești bani sunt sau nu folositoare și, mai ales, prioritar necesare.

    A început atunci când aceste decizii pompieristice au fost luate în dispreț față de istoria și identitatea Aradului, parcă voit îngropate sub tone de beton, asfalt, mai nou, pavele dar și multă indiferență și aroganță, născute din siguranța conferită de putere. O putere care include, firesc, și subjugarea instituțiilor statului – cât de bine au „citit” politicienii la români aptitudinea de a se încovoia în fața unei puteri care îți oferă o funcție bine plătită!

    Și de-atunci s-a tot surpat

    De aici și până la mulțimea de contracte cu firme prietene – doar cu firme prietene, probabil și darnice – pentru lucrări scumpe și prost făcute nu a mai fost de făcut decât câțiva pași. Între care, selectarea firmelor prietene, stabilirea tarifelor și a detaliilor punerii în funcțiune a mecanismului.

    Și la propriu s-a surpat tot sub greutatea aceleiași incompetențe politic-decizionale și a nepăsării adminstrative. Și, aș spune, chiar cu riscul de a supăra mulți cititori, cu sprijinul acelor arădeni care girează de aproape două decenii „cromatica” administrației. De fapt, girează, prin vot sau prin absența de la vot, accesul la putere decizională, deci inclusiv la decizia privind cheltuirea banilor publici, a unor oameni  înregimentați sub diferite „culori partinice”, fie portocaliu, fie galben care, până la urmă tot roșu apar, după cum s-a văzut limpede în ultima vreme.

    Și nu-i vorba doar de municipiu, ci de aproape întregul județ. De altfel, prima administrație care a constat că i s-a surpat investiția a fost cea pecicană. S-a întâmplat nu mult după inaugurarea cu fast a noului parc și a fântânii arteziene aferente, când o vidanjă trimisă de cineva din Primărie (cine?, de ce?, cu sau fără dispoziție de lucru?) a făcut praf fântâna arteziană (amănunte AICI).

    Între timp, dacă informațiile noastre sunt corecte, s-a reparat fântâna arteziană din Pecica, așa cum se va repara și cea care s-a surpat în Piața Catedralei (sau, cu referire strict la fosta piață agro-alimentară, Piața Mare), reconvertită în ceva încă nedefinit pe de-a-ntregul – „piață” duce cu gândul la ce a fost până nu demult, amintiri ce-ar putea dăuna administrației, iar „parc” nu prea este; poate „platformă granitată” cum sugera un cititor.

    Ca să fim corecți și să nu acuzăm gratuit cele două administrații pomenite, trebuie să spunem că ambele evenimente au fost întâmplări nefericite, datorate mai degrabă șoferilor. Sau, în cazul de la Arad, organizatorilor. Adică, accidente, fapte imprevizibile, care nu puteau fi prevenite decât cu multă grijă – câți dintre noi și-ar fi imaginat că șoferii în cauză nu vor avea minima atenție pentru cele două fântâni?

    Mai ales că, fiind vorba despre arteziene „ale statului”, cu siguranță nu s-au gândit că vor fi obligați să plătească prejudiciul – iar în această privință, da, este vina administrațiilor în cauză, pentru că sigur cei doi șoferi nu vor suporta consecințele coliziunilor cu investițiile respective.

    Bibarț a surpat legea

    Doar că, la Arad cel puțin, a fost vorba și depre altceva, despre cum a surpat legea administrația condusă de Bibarț. Lucrarea din Piața Catedralei nu era recepționată. Cu alte cuvinte, încă era în custodia constructorului, care trebuia să asigure paza șantierului. Ceea ce nu s-a făcut. Când s-a produs surparea, nu era niciun paznic din partea constructorului.

    surpat piața

    A fost cândva, Piața Mare

    Sursa: facebook

    Este, așadar, evident că acel eveniment nu a fost organizat legal în acel șantier. Pentru că, se știe, șantierele prezintă un anumit grad de pericol și nu-i un loc de plimbare sau de distracție. Interesant este că pentru astfel de acțini, care sunt adunări publice, există o Comisie care dă (sau nu!) avizul, din care fac parte și reprezentanții Jandarmeriei și Poliției municipiului. Cum l-a dat aici? Mai mult, tot în perimetrul acestui șantier a fost organizat și Târgul de Paști. La fel de ilegal.

    Dacă nu poate face o strategie reală de dezvoltare a Aradului, dacă nu este capabil să prioritizeze investițiile, iată că știe să încalce legea. Un prejudiciu mai mare decât cel produs prin surparea fântânii.

