vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De la chirvai, la Oktoberfest-ul din Arad! „A fost unde am vrut și cum am vrut noi”

    de Lucian Dănilă | 9 octombrie 2019, 11:46 PM | Știri Arad | Topic special

    1

    Mi-am petrecut copilăria printre nemți, printre etnici germani, acei etnici care erau în număr mare atât în Arad cât și prin localitățile din jurul său. Mic fiind, vedeam cum plecau familii întregi în Germania, iar eu nu prea înțelegeam de ce… Mă bucuram că atunci când veneau în vizită ne aduceau Maoam, Haribo și câteva jucărele. Erai privilegiat dacă aveai neamuri în „RFG” (Republica Federală Germania) în acei ultimi ani ai comunismului din România.

    Participam, când eram copil, la „kirchweih” (n.m. chirvai, în românește) la Fântânele, o localitate cu mulți etnici germani până la finele anilor 80. Acolo găseam vată pe băț, „kojak”-uri, așa cum le zicem bomboanelor de zahăr ars, și ele pe băț, și ne dădeam cu ringhișpilul. După Revoluție, au plecat mulți nemți în Germania, o Germanie reunită după căderea Zidului Berlinului. De fapt, după Revoluție nu au plecat doar nemții, ne-au plecat și românii, fiind, după Siria, țara cu cel mai mare număr de persoane care și-au părăsit țara din lume! Odată plecați nemții, nu am mai mers nici la chirvai. Nici nu prea au mai fost. S-au mai păstrat câteva tradiții prin Aradul Nou, dar în Fântânele, locul unde-mi petreceam vacanțele, chirvai-ul s-a transformat în… „Rugă”.

    Anii au trecut și auzeam tot mai multe despre Oktoberfest. Ce o mai fi și asta? Clar era ceva lucru nemțesc, iar dacă era nemțesc trebuia să fie și bine făcut… Nu așa spun nemții? Oktoberfest a apărut prima dată la Munchen, în Bavaria, acum mai bine de 200 de ani, în 1810.

    71692974 2359776147620666 716925192407875584 n

    „Ideea a pornit de la un subofițer din garda națională bavareză. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivităților legate de căsătoria prințului moștenitor Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care prințesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfășurare a fost aleasă o pajiște nefolosită de la marginea orașului, denumită ulterior „Theresienwiese” (pajiștea Tereziei).

    La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfășurare a cursei, ci în centrul orașului. În anul următor, autoritățile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociației de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-și serviciile paralel cu desfășurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finanțat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orașului, care și-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea orașului a permis vânzarea și consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese și bănci lungi, care în timp s-au înmulțit considerabil. În anul 1935, cu ocazia aniversării nunții de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze. Aceasta a devenit însă tradiție la Oktoberfest doar din anul 1950. Astăzi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanți.”, ne spune wikipedia. Ce este acum la Munchen de Oktoberfest? Un festival care atrage peste 6 milioane de oameni din toată lumea, iar banii generați de festival trec de două miliarde (!) de euro.

    Și acum, Oktoberfest vine la Arad. Din start spun că nu înțeleg nimic din postarea primarului interimar Călin Bibarț de pe contul său de Facebook. „Pentru prima oară în Arad, Oktoberfest! Timp de 4 zile, între 10 și 13 octombrie, pe terenul fostei fabrici Tricoul Roșu, împletind tradițiile bavareze cu cele autohtone”, scrie el.

    Păi cum pentru prima dată? Pentru prima dată de când Oktoberfest este organizat de cei care îl organizează acum, dar Oktoberfest am tot avut la Arad în ultimii ani. Spun asta pentru că acum doi ani am și avut câteva dureri de cap după Oktoberfest-ul de la AutoSchunn… Mari dureri…

    Apoi a mai fost Oktoberfest-ul organizat de Nicu Chiș și Florin Doroțiu, în Piața Avram Iancu. Cred că și acolo au fost două, sau poate trei, ediții.

