duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cât de curate sunt spitalele din Arad? 80% dintre pacienții externați, mulțumiți de curățenia de la Spitalul Județean

    de Adriana Barbu | 26 ianuarie 2024, 9:08 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    Aproape 40% (39.34%) dintre pacienții internați în spitalele din România în luna decembrie 2023 s-au arătat mulțumiți de curățenia din spitale, iar într-un procent și mai mare (44.82%) pacienţii s-au arătat chiar foarte mulțumiți de modul în care se face curățenie în unitățile medicale.

    Mai puțin de 10% dintre cei care au completat chestionarul Ministerului Sănătății în luna trecută s-au arătat foarte nemulțumiți de curățenia de aici (9.41%), în timp ce 6.43% s-au arătat doar nemulțumiți.

    Pe scurt, peste 84% dintre cei internați în spitalele din România în luna decembrie s-au arătat mulțumiți sau foarte mulțumiți de curățenia de aici. Datele sunt cele structurate în tabele şi grafice de specialiştii de la Grahps.ro în baza informațiilor puse la dispoziţie prin Mecanismul de feed-back al pacienţilor de către Ministerul Sănătăţii.

    Curăţenia de la Spitalul Județean din Arad, cu 4 procente sub media pe țară

    Numărul mulțumiților și al celor foarte mulțumiți de curățenia din spital nu e atât de mare când vine vorba de Spitalul Clinic de Urgență Arad, dar e tot mare comparativ cu cel al nemulțumiților. Procentul pacienților care au bifat mulțumit la întrebarea „Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?” este peste media pe țară la spitalul arădean (52.05%). Procentul celor foarte mulțumiți este, însă, mult mai mic decât media națională: 28.39% față de 44.82%. Per total, la capitolul curăţenie, numărul celor mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de curăţenia de la Judeţean este mai mic cu 4 procente faţă de media naţională (peste 80% față de peste 84% la nivel național).

    Procentul celor foarte nemulţumiţi de modul în care se prezintă curăţenia din spital este sub media pe ţară (9.15% dintre arădenii internaţi care au răspuns chestionarului s-au arătat foarte nemulţumiţi de curăţenie, media naţională fiind calculată la 9.41%), în timp ce procentul celor doar nemulţumiţi de curăţenia de la Judeţean este mai mare decât media naţională (10.41% faţă de media de 6,43%).

    Un top negru şi unul alb în spitalele din judeţ

    În județul Arad, Laser Hospice e pe lista neagră cu cel mai mare procent de pacienţi foarte nemulţumiţi de curăţenia din spital (16.67%), urmat de Spitalul din Dezna (14.29%) şi de Spitalul din Lipova (11.11%), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad ocupând doar locul patru în acest top negru.

    Laser Hospice ocupă, surprinzător, primul loc şi în topul alb având cel mai mare procent al pacienţilor foarte mulţumiţi de curăţenia din spital (70.83%), urmat de Spitalul din Lipova (66,67%) şi Spitalul din Sebiş (60%).

    Nu am introdus în aceste clasamente cele două spitale de psihiatrie din județ din pricina numărului chestionarelor completate. La Spitalul de psihiatrie Căpâlnaş un singur pacient a completat chestionarul şi acesta s-a arătat foarte mulţumit de curăţenia de aici, iar la Spitalul de psihiatrie Mocrea doi pacienţi au completat chestionarul, ambii arătându-se foarte mulțumiți de curățenia de aici.

    În celelalte spitale din judeţul Arad, situaţia arăta astfel în ultima lună a anului 2023:

    – SC LASER HOSPICE SRL: 16.67% – foarte nemulţumit, 6.25%- nemulţumit, 6.25% – mulţumit, 70.83%- foarte nemulţumit (48 de pacienţi externaţi de aici completând chestionarul).
    – SPITAL DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE „DR. CORNELIU BARSAN” DEZNA: 14.29% – foarte nemulţumit; 0%- nemulţumit, 42.86%- mulțumit; 42.86% – foarte mulțumit (7 repondenți).
    – SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ARAD: 9.15% – foarte nemulțumit, 10.41%- nemulțumit, 52.05% – mulțumit, 28.39% – foarte mulţumit (317 repondenţi).
    – SPITALUL ORĂȘENESC INEU: 8.7% – foarte nemulţumit, 2.17% – nemulţumit, 30.43% – mulţumit, 58.7%- foarte nemulţumit (46 repondenţi).
    – SPITALUL ORĂȘENESC LIPOVA: 11.11% – foarte nemulţumit, 0%- nemulțumit, 22.22% – mulțumit, 66.67%- foarte mulţumit (9 pacienţi externaţi au completat chestionarul).
    – SPITALUL ORĂȘENESC SEBIS-: 0% – foarte nemulţumit, 20% – nemulţumit, 20%- mulţumit, 60%- foarte nemulţumit (5 repondenţi).

    Curăţenie în spitalele judeţene de urgenţă din vestul ţării

    Doar de dragul comparaţiilor, indicăm faptul că situaţia nu stă cu mult mai bine când vine vorba de curăţenie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dar tot mai bine decât la unitatea similară din Arad: 6.52% – foarte nemulţumit, 10.51%- nemulţumit, 48.19% – mulţumit, 34.78%- foarte mulţumit. 276 de pacienţi care fuseseră tratați aici au completat formularul în decembrie.

    Situația nu e mult schimbată nici la Spitalul Județean din Reșita, unde doar numărul celor nemulțumiți e mult mai mare decât la Arad (19.51%), în timp ce celelalte procente par asemănătoare cu cele de la noi (6.1% – foarte nemulțumit, 51.22%- mulţumit, 23.17% – foarte mulțumiți, 82 de pacienți completând formulare după externarea din spitalul reșițean).

    Dintre toate spitalele județene de urgență din vestul țării, cel din Timiș stă cel mai bine la capitolul curățenie în luna decembrie 2023, având cel mai mare procent al celor foarte mulțumiți și mulțumiți de curățenia din spital și cel mai mic procent al celor foarte nemulțumiți și nemulțumiți de curățenia din spital: 7.63% – foarte nemulțumit, 6.43% – nemulțumit, 44.78% – mulțumit, 41.16% – foarte mulțumit. 498 de pacienți externaţi de aici au răspuns chestionarului Ministerului Sănătăţii.

    curatenie spital 2

    Ce așteptări au pacienții de la spitalele din România?

    Revenind la media naţională atunci când vorbim de curăţenia din spitale, pare că aceasta nu a oscilat foarte mult în ultimele 12 luni, semn că situaţia nici nu s-a înrăutăţit la acest capitol, nici nu s-a îmbunătăţit. Procentul destul de ridicat al pacienţilor mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de modul în care se face curăţenie în spital pare să indice fie faptul că pacienţii din România nu au aşteptări foarte mari de la sistemul sanitar, ci speră doar  să fie trataţi şi să nu iasă cu alte boli de acolo, fie că unităţile sanitare din ţară stau relativ bine la acest capitol.

    Procente mai ridicate decât cele legate de curăţenie la întâlnim doar la o întrebarea: „Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?” Dar aici un procent mai mic de 80% ar trebui să ridice mari semne de întrebare legat de rolul acelui spital.

    Pe mai departe, cele mai fierbinţi întrebări din chestionarul Ministerului Sănătăţii rămân cele legate de şpaga în spitale, activitatea medicilor şi dacă pacienţii au fost sau nu nevoiţi să-și cumpere medicamente sau alte materiale sanitare pe perioada spitalizării.

    Datele Ministerului Sănătății, pe Ghraps.ro

    Reamintim cititorilor că datele prezentate de noi sunt cele sintetizare de specialiştii de la Graphs.ro în baza infromațiilor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feed-back al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro și procesate de analiștii platformei.

    În ceea ce privește chestionarul, pacienți externați primesc pe telefon sau pe e-mail invitația de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală în care au fost tratați. Chestionarul nu e trimis de spitalul unde au fost tratați, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale, printr-o platformă securizată, respondentului garantându-i-se anonimatul.

     

    Citeşte şi:

    Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.