    S-au surpat și instituțiile statului

    Ciudat, niciuna dintre instituțiile statului nu s-a sesizat pentru organizarea a două evenimente, cu participarea unui public numeros, în perimetrul unui șantier. Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul de Stat în Construcții nu au avut nicio reacție, ceea ce înseamnă că sunt complice la această ilegalitate. Pentru cei care nu  înțeleg situația, totul este ca și cum s-ar organiza o nuntă într-o clădire neterminată.  Da, nunta ar fi oprită imediat, s-ar lăsa cu amenzi mari pentru că ar fi o petrecere privată și instituțiile statului sunt tari de tot cu cetățenii simpli. Cu politicienii, devin mici și rușinoase.

    Coincidențe

    Dacă pentru primar este mai important să se (re)paveze trotuarul spre Primărie – pavat prima oară de fostul primar Dorel Popa, chiar înainte de a pierde alegerile în 2004 – decât să repare, de exemplu, străzile Kogălniceanu și cele adiacente, care au devenit un adevărat pericol pentru circulația rutieră (pericol nedetectat încă de Poliția Rutieră, din motive politice sau de altă natură, nu se știe), înseamnă că nu-i capabil să vadă pădurea din cauza copacilor.

    Amănunte, aici: Străzi de categoria C, impozite de zona A în Centrul Vechi al Aradului

    Posibil să fie mai ușor să faci un parc sau să demolezi o piață veche și s-o pavezi decât să repari drumuri, să gestionezi transportul în comun – pentru a-l face rentabil și performant – ori sistemul de parcare într-un oraș ca Arad. Poate dumnealui nu știe, dar transportul în comun din Arad a ajuns o povară tot mai grea pentru buget și, poate mai important, un adevărat pericol pentru mediu. Pentru că ineficiența lui (a transportului în comun, nu a primarului) îi obligă pe arădeni să-și folosească autoturismele proprii, de unde creșterea poluării în oraș, dar și marile probleme cu parcările.

    În acest context, este normal ca numărul parcărilor să fie insuficient, iar sistemul în sine să fie agresiv față de cetățeni. Surpat și agresiv. Această idee i-a aparținut fostului primar, Gheorghe Falcă și se referea, în 2004, la Parktronic, sistemul susținut de fostul primar Dorel Popa.

    Iată și a doua coincidență la care, dacă aș fi, Doamne ferește!, Călin Bibarț, m-aș gândi serios. Poate chiar și la a treia, pentru că și D.P. s-a bazat pe votul „neoprotestanților”, dar s-a dovedit că în cabina de vot influența sau puterea pastorului nu mai este atât de hotărâtoare.

    Cred mai mult în capacitatea arădenilor de a se mobiliza la vot și de a alege cel mai bun om pentru Arad, decât în coincidențe. Totuși, dacă în 9 iunie se va surpa și visul unui nou mandat pentru omul-rond? Dacă în cabina de vot arădenii își vor aminti că este mai ușor să faci „ronduri” doar acolo unde știi sigur că nu sunt probleme și astfel, rondurile cu care s-a lăudat Bibarț un întreg mandat au fost, de fapt, minciuni? Pentru că el nu s-a plimbat prin Arad ca să vadă cu ochii lui realitatea, ci și-a făcut trasee cu care să se laude, problemele reale ale orașului și cetățenilor fiind neinteresante pentru el.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. D-l Valer, un articol de pus pe rana Prostimii(cum spunea D. Cantemir)noi arādenii avem asteptāri mari,de la oameni mici,cu intelectul pierdut prin rondurile de searā.Vā aduc aminte cā de 20 de ani suntem condusi de un ING de drumuri sātesti,un Drujbist, un Fochist, un Chelner, ne reprezintā un Mecani Auto, o Coafezā, dar toti cumpārātori de Diplome.Este tristul Adevār. În 20 de ani de administrare proastā sa constrit o pietonalā peste Mures si un Parc pentru pāsārile Cerului

      +29 voturi
      +1
      -1
      • S-au mai făcut și altele – de exemplu, canaluzarea în Gai, Bujac, Sânicolaul Mic. Doar că, pe lângă cele făcute, au reușit să distrugă identitatea Aradului. Ceea ce, în timp, se va dovedi că este adevărata lor „crimă”, comisă în complicitate cu votanții lor, dar și cu cei ce nu vor să voteze