    Într-adevăr, festivalul din acest an pare a fi cel mai mare dintre toate de până acum. Este organizat de Werner Braun, cel care are 11 ani de experiență în a organiza astfel de festivaluri la Brașov, dar și la Timișoara. Werner Braun este președintele Clubului Economic German din Brașov și parcă semănăm în ale copilăriei. El și-a făcut vacanțele școlare la Zăbrani (n.m. localitate aflată la 20 de km de Fântânele) și la Arad. La Brașov este deja o tradiție, este un festival care bate la cifre și celebrul „Cerbul de Aur”. E mai simplu pentru că e pe băute, nu pe cântate… Cântatul e spre dimineață, în drumul spre casă.

    Dar Werner Braun nu a fost singur în acest demers. Alături de el a fost omologul său de la Arad, Waldemar Steimar, președintele Clubului Economic German de la Arad. Cei doi au discutat detaliile, apoi au prezentat proiectul, sau planul, celor din administrația locală.

    72040552 731924387292255 1289654412700024832 n

    „Am avut deschidere de la început la autorități, dar a fost așa cum am vrut noi și unde am vrut noi. Noi am ales terenul de la Tricoul Roșu și nu am vrut să facem acest festival în nici o parcare, nici la Kaufland, nici la real sau alte locuri. În Munchen, loc în care eu am trăit 25 de ani, Oktoberfest este în mijlocul orașului. Așa am vrut și aici”, spune Waldemar Steimar.

    „Intenția noastră a fost mereu să legăm relații economice, de bussines în orașele în care organizăm festivalul. Acesta este unul dintre scopurile principale ale Oktoberfest. Având în vedere că până la vârsta de 17 ani îmi petreceam toate vacanțele de vară la Zăbrani și la Arad m-a făcut să îmi doresc să organizăm Oktoberfest aici”, spune Werner Braun.

    71902436 636321573858277 861971052652134400 n

    Au fost prezenți și cei din administrația locală, Iustin Cionca, Sergiu Bîlcea, Călin Bibarț și Ionel Bulbuc, iar din sală erau urmăriți de Geanina Pistru. Nu voi insista pe cele spuse de ei pentru că, nu știu dacă e doar o părere personală, acest festival nu este al lor. El ar fi avut loc și dacă în locul lor erau alte nume pentru că așa e peste tot în lume. S-au schimbat zeci de primari în Munchen în ultimii 200 de ani, s-au schimbat zeci de partide politice, iar Oktoberfest e tot acolo… Așa și la noi, dacă nu erau cei menționați mai sus, erau alții, dar Oktoberfest tot era pentru că în primul rând este o inițiativă privată.

    Cepul la butoiul cu bere se dă joi la ora 17. Festivalul are loc în perioada 10 – 13 octombrie. Pe lângă râul de bere care va curge, participanții vor avea parte de muzică nemțească și românească, vor putea degusta delicii culinare bavareze și românești, iar  cortul Oktoberfest va găzdui momente artistice, concerte live cu trupe nemțești și românești, concursuri cu premii spumoase, veselie întreținută de MC Marian Maican de la Kiss Fm și Dj-ul rezident Oktoberfest – Dj Edelweiss de la ora 11.00 la 23.00 în fiecare zi.

    Intrarea este gratuită.

    71967499 2474789672628479 2677849694591254528 n

    Finalul conferinței de presă a avut parte și de un eveniment neplăcut. Anemona Hermeneanu, cea care a deschis conferința fiind membru în echipa de organizare, a suferit un accident destul de neplăcut la un picior. Din prea multă grabă pentru a o transporta la UPU, fiind blocat în spatele mașinii de un utilaj, am urcat cu mașina pe placajul de la intrare și l-am cam făcut ferfeliță. Mi-a părut rău, dar era o urgență. Îmi cer scuze, dar nu cred că festivalul va avea de suferit din cauza celui de-al doilea incident. Sănătate, Anemona!

    PS: La fața locului se muncește 24 de ore din 24. Au apărut tot felul de ringhișpiluri (n.m. ca pe vremea în care mergeam la chirvai, dar mai moderne), s-au pus mese și bănci pe care să poată să stea mii de persoane în acest weekend, iar zona a fost nivelată. Chiar veți avea parte de surprize în acest weekend. Dar se poate vedea în galeria foto de mai jos.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.