joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Directorul CNAIR, Dascălu Florea, condamnat la închisoare de Tribunalul Arad în urma unui flagrant realizat de DNA, cu ajutorul unui om de afaceri arădean

  de Ioana Costaș | 20 mai 2024, 1:38 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Directorul CNAIR. Dascălu Florea, a fost condamnat la închisoare în regim de detenție, astăzi, de Tribunalul Arad pentru trafic de influenţă în formă continuată și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, fiind achitat – în schimb – pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Dascălu Florea a intrat în atenția procurorilor DNA Timișoara în urma unui denunț făcut de un om de afaceri arădean.

  Acuzele aduse directorului CNAIR

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

  „În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea, la data faptelor director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

  În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

  Doar că Tribunalul Arad l-a achitat astăzi pe Dascălu Florea pentru infracțiunea de luare de mită, dispunând – ca urmare a sentinței – ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului dispusă prin ordonanţa procurorului DNA Timişoara, cu privire la suma de 27.060 lei.

  3 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție

  Pentru celelalte două infracțiuni – trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată , directorul CNAIR a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție.

  Citește și: Control judiciar pentru directorul CNAIR trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție

  Condamnă pe inculpatul Dascălu Florea, fără antecedente penale la 3 ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale). Condamnă pe acelaşi inculpat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. Achită pe inculpat pentru infracţiunea de luare de mită. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului şi stabileşte pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 6 luni închisoare (1/3 din totalul celeilalte pedepse de 1 an şi 6 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie.

  Scade din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 23 octombrie 2022 până la 28 februarie 2023 şi durata arestului la domiciliu din 29 februarie 2023 până la 29 martie 2023. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Dascălu Florea, pe o durată de 60 zile, de la 20 mai 2024 până la 18 iulie 2024 inclusiv. Obligă inculpatul să plătească statului suma de 8.000 lei cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Arad.

  Citește și: Dosarul șefului de la CNAIR, Florea Dascălu, prins în flagrant în timp ce primea mită, se va judeca la Tribunalul Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.