        +11 voturi
        +1
        -1
    2. Bibi nu-i bun.
      Ca să-l schimbăm trebuie să:
      1. să nu ne prezentăm
      2. să ne prezentăm și să ne anulăm votul
      3. să ne prezentăm și să susținem un candidat fără șanse
      4. să ne prezentăm și să susținem candidatul cu cele mai multe șanse

      1 generează avantaje pentru PNL care deține toate instituțiile din Arad și implicit metode de persuasiune sau chiar de șantaj pentru miile de angajați.
      2 este aceeași poveste de la 1
      3 este pierdere de vreme, risipă de timp și în final rezultatul este cel de la 1 și 2
      4 este singura varianta care permite așa zisului alegător să-l mazilească pe Bibni și toată gașca infracțională penelistă. Problema este că nu știm este candidatul cu cele mai multe șanse. Dacă îi asculți pe PSD-iști ei, prin Cheșa, au cele mai multe șanse. Același text la USR care spune că Wiener sau la AUR care spune că Aslău este cele mai bine plasat.
      Deci, dintre:
      1 Cheșa
      2 Wiener
      3 Aslău
      pe care să-l susținem?
      Eu nu-i pot susține pe niciunul. niciunul nu a reușit, nici măcar nu și-a propus, să ne dea ăncredere că va depune eforturi pentru: transparențe, corectitusine, încurajarea antreprenoriatului, susținerea dezvoltării economice …. adică ceva ce să fie fundament pentru dezvoltare, nu doar populisme, promisiuni din milă, oscioare pentru proști, umiliți, fraieri și botaniști.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Ei, vedeți? Tot la „nu votez” ați ajuns, la fel ca majoritatea arădenilor. Iar prin această decizie îi legitimați pe alții, mult mai puțin numeroși, să decidă cine conduce Aradul.
        Este interesant exercițiul dvs logic. Dar eu vă propun altul: dacă ceva ce vă este drag sau deosebit de important ar depinde de vot, cu cine ați vota? Dacă ați fi obligat să alegeți pe unul.din ofertă, iar de alegere ar depinde ceva important pentru dvs ce ați face? Ați renunța la fel de ușor? Nu cred.
        Încă ceva, tot logic: cei ce au fost la putere au arătat ce și cât pot. Ceilalți, nu. Nici despre Falcă, nici despre Bibarț nu s-a știut dacă știu ceva sau nu, dar tot au fost aleși…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. Suntem condusi de cei care au fost votati de asistatii social si angajatii de la STAT,pentru ca sa nu-si piarda privilegiile.
      Aradenii nu i-au votat,scârbiți de oferta penibila de pe listele partidelor politice!

      Poate anul acesta DESCHIDEM OCHII si votam corect! Poate anul acesta NU MAI SUNTEM IGNORANTI si-i trimitem, pe cei care de 34 de ani se joaca cu nervii aradenilor,la periferia societatii!

      +13 voturi
      +1
      -1
      • Nu foar asistații social sau angajații „de la sta” i-au votat. Problema noastră este că nu votează ceilalți.
        Nu-i normal ca într-un oraș cu aproximativ 145.000 de locuitori primarul să fie ales cu 14.000 de voturi (adică, 10% din totalul locuitorilor).

        +11 voturi
        +1
        -1
    4. La fel s-a întâmplat cu gazonul stadionului UTA.Fostul director al firmei aparținătoare de primărie(numit pe baza carnetului de patid) care se ocupă de mentenanța stadionului și-a pus angajații să împrăștie pe gazon pământ argilos,fapt care a dus la colmatarea sistemului de drenaj.Vrând să mai salveze ce se poate și-a pus apoi angajații să facă găuri în gazon cu niște țepușe, cu această ocazie deteriorând și rezistențele sistemului de degivrare.Chemată la fața locului,firma care a montat gazonul și-a declinat orice responsabilitate.Gazonul a trebuit înlocuit.Nota de plată?1600000 euro.Are balta pește!Adică arădenii.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Da, (și) la gazon trebuie să te pricepi. Din păcate, la noi este suficient să știi să dai cu coasa pe pășune ca să fii considerat „specialist”.
        Evident, plătesc doar arădenii, inclusiv cei care-i votează orbește de atâția ani

