luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Parcul Eminescu, propuneri: creşte numărul coșurilor de gunoi, scade numărul arborilor!

    de Adriana Barbu | 2 august 2023, 3:27 PM | Știri Arad | Topic special

    1

    397 de arbori, acum vs. 389, pe viitor. Cu 1 la sută mai puțin spațiu verde în Parcul Eminescu. Nu sunt diferențe care să deranjeze vizual și, ai spune, nici faptic, sunt diferențe aproape nesemnificative, dar puțin cu puțin se face mult, iar refacerea spațiilor verzi din Arad pare, tot mai evident, că urmează același tipic stabilit instituțional: mai puțin verde pe bani mai mulți.

    Situația este cu atât mai supărătoare cu cât justificarea necesității proiectului „Modernizare Parc Eminescu”, elaborat în anul 2022 stă „în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Arad, unde a fost inclus ca şi obiectiv strategic 05. Aradul eficient – oraş verde şi sănătos, cu emisii scăzute de CO2 şi un model de dezvoltare urbană sustenabilă; 05.3. Mediu de viaţă sănătos, cu o calitate crescută a aerului, D5.3,2. Extinderea reţelei de spaţii verzi şi spaţii publice şi creşterea procentului mp spaţiu verde/locuitor peste norma europeană de 26 mp/loc, punctul 31-Extindere şi reamenajare parcuri în Municipiul Arad”.

    Cei care au elaborat proiectul sunt de părere că acest obiectiv poate fi atins (și) prin modernizarea Parcului Eminescu, chiar dacă numărul arborilor şi arbuştilor de aici nu va creşte, ci va scădea după, asemeni suprafaţei de spaţiu verde ocupat de parc. Ba mai mult, sunt voci care spun că proiectul pe care îl analizăm acum, dar care nu a mai ajuns pe masa consilierilor pentru vot, nu e chiar rău, ci că sigur e cu mult mai bun decât proiectul pe care îl vor avea pe masă consilierii locali.

    Cum doar pe acesta îl putem studia, deocamdată, pe el vom insista în material.

     

    Parcul Eminescu copaci modernizare arbori

    (Parte din arborii din parcul Emiescu, evidenţiaţi în studiu)

    510 arbori (cu vârste de până la 100 de ani) şi arbuşti

    Potrivit studiului citat, în prezent, Parcul Eminescu din Arad deţine un fond vegetal alcătuit predominant din arbori ornamentali, de vârste cuprinse între 20 şi 100 de ani, completat de plantaţii tinere (de arbori de până la 10 ani). Proiectul indică și toate speciile de arbori existenţi în parc, de la Tilio tomentoso (38 bucăți), la Morus albo (2), Celtis occidentdlis (2), Sophora joponica (20), Acer negundo (15), până la Pinus ponderosa (7), Plotanus ocerifolio (5), sau Acer compestre (9).

    Mai exact, un total de 397 de exemplare. La acestea se adaugă 143 de arbuști, diferenţa necesară pentru a acoperi totalul de 510 arbori şi arbuşti evidențiat în parc fiind reprezentată, potrivit specialiştilor care au elaborat proiectul, de grupuri de plante, rabate de trandafiri şi garduri vii.

    Parcul Eminescu arbori de extras

    (Doi dintre copacii propuşi pentru extragere în proiectul de modernizare)

    36 de arbuşti de mutat, 9 arbori de extras

    Pe scurt, potrivit proiectului, sunt 397 de arbori în actualul Parc Eminescu şi vor rămâne, la final, 389. Mai mult, „se propun spre transplantare 36 bucăţi arbuşti din parcul studiat în poziţiile indicate în planul propus, tot în zona parcului, fără a se modifica numărul de exemplare în parc prin această operațiune”. Se propun spre toaletare, tot aici, 317 arbori și arbuști, marcați în plan, fără a modifica, se mai spune o dată, numărul total de arbori și arbuști din parc.

    În ceea ce priveşte toaletarea arborilor, potrivit actului, întreaga tăiere de formare în coroană nu va cuprinde mai mult de 15% din volumul acesteia, regulă care se va aplica inclusiv în plantaţiile de aliniament. La arbori se propune toaletarea ramurilor duble, a celor prea apropiate sau prea numeroase. De asemenea, se propune corectarea orientării unor ramuri prin scurtare, poziţia mugurelui deasupra căruia se face tăierea fiind aleasă în funcţie de direcţia dorită a vlăstarului de prelungire.

    Se propun spre toaletare, aşa cum am amintit mai sus, 317 bucăţi arbori şi arbuşti. Pentru extragere, adică scoatere din peisaj, sunt propuşi în proiectul care vizează Parcul Eminescu, 9 exemplare.

    Aşa cum am amintit deja în materialele trecute, avizul de la APM a fost dat pentru 8 arbori. Între timp, de la momentul avizului şi până astăzi, alţi doi arbori au fost extraşi din parc pe motiv că erau bătrâni, putrezi, deci periculoşi.