        +6 voturi
        +1
        -1
    5. E o iluzie să te mai consideri același de mai înainte după ce cu acordul tău s-a comis o mișelie – Bibarț cu Faur și toți PNL&PSD-ei inclusiv pastorii trădători!
      Mandibola – inginerul botoxtructorul în care mocnește „Lumini și umbre” și menirea „strămoșească” de ctitor, care crede că este într-o formă bună și că este unul dintre cei mai buni din profesia sa.
      Intre timp, mașina de sifonat bani, pusa in funcțiune si turata la maxim. Cum închid și deschid ăștia robinetul cum vor ei bazata pe strategia locală – compendiu de ciordeala
      Codul urbanismului Arădean: arhitectul-șef al orașului este secretarul cu ștampile” și cu autorizație de manipulare. Au „tras” la xerox proiectele altora.
      Ei știu că șefii vor aprecia limba înfiptă în anus și îi vor ridica în slăvi.
      Oricum dacă nu știați, banii se duc în sinecuri și posturi la stat pentru prietenii politici. Doar naivii cred că se duc în infrastructură.
      „vindem gogoși umflate cu promisiuni de campanie „

      +6 voturi
      +1
      -1
    6. Vreau sa ne dau o sansa alegand pe cineva care a tinut sa-si faca o profesie si nu oricare ci una dintre cele mai dificile, utile si generoase, medicina! Veti ataca multi, inclusiv acuzandu-l ca nu are echipa…
      Cand ajungi la putere, uitati ca esti la butoanele cu care-ti poti face echipa! Puterea este pe bani! Si credeti ca s-ar compromite un profesionist inconjurandu-se de nulitati, obedienti, doritori sa-si faca un nume, sa parvina sau si mai rau, de oameni compromisi care se vand si santajeaza unii pe altii…?! Eu cred ca nu!
      Cine prefera echipa actuala ce se-nghesuie si se agata la putere dupa realizarile ultimilor 20 de ani?! Cei care fac parte din ea!
      Din pacate campania electorala este total dezechilibrata! Cei de la putere muncesc doar pentru ca sa foloseasca resursele in campanie! Bugetar fiind sa-ti permiti nenumarate concedii, deplasari, delegatii si sa nu dai deloc, dar deloc, socoteala pentru risipa banului public inseamna sa stapanesti nu sa administrezi!
      Ei vor merge la vot ca sa-si apere privilegiile! Par a fi multi si, da…sunt multi! Prea multi! Dar multi suntem si noi cei care am rezistat si indraznesc sa cred ca datorita noua nu se poate pierde identitatea acestui oras!

      +8 voturi
      +1
      -1
    7. Dacă îmi permiteți, hai să tragem o concluzie „FUNCȚIONALĂ”:
      1. Neprezentarea la vot, anularea votului, votarea membrilor ACELEIAȘI GĂȘTI, nu este o opțiune rațională !!!
      .
      2. Votarea unei persoane care nu are nici o șansă sau care ȘI-A MAI DEMONSTRAT NEPUTIINȚA politico -administrativă, de asemenea nu este o opțiune viabilă .
      .
      3. Votarea ORICĂREI PERSOANE cu șanse reale, care NU A MAI FOST „LA BUTOANE”, este SINGURA soluție funcțională, indiferent de părerile noastre personale despre acea persoană.
      .
      Atât timp cât acea persoană nu a mai făcut parte din puterea administrativâ a orașului / țării, DOVEDINDU-NE „impotența și obediența” sa politico – administrativă, este SINGURA opțiune viabilă de vot, dacă dorim cu adevărat schimbarea.
      Fără simpatii sau antipatii… Doar un vot pragmatic…
      Analizele „multe și mărunte” nu-și au rostul; acestea sunt utile DOAR GĂȘTII care și-a subjugat Aradul, prin demoralizarea votanților onești și raționali.
      .
      Fiecare face ce crede, eu unul nu am nici cea mai mică așteptare de la nici un candidat, dar am o dorință uriașă : SCHIMBAREA !!!!
      Va fi mai bine…., mai rău…., nu știu !
      Dar dacă nu încerc și nu se produce SCHIMBAREA, nu am să știu niciodată.
      Așa că, vorba aia: „încercarea moarte n-are…” și „cine nu riscă, nu câștigă!”
      … și, să nu uităm: „Dumnezeu te ajută, dar nu-ți bagă-n traistă!”

      +9 voturi
      +1
      -1
    8. Domnule Valer ați văzut în ce hal arată harta din aplicația myarad ? Așa de roșie nu mi-am imaginat-o! Nu mai fac absolut nimic, nu mai repara nimic, putem striga cat vrem ca îi doare în cot sau poate nici acolo!!

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.