    Parcul Eminescu cosuri de gunoi

    (Variantă de coş stradal pentru Parcul Eminescu)

    85 de bănci noi, 17 în plus, 49 de coşuri de gunoi noi, 16 în plus

    Dacă numărul arborilor va scădea, numărul băncilor şi a coşurilor de gunoi va creşte în acest parc, dacă studiul de acum va fi aprobat în formula propusă în 2022.

    17 bănci noi ar urma să intre în decorul noului parc, se arată în studiu, numărul băncilor crescând de la 67 la 85 (conform calculelor noastre ar fi vorba de 18 bănci în plus). Pe lângă acestea, în vecinătatea lor, vor apărea şi 16 coşuri noi de gunoi, numărul acestora urmând să urce de la 33 la 49. Coşurile noi de gunoi vor fi destinate colectării selective şi sunt estimate să coste fiecare câte 220 de euro plus TVA.

    Va creşte şi numărul corpurilor de iluminat cu 4, de la 81 la 85. Iluminat public existent nu va fi modernizat („pentru iluminatul aleilor din parcul studiat se vor utiliza corpurile de iluminat existente. Corpurile de iluminat existente vor fi supuse unei revizii generale”), ci vor apărea lumini pe scări şi în jurul statuilor, a rondourilor de flori și în vecinătatea aleilor. Băncile vor fi însă înlocuite cu toate, aceasta este propunerea din proiect, chiar dacă cele noi vor arăta la fel ca cele vechi. Toate cele 33 de coşuri de gunoi existente vor fi şi ele înlocuite.

    Gazonul va fi înlocuit aici cu unul tip rulou doar în zonele propuse a fi amenajate cu puncte de interes, în timp ce pentru restul parcului se propune amenajarea cu gazon semănat.

    O toaletă mult aşteptată şi ale noutăţi

    Noutatea în parcul modernizat ar urma să fie dată, mai degrabă, de o toaletă automatizată, care lipseşte acum, de-o viață am spune noi, spre disperarea tuturor celor care aleg să meargă în Parcul Eminescu, dar şi o fântâna arteziană de tip pavimental. În proiect se vorbeşte şi de chioşcuri sezoniere, care ar urma să fie amplasate în jurul monumentului statuar ,,Crucea Martirilor”, pentru care se propune montarea unor tablouri electrice.

    Deşi peisagiştii contactaţi de noi au atras atenţia asupra impactului negativ pe care îl au asupra parcului târgurile şi evenimentele organizate aici, gândite a se derula fără protecţia spaţiul verde şi a copacilor, cei care au elaborat studiul consideră că activităţile desfăşurate aici anterior nu au afectat calitatea solului şi subsolului şi, ca atare, nu sunt necesare lucrări de reconstrucţie ecologică. Proiectul prevede, în schimb, extragerea aleilor betonate, unele dintre acestea realizate de curând de către Primăria Arad, şi folosirea de pavaj de ardezie şi travertin pentru aleile pietonale.

    copac 4 1

    (Un tei în locul stejarului culcat la pământ?)

    Ansamblu statuar cu Mihai Emienscu şi un copac plantat!

    Ca lucrări în Parcul Eminescu mai sunt prevăzute refacerea unui zid de sprijin, cel din vecinătatea B-dul V. Milea, demolarea integrală a zidului existent de sprijin de la Tribunal, realizarea unui nou zid de sprijin din beton armat, într-o soluţie similară cu cea existentă pe latura dinspre Bd. V. Milea, mascarea cu plante cățărătoare a toaletelor existente, refacerea jardinierelor de beton, pavarea cu piatră naturală a aleii principale care face legătura între B-dul Vasile Milea și faleza Mureşului, montarea de mobilier urban, amenajări peisagere cu plante perene, reamenajarea zonei din fața Palatului Justiției prin plantare și locuri de stat, reamenajarea peisageră a zonei de monumente statuare din proximitatea Palatului Cultural etc.

    Mai sunt, așa cum spuneam, propuse înlocuirea tuturor băncilor existente, completarea lor cu bănci noi, care se vor alege, de preferință, pe același model sau model similar cu cele existente, amplasarea de rasteluri de biciclete, înlocuirea tuturor coșurilor de gunoi existente cu coșuri pentru colectare selectivă și adăugarea altor coșuri în zonele nou propuse, realizarea unor panouri informative ce vor fi amplasate la accesul în parc, dar și realizarea unui ansamblu statuar cu Mihai Eminescu, în proximitatea accesului, cu plantarea unui tei în spatele ansamblului statuar. Un arbore gândit parcă la schimb cu cel mai vechi stejar din parc tăiat la început de vară la cererea Primăriei Arad.

    Citește și:

    Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Oficial, se vorbește de modernizare. Neoficial, vorbim iar de parcare!

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Incet incet Bibi-demolatorul demoleaza parcul Eminescu. Visul lui falca seful lui. Daca mai prinde un mandat sigur parcul Eminescu va disparea. Ce este mai trst este ca in Arad nu exista opozitie decat cu numele. Practic este adormita si isi rumega castigurile salariale degeaba.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.